Kako pospešiti metabolizem?

zadovoljna.si
15.02.2017, 7:17
1
Nekatera živila spodbudijo telo, da proizvaja hormone. Nekateri izmed teh hormonov presnovo pretvorijo v peč, ki hitro kuri energijo, medtem ko jo drugi upočasnijo in spobujajo kopičenje maščobe, pravi svetovno priznan nutricionist in avtor številnih knjižnih uspešnic o zdravi prehrani dr. Jonny Bowden. Predstavljamo vam živila, ki bodo pospešila vaš metabolizem in lahko ob rednem uživanju pripomorejo tudi pri izgubi kakšnega odvečnega kilograma.

Znanstveniki sumijo, da so za pozitivne učinke čokolade odgovorne predvsem nekatere snovi, ki jih vsebuje, kot sta kofein in alkaloid teobromin.
Znanstveniki sumijo, da so za pozitivne učinke čokolade odgovorne predvsem nekatere snovi, ki jih vsebuje, kot sta kofein in alkaloid teobromin.FOTO: Thinkstock

Temna čokolada

Če zaužijete približno gram in pol temne čokolade dnevno, boste močno zmanjšale raven hormona stresa kortizola v telesu, prav stres pa je velikokrat kriv za upočasnjeno presnovo. Znanstveniki sumijo, da so za pozitivne učinke čokolade odgovorne predvsem nekatere snovi, ki jih vsebuje, kot sta kofein in alkaloid teobromin. Študija, ki so jo objavili v strokovni reviji 'Archives of Internal Medicine', je razkrila, da so odrasle osebe, ki uživajo zmerne količine čokolade, praviloma bolj vitke od tistih, ki so se ji popolnoma odrekle. A pozor, pozitivne učinke naj bi imela samo čokolada z najmanj 70 odstotki kakava – torej temna in grenka.

Jajca naj bi vsebovala vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih telo potrebuje za izgradnjo mišičnega tkiva.
Jajca naj bi vsebovala vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih telo potrebuje za izgradnjo mišičnega tkiva.

Jajca

Dr. Bowden pravi, da so jajca najboljši vir beljakovin na svetu. Vsebujejo namreč vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih telo potrebuje za izgradnjo mišičnega tkiva. In več mišic, kot imate, bolje je, saj se na tak način pospešuje metabolizem. Namesto pekovskih izdelkov in peciv zato nekaj dni zajtrkujte jajca in zdrave maščobe, ki jih najdete v avokadu.

Sezam

Rezultati raziskav, ki so jih opravili na živalih, so pokazali, da fitokemikalija lignan, ki jo lahko najdemo v sezamovih semenih, izboljšuje izgorevanje maščob, saj spodbuja izločanje encimov v jetrih, ki razgrajujejo maščobo. »Številne raziskave kažejo, da beljakovine in esencialne maščobne kisline spodbujajo metabolizem, kot primer pa navajajo prav sezam,« pojasnjuje dr. Christine Gerbstadt, predstavnica ameriške akademije za prehrano in dietetike. Sezam naj bi bil prav tako odličen vir mineralov in vlaknin.

Rumena paprika

Številnim primanjkuje vitamina C, čeprav samo ena rumena paprika vsebuje vsaj 341 miligramov tega pomembnega vitamina, kar je zagotovo kar tri- do štirikrat več kot velika pomaranča. Telo vitamin C potrebuje za poizvodnjo molekule karnitin, ki mišicam pomaga maščobo izkoriščati za energijo in po drugi strani pospešuje metabolizem. Ljudje z višjim nivojem vitamina C v krvi imajo zato praviloma nižji indeks telesne mase in manj maščobe.

Arašidi

Arašidi povzročajo močan toplotni odziv v telesu. Rezultati ene izmed britanskih raziskav so razkrili, da naj bi dolgoročno redno uživanje tega oreščka presnovo pospešilo za kar 11 odstotkov, in to brez dodatne vadbe. Kljub temu pa ne gre pretiravati, saj so arašidi tudi precej kaloričen prigrizek. Privoščite si jih kot vmesni obrok in ne pretiravajte pri količini.

Voda naj bi nas po rezultatih raziskav sodeč nasitila in pospeševala naš metabolizem.
Voda naj bi nas po rezultatih raziskav sodeč nasitila in pospeševala naš metabolizem.FOTO: Thinkstock

Voda

Samo s pomočjo dveh kozarcev vode pred zajtrkom boste v enem letu izgubili tudi do osem kilogramov, tudi če ne spremenite nobenega drugega segmenta življenjskega sloga. To so razkrili rezultati raziskave na univerzi v Virginiji, pri kateri so sodelovali prostovoljci, ki so pred zajtrkom popili dva kozarca vode. Ta je napolnila želodec, tako da so ljudje k mizi sedli manj lačni. Neka druga raziskava pa je potrdila, da voda poleg tega pospešuje metabolizem. Ljudem, ki so popili od osem do dvanajst kozarcev vode na dan, se je v le nekaj tednih metabolizem veliko bolj pospešil kot pri tistih, ki so popili le štiri kozarce vode dnevno.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

SEJBOBOL
19.02.2017, 2:50:32
5 0
+5
Vsak dan drugače ..... bom počakal na jutri ....