Top živila za boljšo prebavo in detoks telesa

Z.K.
30.05.2019, 13:09
0
Hiter metabolizem je ključ do zdravega in lepega telesa. Pospešite ga lahko na različne načine, predvsem z aktivnim življenjskim slogom, pogostimi obroki, povečanjem mišične mase in s pravo hrano. Preberite podrobnosti ...

Ne pozabite, jabolko na dan odžene maščobo stran.
Ne pozabite, jabolko na dan odžene maščobo stran.FOTO: Profimedia

Zeleno jabolko

Za hiter metabolizem je najbolj pomembno, da jeste. Stradanje ga upočasni, zato dva obroka na dan raje razdelite na več manjših. Okoli treh popoldne, ko se metabolizem začne upočasnjevati, si privoščite zeleno jabolko, ki ga bo "poganjalo" še naprej. Ne pozabite, jabolko na dan odžene maščobo stran.

Proteinski šejk

Proteini pomagajo pri dvigu mišične mase in več kot te mase imate, hitrejši je vaš metabolizem. Privoščite si proteinski šejk iz sirotke, ta namreč vsebuje veliko aminokislin, ki bodo pomagale pri hitrejši presnovi in porabljanju energije.

PREBERI ŠE
4 živila, ki bodo prebudila še tako 'zaspano' prebavo

Bela riba

Ko izbirate ribo, ki bo pospešila vaš metabolizem, se odločite za čim bolj bel in rahel file. Kako veste, da je riba dovolj rahla? Tako preprosto, kot jo prepolovite z vilico, tako lahko jo tudi prebavite. Izbirate lahko med brancinom, orado, morskim listom, osličem, škarpino in še in še.

Živila, ki ppomagajo pri razstrupljanju telesa ...
Živila, ki ppomagajo pri razstrupljanju telesa ...FOTO: iStock

Piščančje meso

Piščančje meso obravnavajte kot dobro zamenjavo za ribo, saj ne vsebuje toliko proteinov kot riba, vendar je kljub temu primerno živilo za pospeševanje metabolizma.

Začimbe

V kuhinji uporabljajte veliko začimb, še posebej pekoče, ki prispevajo k veliko hitrejši presnovi, delujejo prečiščevalno in so odlični oksidanti. Izjemno priporočljivo je uživanje čilija, ki z zaužitjem povzroči povišanje telesne temperature in s tem pospešen metabolizem maščob ter ogljikovih hidratov. Pri uživanju feferonov se začneta sproščati tudi hormona adrenalin in noradrenalin, kar še dodatno zmanjša apetit.

PREBERI ŠE
7 živil, ki bodo spodbudila željo po seksu

Zelena listnata zelenjava

Znano je dejstvo, da zelena listnata zelenjava na telo deluje le pozitivno. Zelena solata je bogata z vlakninami in celo vsebuje snovi, podobne opiatom, zaradi česar pomirja. Izjemno dober za prebavo je tudi ohrovt, ki je tudi najbolj učinkovita zelenjava za zniževanje holesterola. Tudi Popaj ni kar tako jedel špinače, ki je obogatena z železom in kalcijem ter številnimi vitamini, poleg tega pa odlična za prebavo.

Črna kava

Kofein velja za pospeševalca metabolizma, saj srčni utrip poviša tudi v mirujočem stanju. Pomembno je, da si privoščite črno kavo brez dodatkov, kot sta mleko in sladkor. Privoščite si jo zjutraj in vaš metabolizem bo nedvomno hitrejši.

Zanj potrebujete le dve sestavini – med in jabolčni kis, ki ju nato zmešate z vročo vodo in popijete. 
Zanj potrebujete le dve sestavini – med in jabolčni kis, ki ju nato zmešate z vročo vodo in popijete. FOTO: iStock

Jabolčni kis

Detoks napitek je priporočljivo spiti na tešče, preden si privoščite zajtrk. Sestavine, ki jih vsebuje, bodo pospešile vaš metabolizem in vam dale moč za ves dan. Zanj potrebujete le dve sestavini – med in jabolčni kis, ki ju nato zmešate z vročo vodo in popijete.  Morda boste imeli sprva nekaj težav z okusom, na katerega pa se boste s časom privadili in napitek bo postal del vašega vsakodnevnega jutranjega rituala.

PREBERI ŠE
Napitek za hujšanje, ki bi ga morali spiti vsako jutro

Citrusi

Ker vsebujejo citrusi veliko vitamina C, ki raztaplja toksine, je med razstrupljanjem priporočljivo popiti veliko naravne limonade. Da bo učinek karseda koristen, se odpovemo sladkorju. Nadomestimo ga lahko z žličko medu ali pa limonadi dodamo še polovico soka pomaranče.