Martina Šraj: V Londonu je našla sebe in ljubezen

Jasmina Voler
05.07.2019, 13:10
0
Martina Šraj, ki jo danes večina pozna po njenem umetniškem imenu Ina Shai, je pred petimi leti spakirala kovčke in se preselila v London. Takrat je bila stara 22 let in danes pravi, da je zaradi selitve v tujino hitreje odrasla. " Če bi ostala doma bi verjetno še sedaj živela pri starših oziroma se definitivno ne bi izselila že pri 22 letih." Življenje v Londonu jo je naučilo marsičesa, tako na zasebnem kot glasbenem področju. Tam pa je našla tudi ljubezen, ki je tudi glavna tema njene najnovejši pesmi 'Feel the love'.

"Sem seveda imela težke trenutke oziroma dneve, kot jih ima vsak, a se zavedam, da je to del življenja in del odraščanja."
"Sem seveda imela težke trenutke oziroma dneve, kot jih ima vsak, a se zavedam, da je to del življenja in del odraščanja."FOTO: Fottoroom

Več let že živiš v Londonu. Kako bi rekla, da te je tujina spremenila?

Ja res je, sedaj že skoraj 5 let živim v Londonu. Težko bi opisala kako me je spremenila, saj sem se preselila pri svojih 22. letih, ko se nekako avtomatsko zelo hitro spreminjaš in rasteš. Morda bi bila največja stvar, ki jo lahko izpostavim ta, da na nek način hitreje odrasteš oz vidiš bolj realno sliko sveta. Če bi ostala doma bi verjetno še sedaj živela pri starših oziroma se definitivno ne bi izselila že pri 22. letih.  Od trenutka, ko sem se preselila pa sem morala sama začeti plačevati za račune, si kuhati, prati,… seveda sem to počela že prej a se še vedno vsaj delno nekako zanašaš na svojo družino. Ko pa si v tujini pa si nekako primoran to početi sam in ko vidiš, da zmoreš, ti da to neko motivacijo in se definitivno počutiš bolj odraslega in samostojnega.

Selitev v tujino pa je vseeno velika odločitev, sploh v letih, ko si to naredila ti. Kako je prišlo do te odločitve?

Do te odločitve je vsaj navzven prišlo zelo nenadoma in je bilo kar presenečenje za vse moje doma. A globoko v sebi sem si študija glasbe v tujini že zelo dolgo časa želela in potem, ko je padla odločitev se nisem več ozirala nazaj. Seveda sem imela na začetku pomisleke ali sem se odločila prav a nekaj v meni mi je reklo, da sem na pravi poti in vem, da bi vedno obžalovala če ne bi šla.

So bili kdaj trenutki, ko je bilo domotožje preveliko in bi najraje spakirala in odšla domov? Kaj pa te je v takšnih trenutkih gnalo naprej?

Ne nikoli. Sem seveda imela težke trenutke oziroma dneve, kot jih ima vsak, a se zavedam, da je to del življenja in del odraščanja. Starejša kot sem, manj se obremenjujem z nepomembnimi stvarmi, ker vidim večjo sliko in vem, da kjerkoli si in karkoli počneš, če poslušaš svoje srce, boš vedno našel pravo pot. Morda se sliši pocukrano, a jaz res verjamem v to.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ti zdaj zase lahko rečeš, da si se odločila, si poskusila, si šla in ti je uspelo, imaš neke rezultate, s katerimi se lahko pohvališ. Kaj bi svetovala dekletu, ki zdaj razmišlja o tem, a mogoče ne upa?

Lahko rečem samo, da sem tudi sama bila nekoč na tem mestu in vem, da taka odločitev ni najlažja. Ampak, če res globoko v sebi čutiš, da je to prava odločitev, potem pojdi. Sama sem recimo pustila študij prava, za katerega sem takrat mislila, da je to moj plan B, a v resnici je bila to samo krinka. Ker, če ne greš 'all in', potem nikoli ne moreš pasti. Mislim, da se vsi bojijo poraza, a če greš za nečem kar si želi tvoje srce, potem tu ni porazov. Je le življenje, ki je ne glede na vse sestavljeno iz vzponov in padcev in če zraven počneš nekaj kar te veseli, potem vsaj imaš nek smisel in razlog, da zjutraj vstaneš dobre volje – to pa je tudi največje darilo v življenju.

Kakšne pa so možnosti za uspeh za mlade glasbenike v Londonu? Kakšna je razlika s stanjem pri nas?

Zelo težko vprašanje, saj za uspeh rabiš kar nekaj faktorjev – poleg talenta, dobrih pesmi, tudi malo sreče, dobro ekipo, biti ob pravem času na pravem mestu. Glasbena industrija zagotovo ni mačji kašelj in tega se zelo dobro zavedam, a v Londonu je veliko mladih talentov, ki letno prihajajo na površje in dobivajo priložnosti, kar je verjetno največja razlika s Slovenijo. V Sloveniji morda sem ali tja slišiš kakšno novo ime, a na žalost zaradi velikosti niti ni prostora, da bi se dalo priložnost mladim glasbenikom, prav tako pa ni nikogar, ki bi se z njimi ukvarjal, jih razvijal, jim dajal nasvete. Seveda se po tem ne moreš primerjati s tujimi glasbeniki, ki pridejo na površje le, ko so zares pripravljeni in imajo izoblikovano podobo in glasbeno smer – vsaj v večini primerov.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Te dni sicer predstavljaš svojo novo skladbo, ki je nastala na daljavo s slovenskim producentom Ortoxom. Kako je prišlo do sodelovanja?

