4 razlogi, zakaj bi morale jesti šparglje

M.K.
16.03.2019, 8:55
9
Šparglji so ena od prvih vrst pomladne zelenjave na našem jedilniku, zato ne preseneča, da jih nekateri imenujejo tudi znanilci pomladi. Bogati so z vitamini, kalijem, folati in vlakninami, torej snovmi, ki jih naše telo potrebuje, da se po dolgih zimskih dneh znova spravi v red. Poleg tega so šparglji znani tudi po tem, da imajo zelo nizko energijsko vrednost in ne vsebujejo maščob, zato so idealno živilo za vse, ki se v pomladnih dneh želijo znebiti pozimi pridobljenih maščobnih oblog.

Šparglji niso le odlična jed. Imajo tudi veliko vitaminov, mineralov in vlaknin ter slovijo po nizki energijski vrednosti.
Šparglji niso le odlična jed. Imajo tudi veliko vitaminov, mineralov in vlaknin ter slovijo po nizki energijski vrednosti.FOTO: Reuters

Šparglji so enokaličnice iz družine beluševk. Prav zato jih nekateri imenujejo tudi beluši. So zelena trajnica, ki lahko uspeva več desetletij. Pri nas rastejo predvsem na Primorskem, saj za rast potrebujejo rahla tla. Poznamo več vrst špargljev. V osnovi jih delimo na divje in gojene, slednje pa delimo še na bele in zelene. Preden so se šparglji znašli na krožnikih, so jih uporabljali kot zdravilno rastlino pri povišani temperaturi, odvajanju seča in zobobolu. Danes jih številni zdravniki priporočajo kot preventivo pred rakavimi obolenji, pomagali naj bi pri vnetjih in preprečevali prirojene napake.

Bili naj bi tudi naravni afrodiziak.
Bili naj bi tudi naravni afrodiziak.FOTO: iStockphoto

Razstrupljajo telo

Porcija špargljev vsebuje kar 288 miligramov kalija, ki je znan kot odličen uničevalec maščobnih oblog v predelu trebuha. 100 gramov svežih špargljev namreč vsebuje le 84 kilodžulov. To pomeni, da večino energijske vrednosti porabimo že med presnavljanjem, zato šparglji spadajo v kategorijo živil z nizko ali negativno energijsko vrednostjo. Z vsemi svojimi blagodejnimi učinki na prebavo in telo so ena od vrst zelenjave, ki razstruplja naše telo in pomaga pri izgubljanju maščobnih oblog, pridobljenih v dolgih zimskih mesecih.

Afrodiziak

Šparglji naj bi bili zaradi svoje oblike znani tudi kot psihofiziološki afrodiziak. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi namreč moškim možganom dali znak za fiziološki odziv. K tej asociaciji je najbrž pripomogla tudi francoska beseda za šparglje 'asperge', ki je slengovski izraz za moški spolni ud.

Bogati z vitaminom K

Šparglji so znani kot eden od največjih naravnih virov vitamina K, za katerega so raziskave pokazale, da zavira nastanek osteoporoze in osteoartritisa. So tudi bogat vir vlaknin. 100 gramov svežih špargljev namreč zagotovi 2,1 grama vlaknin, ki pomagajo nadzorovati težave z zaprtjem, zmanjšujejo holesterol ter uravnavajo raven sladkorja v krvi. Raziskave so pokazale, da z uživanjem špargljev lahko preprečimo in zdravimo tudi okužbe sečil in ledvične kamne.

Proti raku

Šparglji so bogati s folati, ki so znani kot pomembna zaščita v boju proti raku, prav tako zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca. Prav zaradi visoke vsebnosti folatov, kalija ter vitaminov A in B naj bi bili šparglji stalnica na jedilniku nosečih žensk in tistih, ki načrtujejo povečanje družine, saj naj bi pomagali preprečevati nastanek napak na hrbtenjači in živčevju zarodka. Folate sicer najdemo v zeleni listnati zelenjavi in agrumih. Nikakor pa jih ne smemo zamenjevati s folno kislino. Folati so namreč naravne vitaminske snovi, folna kislina pa je umetna snov, ki jo najdemo v prehranskih dodatkih. Organizem jo lažje vsrka in jo izkoristi kot folate.

Šparglje zdravniki priporočajo tudi nosečnicam, saj naj bi pomagali preprečevati nastanek napak na hrbtenjači in živčevju zarodka.
Šparglje zdravniki priporočajo tudi nosečnicam, saj naj bi pomagali preprečevati nastanek napak na hrbtenjači in živčevju zarodka.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

samurajmurko
03.04.2016, 11:42:01
Ker ne premorete sličice divjih špargljev, vam svetujem, da se dones zapeljete v Brestovico pr Komni, kjer bodo mel šparglijado. Pa pazte, novinarke lublanske , da vas na Trojanah ne premamjo krofi.
jackon
03.04.2016, 15:38:57
30
+3
Iz Lj do Brestovice čez Trojane...??? Da nisi ti mal preveč pokadil?
kundalinigirl
01.04.2016, 20:01:38
120
+12
Šparglji so super,sploh špargljeva juha ali frtalja s šparglji ali rižota s šparglji. Sploh super je če jih greš sama nabirati divje šparglje,ali če jih nasadiš na njivi. V supermarktih so pa itak predragi glede na kvaliteto špargljev,ki je velikokrat slaba.
wizeman
01.04.2016, 10:53:39
63
+3
kilodžulov? Kaj pa je to za en pišikaoštogovoriš šmorn? Še dobro, da niste napisali kilođulov.....
najjana
01.04.2016, 9:49:49
181
+17
Regrat, šparglji, čemaž to je spomladi najboljše.
kundalinigirl
01.04.2016, 20:03:14
60
+6
Yup. :)
RdecaZvezda
01.04.2016, 8:17:18
203
+17
ČEZ REGRAT GA NI ,JE UŽITEN CELO LETO
papillon34
01.04.2016, 9:24:37
60
+6
Drži :-)
kundalinigirl
02.04.2016, 10:59:42
51
+4
@Kondor2: Meni regrat ne paše jesti celo leto,sploh pozimi ne. Zima je za zelje in repo. :) Spomladi mi pa paše regrat,sploh v solati,ter šparglje. :) Še dobro,da imamo doma,kjer živi moja mama regrat na travniku.