Kratka in enostavna kura, ki prežene spomladansko utrujenost

L. E.
27.03.2018, 8:03
0
Ko se zima poslovi in spoznamo, da se je pričela pomlad, smo vsi navdušeni. A naše telo, kot da ne bi moglo slediti našim možganom, ki imajo najrazličnejše ideje, kam vse bi se lahko odpravili ter kaj vse bi lahko počeli. Spomladanska utrujenost je normalen pojav. Naturopatinja Erika Brajnik pa priporoča kratko enostavno kuro, s katero jo lahko hitreje preženemo.

Utrujenost
UtrujenostFOTO: iStock

"Ko spomladi postane toplo, bi bili radi vsi fit, brez celulita, brez podočnjakov, brez zabuhlosti. Radi bi imeli lepo kožo, bujne lase ..." pripoveduje naturopatinja Erika Brajnik."Kakšna pa je realnost? Vse je obratno, kot bi moralo biti."Pa še utrujeni smo. Spomladanska utrujenost je nekaj normalnega. S kratko kuro pa se je lahko znebimo prej.

Naturopatinja Erika Brajnik
Naturopatinja Erika BrajnikFOTO: osebni arhiv

Brajnikova priporoča, da za kratek čas iz prehrane odstranimo vsa žita. To pomeni, da se odrečemo kruhu, testeninam, rižotam, piškotom ... Zjutraj lahko sicer še vedno jemo proseno kašo. Priporoča pa naturopatinja, da jo pripravimo z rastlinskim mlekom ali kompotom. Dodamo lahko tudi sadje in semena. “Potem imamo lahko za malico dve jajci in malo pršuta. Privoščimo si tudi polovico svežega ananasa, ki zelo dobro odstrani tudi celulit. Za kosilo priporočam enolončnico z mesom, zelenjavo in fižolom. Za večerjo pa imamo ribo in solato ali spet enolončnico. Uživamo torej veliko beljakovin. Tako se odvečni kilogrami stopijo, telo se lepo osveži, dobimo energijo.”

Predvsem pa naturopatinja v času te kure svetuje uživanje obilice sadja in zelenjave. “S tem zaužijemo ogromno vitaminov in mineralov. Normalno je, da bo zaradi tega naša koža postala sijoča in bolj zdrava, da bodo imeli naši lasje več leska …”Imeli pa bomo tudi več energije.

Odrecite se žitom, in še posebej predelanim, ki so tudi nezdrava.
Odrecite se žitom, in še posebej predelanim, ki so tudi nezdrava.FOTO: iStock

Najkasneje po veliki noči

Takšne kure se držimo le krajši čas, da se osvežimo in prečistimo. Dovolj sta že dva tedna takšne kure, ki bi ju mogli opraviti najpozneje po velikonočnih praznikih.“Pri tistih, ki z uživanjem ogljikovih hidratov močno pretiravajo, pa se rezultati pokažejo že prej, po enem tednu,”doda Brajnikova. Razlika je seveda tudi, ali uživate predelane ali polnovredne ogljikove hidrate. Prvi so res nezdravi, drugi pa imajo za nas veliko koristnih hranil in je prav, da jih uživamo.

Recepti za jedi, s katerimi boste pregnali spomladansko utrujenost! Klik, klik ...

In res se po kuri vrnemo k običajnemu prehranjevanju. Seveda bi bilo dobro, da je to zdravo prehranjevanje.“Še vedno ni dobro, da greš zvečer jesti sendvič, burek, pico … Poješ raje kakšno solato in jajca ali ribo. Ali enolončnico z zelenjavo, fižolom, mesom.”Je pa to, kako se naše telo odziva, odvisno tudi od starosti.“Nekdo, ki je mlajši, lahko tudi zvečer poje rižoto pa ne bo imel nobenih težav. Kdor je starejši, pa je bolje, da nima ogljikovih hidratov za večerjo. Sama zvečer ne uživam rižot, testenin in sladkega.” To je primernejše za prvi del dneva, ko pravzaprav ogljikove hidrate, a polnovredne, moramo uživati, saj nam dajejo energijo

Je pa zelo pomembno, kako se prehranjujemo, še doda Brajnikova. "Hrana ima močno zdravilno moč, hrana je zdravilo, če jo pravilno uporabljamo. Lahko pa nas tudi zastruplja, če jo uporabljamo napačno."

Lahko pa uživate proso.
Lahko pa uživate proso.FOTO: iStock

Kaj je naturopatija?

Naturopatija osebi pomaga, da na naraven način krepi svoje telo, razloži Brajnikova. Pomembno se ji zdi, da oseba ne pride z diagnozo. "Ampak pride oseba. Gledati je treba človeka in ne bolezni." In pogledati je treba tako njegov fizični kot emocionalni del. "Naturopat pogleda v človeka in vidi, kaj so njegove predispozicije, kakšen je in kakšen bi moral biti. Nato mu svetuje, kako to doseči na naraven način."Najbolj pomembna je prehrana, pomagati pa si je mogoče tudi z naravnimi tehnikami, kot so masaže ali kopeli.

Privoščite si enolončnico iz zelenjave, mesa, fižola.
Privoščite si enolončnico iz zelenjave, mesa, fižola.FOTO: iStock

Kaj pa, če morate shujšati?

Da bi shujšali, je sicer po naturopatiji, priporočljivo, da uživamo hrano, ki pomaga preprečevati, da bi imeli čez dan inzulinska nihanja. To so nihanja, do katerih pride, če uživamo hrano, ki nam močno poveča in nato hitro tudi zniža krvni sladkor. Da se ta zniža, namreč mora telo sprostiti veliko hormona inzulina. Torej se močno poveča in spusti tudi raven hormona inzulina v telesu. To pa ni zdravo. Katera hrana povzroča nihanja? Ogljikovi hidrati, ki so predelani. Torej niso polnovredni. Sladkarije.

Ker se ljudje, ki imajo težavo s prekomerno težo, običajno zredijo, ker so uživali preveč zgoraj omenjene hrane, zaradi nje pa imajo močno željo po sladkem, je priporočljivo, da se za čas hujšanja tudi odrečejo sicer zdravi hrani, ki pa je sladka (korenje, sladki krompir, kokos, banana ...) To je sicer zdrava hrana, ki bi morala biti spet v vašem jedilniku, ko dosežete normalno težo.

Naturopatinja tudi priporoča uživanje stročnic in pa to, da popoldne uživamo več beljakovin.

Preberite si tudi, katerim čistilom bi se bilo pri čiščenju stanovanja bolje izogibati.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.