Maščoba naj bo vaša prijateljica, sladkor pa sovražnik

zadovoljna.si
20.03.2019, 7:43
0
Ženske se pogosto bojijo uživati hrano z visoko vsebnostjo maščobe, toda vseeno se mnoge ne zavedajo, da se sladkor, ki ga zaužijete v prekomernih količinah, takoj spremeni v maščobne obloge. Pri uživanju maščob ne smete biti pozorne na energetsko vrednost, temveč upoštevajte dejstvo, da v telo vnašate dobre maščobe, s pomočjo katerih lahko tudi znižate telesno težo. Pri nakupu izdelkov, ki vsebujejo sladkor, bodite previdne, saj proizvajalci uporabljajo trike, ki jih morda ne poznate.

Za presnovo sladkorja telo potrebuje kup mineralov in vitaminov, ki jih mora telo sprostiti iz svojih zalog, zaradi česar se želja po sladkorju ponovi.
Za presnovo sladkorja telo potrebuje kup mineralov in vitaminov, ki jih mora telo sprostiti iz svojih zalog, zaradi česar se želja po sladkorju ponovi.FOTO: iStock

Recite sladkorju ne!

Uživanje sladkorja v prevelikih količinah se konča z maščobnimi blazinicami okoli trebuha, stegen in zadnjice. Raziskave so pokazale, da se pri vitkih osebah 40 odstotkov zaužitega sladkorja spremeni v maščobo, pri močnejših pa kar 60 odstotkov. Z uživanjem sladkorja maščobnim oblogam tako ne boste ubežali. Zaradi sladkorja so močnejši ljudje pogosto lačni, kljub temu da ogromno pojedo. Za presnovo sladkorja telo potrebuje kup mineralov in vitaminov, ki jih mora telo sprostiti iz svojih zalog, zaradi česar se želja po sladkorju ponovi.

PREBERI ŠE
Kateri sladkor nam najmanj škodi?

Ste odvisni?

Sladkor velja za eno izmed najbolj zasvojljivih substanc na svetu. Nekateri celo menijo, da je lažje premagati odvisnost od heroina kot sladkorja, vse več žensk pa je zasvojenih prav s sladkorjem. Za telo je strupen, velja pa tudi, da več kot ga zaužijete, več ga vaše telo potrebuje.

Živila, ki vsebujejo zdrave maščobe.
Živila, ki vsebujejo zdrave maščobe.FOTO: POP TV

Manj sladkorja, lepše telo

Sladkor je za telo toksičen kot umetna sladila. Telo vitalne organe pred tovrstnimi toksini zavaruje tako, da začne zadrževati vodo, zvišuje holesterol in začne skladiščiti maščobo. Ženske, ki iz svoje prehrane črtajo sladkor, pravijo, da se njihov obseg opazno zniža, kljub temu da je dnevni vnos energetske vrednosti ostaja enak. S črtanjem sladkorja z vašega jedilnika boste lažje odpravile tudi nadležno pomarančno kožo.

Preberite nalepke

Po zakonu morajo proizvajalci prehrambenih izdelkov sestavine navesti na embalaži. Pravilo je, da je sestavina v največjem deležu na prvem mestu. Zato vedno preberite, kaj izdelek vsebuje, ne glede na to, ali je označen z nizko energetsko vrednostjo kot naraven ali zdrav. Nekatere 'muesli' ploščice, ki naj bi veljale za zdrav prigrizek, vsebujejo celo 70 gramov sladkorja na 100 gramov celotne vrednosti. Zapomniti si velja pravilo, da je v izdelku veliko sladkorja, kadar 100-gramski izdelek vsebuje 20 gramov sladkorja. Prav tako proizvajalcev različnih prehrambenih izdelkov ne zanima vaše zdravje, temveč denar in prodaja. Na nekaterih izdelkih, ki so označeni z nizko energetsko vrednostjo, je lahko tudi do šest čajnih žlic sladkorja, kar bo vaše telo skladiščilo v maščobo.

PREBERI ŠE
Trener svetuje: kako se znebiti trebuha po 30. letu?

Ste vedeli, da je v sadnem 'smoothiju' več sladkorja kot v pločevinki gazirane pijače?
Ste vedeli, da je v sadnem 'smoothiju' več sladkorja kot v pločevinki gazirane pijače?FOTO: Profimedia

Kdaj je primerno uživati sadje? 

Mnoge ženske v zdrav način življenja vključujejo tudi velike količine sadja, kar pa ni najbolje, če se želite znebiti odvečnih kilogramov. Sadje namreč vsebuje ogromno sladkorja in tudi precejšen delež ogljikovih hidratov, ki se nalagajo na telesu v obliki maščobnih blazinic, če jih zaužijete preveč. 

Kaj vsebuje več sladkorja?

Ste vedeli, da je v sadnem 'smoothiju' več sladkorja kot v pločevinki gazirane pijače? Prav tako je v porciji rozin toliko sladkorja kot v porciji čokoladnih bonbonov. Vsekakor je hranljiva vrednost v sadju veliko večja kot v nezdravih prigrizkih in pijačah, toda visoka energetska vrednost in sladkor vam ne bosta pomagala pri izgubi odvečnih kilogramov.

Zaužijte več maščob

Zdrave oziroma nenasičene maščobe so nujno potrebne ne le za ohranjanje zdrave telesne teže, temveč tudi za ohranjanje zdravja. Med njimi so najpomembnejše večkrat nenasičene maščobne kisline oz. omega-3 maščobne kisline, ki se nahajajo v mastnih ribah, lanenem semenu in olju ter v orehih.

PREBERI ŠE
To pomeni, če se maščoba kopiči na predelu trebuha

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.