Napaka, ki jo pri hujšanju dela večina

Z.K.
03.04.2019, 9:12
1
Kadar se odločite znebiti tistih nekaj odvečnih kilogramov, se pogosto osredotočite le na energijski vnos s hrano, pogosto pa zanemarite energijsko vrednost pijače. Prava izbira tekočin, ki jih pijete, se lahko obrestuje na vaši postavi, zato preverite, katera pijača vam dela uslugo in katera ne.

Z gaziranimi sokovi v telo vnesete številne nepotrebne joule.
Z gaziranimi sokovi v telo vnesete številne nepotrebne joule.FOTO: iStockphoto

Gazirani sokovi – ne

Kadar si privoščite gazirane pijače, v telo vnašate na stotine praznih joulov. Nekateri tako raje posežete po tovrstnih pijačah z oznako 'diet' oziroma dietno in tako v telo vnesete manj joulov, s tem pa tudi umetno sladilo aspartam, ki v telesu povzroči pravo zmešnjavo pri štetju joulov. Vsekakor si s pitjem gaziranih sokov ne delate prav nobene usluge.

Voda – da

Če zamenjate sok za vodo, boste telesu prihranile ogromno število joulov. Ugodni učinki vode pa se ne končajo pri energetski vrednosti. Če pred obrokom spijete dva kozarca vode, boste zaradi občutka sitosti zagotovo pojedli manj, kot bi sicer. Poleg tega ima voda pozitiven učinek na prebavo, saj jo pospešuje.

PREBERI ŠE
To se zgodi, ko pojeste masten hamburger

Sadni sokovi – mogoče

Sadni sokovi lahko vsebujejo toliko joulov kot gazirane pijače, vendar ima večjo vsebnost hranilnih snovi. Najbolje je, da izberete 100-odstotni naravni sok brez dodatkov sladkorja, vseeno pa upoštevajte, da je energetska vrednost tovrstnih pijač še vedno zelo visoka. Najbolje je, da sok primešate vodi in prihranite odvečne joule.

Smutiji iz zelenjave morda niso najboljšega okusa, so pa zagotovo vir zdravja.
Smutiji iz zelenjave morda niso najboljšega okusa, so pa zagotovo vir zdravja.FOTO: iStockphoto

Zelenjavni sokovi – da

Zelenjavni sokovi so običajno neprijetnega okusa, vendar pa so obogateni z zdravju prijaznimi snovmi, kot so rudnine, encimi, vitamini in druge bioaktivne snovi, zaradi česar veljajo za močne antioksidante. Vsebujejo vsaj pol manj joulov kot sadni sokovi. Denimo skodelica paradižnikovega soka znaša 171 kJ (41 kalorij), pomarančni sok pa 510 kJ (122 kalorij).

Sadni smuti – mogoče

Zmešajte banano, jagode in borovnice v gosto tekočo zmes in tako dobite okusen zvarek, s katerim se zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov uspešno borite proti različnim boleznim. Če želite biti dosledne pri štetju joulov, si ga pripravite same. Potrebujete le posneto mleko in sveže ali zmrznjeno sadje. Vsekakor pa je število joulov visoko, zato s pitjem tovrstnih sokov nikar ne pretiravajte.

PREBERI ŠE
Brezplačna e-knjiga: Recepti za zdrave napitke

Energijske pijače – ne

Tako imenovane energijske pijače veljajo za pravo energijsko bombo. Poleg tega so zdravju škodljive, večja količina lahko povzroči srčno aritmijo ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice. Poleg dviga telesne mase pa so stranski učinki tudi živčnost, nespečnost, povišan krvni tlak, v skrajnem primeru tudi zastoj srca. Vsekakor se jim poskušajte izogniti.

Črna kava – da

Kadar potrebujete svojo dozo kofeina, se izogibajte sokovom, ki ga sicer vsebujejo, telo pa polnijo z nepotrebnimi jouli. Črna kava brez mleka nima joulov, bogata pa je z antioksidanti. Zmerno pitje kave lahko izboljša počutje in koncentracijo ter zmanjša možnost nastanka več vrst raka in sladkorne bolezni tipa 2.

PREBERI ŠE
Najboljši napitki za hitrejšo izgubo odvečnih kilogramov

Kava brez mleka ne vsebuje joulov, hkrati pa pospešuje prebavo.
Kava brez mleka ne vsebuje joulov, hkrati pa pospešuje prebavo.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

simcianja
28.12.2013, 18:59:52
tih bote kt nekiiiiiiiiiiiii