Bratsko-sestrski tandem, ki uresničuje svoje sanje

Ma.K.
17.08.2018, 5:45
0
Mirjana in Boris Janev sta brat in sestra, združena v glasbeni dvojec JANEV, ki si ne delita samo družinskih korenin, temveč tudi neizmerno ljubezen do glasbe, do katere gojita prav posebno strast. To se pozna tudi na njunih izdelkih, ki so nabiti s čustvi, iskreni, osebni. Ona na klavirju, on na kitari, on piše besedila, skupaj pišeta glasbo – popoln tandem, ki veliko obeta, kar dokazuje tudi njun zadnji singel Dobrodošla. Preverite, kaj nam je Boris zaupal o otroštvu, glasbi, načrtih in ljubezni.

Boris in Mirjana Janev sta se kot tim prvič predstavila lansko leto s skladbo Bolje mi je tako, ki je bila deležna številnih pohval. Plod tesnega sodelovanja je tudi skladba Dobrodošla, ki sta jo predstavila pred dnevi in odlično odraža njun napredek ter temeljni cilj njunega ustvarjana: ohranjati kakovost in ustvarjati v pravem pomenu besede. To pomeni, da vseskozi ostajata zvesta sama sebi in kljub pritiskom okolja, ki narekuje, kakšno skladbo in videospot je treba posneti za uspeh, nadaljujeta v svojem stilu in v celoti sledita svoji inspiraciji. Za razliko od številnih izvajalcev se ves čas osredotočata na čustva, kar se odraža tudi v energiji njunih skladb – delujeta na edinstven način, z ljubeznijo do glasbe, ustvarjanja in soljudi.

Pred dnevi smo poklepetali z Borisom, moškim delom bratsko-sestrskega dvojca, ki je tudi glavni vokal zadnje skladbe. Je izjemno zanimiv sogovornik, ki v trenutku navduši s svojo preprostjo, sproščenostjo in balkanskim temperamentom.

PREBERI ŠE
Urška Majdič: 'Bili so težki trenutki, saj sem bila izredno sramežljiva in občutljiva'

Kdaj sta se s sestro začela ukvarjati z glasbo?  Kdo vaju je navdušil za  glasbeno ustvarjanje?

Oba sva kot otroka obiskovala glasbeno šolo, tako da se je začelo že zelo zgodaj. V družini nikoli nismo imeli kakšnega glasbenika, oče sicer ljubiteljsko rad poje in igra kitaro, ampak je njegova profesija šport. Je pa bil najin dedek pesnik in pisatelj, morda sva po njem podedovala usvarjalno žilico. Oba sva dokončala nižjo glasbeno šolo, jaz iz kitare, Mirjana pa iz kitare in klavirja. Mirjana je glasbeno izobraževanje nadaljevala tudi na fakulteti, sam pa sem po glasbeni šoli naprej raziskoval in ustvarjal sam.

Bratje in sestre si predvsem v otroštvu radi kdaj pa kdaj skačijo v lase. Je bilo tudi pri vama tako?

Kot vsi bratje in sestre sva se seveda tudi midva v otroštvu rada kregala. Mislim, da je to nekaj povsem normalnega. Je pa res, da sva to prerasla in si danes ne skačeva v lase, si pa seveda pogosto greva izjemno na živce (smeh).  Ampak če potegnemo črto, se dobro razumeva. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sam si bil dolgo časa zapisan tudi nogometu, kajne? Kako je prišlo do odločitve, da se odločiš samo za eno stvar, torej za glasbo?

Res je, nogomet je bila vedno moja velika ljubezen. Bil sem tudi član slovenske nogometne reprezentance, ampak so me poškodbe konstantno ovirale pri karieri. A kot pravijo, vse je za nekaj dobro (smeh). Glasba pa pri meni nikoli ni bila odločitev, ampak je moja ljubezen in veselje že od nekdaj, le da se ji sedaj lahko še bolj posvečam. 