Zelo spontano. DJ Ortox me je kontaktiral, če bi želela sodelovati z njim na projektu, ki ga pripravlja. Zelo redko se zgodi, da se sporočila, ki jih dobim, potem tudi spreobrnejo v dejansko sodelovanje, a ideje, ki mi jih je poslal, so mi bile takoj všeč in še isti teden je nastal demo pesmi ' Feel The Love'. Takšna sodelovanja so super, saj drug drugemu puščaš prostor, da se izrazi na svoj način v svojem času in prostoru. Pri meni je zelo pomembno tudi to, da takoj dobim inspiracijo, ker če jaz ne dobim metuljčkov v trebuhu, ko ustvarjam in pojem pesem, potem tudi ne morem pričakovati od poslušalcev, da jih bodo čutili med poslušanjem.

Naslov pesmi je 'Feel the Love', izdala pa si ga v času Gejevske parade. Kakšno je sporočilo pesmi?

Ja, res je. Pesem je z namenom izdana v času gejevske parade, saj na nek način proslavlja ljubezen, sporočilo, ki ga želiva prenesti pa je to, da je treba slediti svojemu srcu ter ljubiti in biti z osebo, ki si jo je izbralo tvoje srce. Sama definitivno vedno sledim svojemu srcu še posebej pri tako pomembni odločitvi, kot je izbira partnerja in mislim, da ima vsak pravico do tega in nihče si ne bi smel lastiti in izbirati sreče drugega.

"Mislim, da se vsi bojijo poraza, a če greš za nečem kar si želi tvoje srce, potem tu ni porazov."
"Mislim, da se vsi bojijo poraza, a če greš za nečem kar si želi tvoje srce, potem tu ni porazov."FOTO: Matic Gabriel

Za pesem sta posnela tudi videospot. Kako je potekalo snemanje? Se je na snemanju zgodila kakšna zabavna anekdota?

Snemanje je potekalo zelo sproščeno, saj sem sodelovala s super ekipo pod vodstvom režiserke Megi Miloševič (magnetiZm productions) v sodelovanju z Maticem Gabrielom za objektivom. V videospotu je sodelovalo tudi kar nekaj slovenskih dizajnerjev: Lea Behek, oblikovalka nakita Uršula Rihtar ter frizer Jan Jerala. Brez njih nama res ne bi uspelo posneti tako estetsko lepega videospota. Slovenija ima res veliko talentiranih ljudi in prav je, da se med seboj povezujemo in podpiramo eden drugega. Na dan snemanja je bilo ravno napovedano deževno vreme, a žal zaradi natrpanih urnikov vseh nas sodelujočih, nismo morali prestaviti snemanja. In še sreča, da ga nismo, saj je deževalo le, ko smo se peljali iz ene lokacije na drugo. Res smo imeli gromozansko srečo z vremenom kar se redkokdaj zgodi, še posebej ob taki slabi vremenski napovedi.

Kakšen nasvet bi dala tistim, ki se bojijo biti to kar so in biti z osebo, ki jo je izbralo njihovo srce, a jih je strah mnenja in obsojanja drugih?

V bistvu mislim, da je odgovor v njih samih. Vesela sem, da smo kot družba prišli do te stopnje, da je sedaj veliko več strpnosti – a mislim, da je potrebujemo še veliko več. Samo z zgledom in tem, da te ni strah ter se postaviš zase in za svoje življenje se bodo stvari spremenile – na boljše.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Če se ne motim, si tudi ti sveže zaljubljena? 

Res je. (smeh) Ne vem sicer, če to še spada pod kategorijo sveže zaljubljena, saj sva skupaj že skoraj leto in pol, a je res, da tega ravno ne oglašujem prav na veliko, ampak sem pa definitivno srečno zaljubljena.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost? Se imaš morda namen vrniti domov, ali boš ostala v Londonu?

Moji načrti za prihodnost so povezani z glasbo. Trenutno je vsa moja energija usmerjena v promocijo nove pesmi 'Feel The Love', nato pa po vsej verjetnosti že septembra izdam novo pesem. Sicer pa trenutno ostajam v Londonu in res ne vem kam in kdaj me bo pot zanesla drugam. Se prepuščam toku.

Imaš že kakšne načrte za poletne počitnice?

V bistvu sem že bila na dopustu, in sicer sem jo mahnila na Hrvaško. Tam živi moja babica tako, da jo obiščem kadar le lahko. Bilo je kratko in sladko in upam, da mi bo uspelo iti še za kak teden. Sicer pa sem bila letos marca že na enem kratkem izletu in sicer v Marakeshu in lani novembra na Filipinih. Rada potujem in obiskujem nove kraje in kulture, tako da ta dva izleta sta bila definitivno ena izmed tistih, ki si jih bom za dolgo zapomnila.

"Sama definitivno vedno sledim svojemu srcu še posebej pri tako pomembni odločitvi, kot je izbira partnerja."
"Sama definitivno vedno sledim svojemu srcu še posebej pri tako pomembni odločitvi, kot je izbira partnerja."FOTO: Matic Gabriel

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.