PREBERI ŠE
Dejan Krajnc (Poskočni muzikanti): 'V Sloveniji je narodno-zabavna glasba drugi rock.'

S čim se poleg glasbe sicer še ukvarjata? Kakšna je vajina dosedanja življenjska pot?

Če začneva o življenjski poti, bo iz intervjuja kmalu nastal roman, tako da pustimo to za kakšno drugo priložnost (smeh). Sam lahko povem, da delam v zdravstvu in da sem kot številni drugi Slovenke in Slovenci tudi sam odšel delat v sosednjo Avstrijo, kjer tudi živim. Sicer pa s sestro že kar nekaj let tudi nastopava v tujini. Seveda delava na tem, da bova kmalu nastopila tudi v Sloveniji in upava, da bo nastopov doma sčasoma vse več.

Kako to, da sta se odločila slovenskim dodati tudi skladbe v srbohrvaščini?

Tudi doma se včasih pogovarjamo v tem jeziku, saj so najini starši z juga. Nekako mi je lažje na papir izliti čustva in predati sporočilo v srbohrvaščini, pa še bolj spevna je (smeh). To pa seveda nikakor ne pomeni, da ne bo več izdelkov tudi v slovenščini. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zanimivo je, da izdelke v celoti pripravita sama. Ti si večinoma zadolžen za besedila, kajne? Od kod črpaš navdih zanje?

Navdiha ne črpam, navdih pride sam od sebe. Po navadi pride čisto spontano, kadar sem sproščen in neobremenjen. Včasih pa enostavno vzamem v roke kitaro in stvari naravno stečejo.

PREBERI ŠE
Gadi: takšne so v resnici gasilske veselice

Tudi zadnji singel Dobrodošla sta v celoti spisala sama. Kaj sporoča in komu je namenjena?

Tako je, besedilo sem napisal sam, glasbo sva pa dovršila skupaj s sestro, ki je poskrbela tudi za klavir in spremljevalne vokale. Dobrodošla je pozitivna skladba z ljubezensko tematiko. Namenjena pa je seveda ljudem, tako kot vse skladbe.

Za skladbo sta posnela tudi videospot. Od kod ideja zanj in kje je potekalo snemanje?

Spot bi moral prvotno biti posnet v avstrijskem Gradcu, ker pa nismo imeli sreče z vremenom, smo na hitro spakirali opremo in se odpravili v Pulo, nato pa še na Rt Kamenjak, kjer smo posneli večino spota. Kadri na strehi pa so posneti v Mariboru. Za snemanje sva se dogovorila z izjemno talentiranim slovenskim režiserjem in snemalcem Gabrom Rieglom, glavno vlogo 'Dobrodošle' pa je upodobila znana slovenska blogerka Aleksandra Rosič. Vse skupaj se je zgodilo zelo spontano, ampak smo se izredno zabavali in, kar je najpomembneje: s končnim izdelkom sva več kot zadovoljna.

JANEV - Dobrodošla
JANEV - DobrodošlaFOTO: osebni arhiv

Tako kot prejšnji je tudi ta videospot posnet ob morju. Obstaja kakšen posebej razlog za to? Vama je morje še posebej blizu?

Kot pravim – splet okoliščin. Ni nekega posebnega razloga. Je pa res, da oba obožujeva morje.

PREBERI ŠE
Hana Geder: 'Hvala vsem peklensko težkim dnevom ...'

Kdaj lahko pričakujemo vajin naslednji izdelek? Nam lahko izdata že kaj več podrobnosti?

Nov izdelek bo zelo kmalu. Pesem, ideja za spot ... vse je že pripravljeno. Več pa ne izdam, nekaj mora ostati tudi za potem (smeh).

Kakšni pa so vajini načrti za prihodnost – tako glasbeni kot zasebni?

Načrt je slediti življenju in iz vsakega dne potegniti najbolje ter biti hvaležen za ta trenutek, ki je edino, kar šteje.

JANEV - Dobrodošla
JANEV - DobrodošlaFOTO: osebni arhiv

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.