Sara Isaković: Pomembno je, da ne nehaš delati na sebi

Jasmina Voler
28.05.2019, 8:02
0
Najuspešnejša slovenska plavalka Sara Isaković, ki je na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 osvojila srebrno medaljo, je po koncu športne kariere svoje poslanstvo našla v raziskovanju delovanja možganov in psihologije zmogljivosti. "Najbolj pomembno je, da si odprt do novega načina razmišljanja in da ne prenehaš delati na sebi," nam je zaupala v pogovoru, več o tem, kako nam lahko koristi "performance" psihologija, pa bo povedala na letošnjem Diggitu.

Verjamem, da odgovor na to, kako natrenirati svoje možgane, da bomo bolj veseli, uspešni in pozitivni, ni preprost. Pa vseeno, kakšen je tvoj nasvet nekomu, ki ti zastavi to vprašanje?

Najbolj pomembno je, da si odprt do novega načina razmišljanja in da ne prenehaš delati na sebi. Vsak od nas ima različne življenjske izkušnje, ki so oblikovale način dojemanja, ravnanja s čustvi, predvsem pa misli, ki nam hitijo po glavi. Ko sprejmeš in razumeš, kako delujejo možgani, in ko zaznaš, da vse tisto, kar misliš in čutiš, ni nujno res (še posebej, ko je glava zelo negativna), začneš opazovati mentalne dogodke z malo več distanece. To pa pomaga pri tem, da ne vlada konstanta notranja drama, ampak jasno, čisto in umirjeno razmišljanje. Ko se znaš osredotočiti na dihanje in prinesti pozornost na tukaj in zdaj ter včasih preklopiti na pozitivne afirmacije, takrat pa je življenje veliko lažje. Mi smo napeljani na negativo, naši možgani nas konstantno ščitijo in branijo, saj dojemajo vsak stres enako. Ko se pa zavedamo, da imamo mi popolno kontrolo nad seboj (ne pa zunanji faktorji), se počutimo izredno močne in zmogljive.

"Vsak od nas ima različne življenjske izkušnje, ki so oblikovale način dojemanja, ravnanja s čustvi, predvsem pa misli, ki nam hitijo po glavi."
"Vsak od nas ima različne življenjske izkušnje, ki so oblikovale način dojemanja, ravnanja s čustvi, predvsem pa misli, ki nam hitijo po glavi."FOTO: Aljoša Kravanja

Ko ljudem svetuješ, kako se znajti v stresnih situacijah, verjetno črpaš tudi iz svojih izkušenj, ki si jih dobila kot profesionalna športnica in si bila pod stresom in pritiskom.

Takoj fokus na globlje dihanje v prepono. To sproži parasimpatičen živčni sistem, ki sporoča: 'V redu sem, na varnem sem.' Ko se umiri fizični odziv na stres in tudi psihični (močna čustva, anksionze misli), se takoj sprosti samokontrola, s katero lahko obvladamo situacijo, v kateri se nahajamo.

Na Diggitu, prvi konferenci o digitalnih komunikacijah v Sloveniji, ki bo 6. junija v Ljubljani, boš govorila tudi o tem, kako nam pri tem lahko pomaga vizualizacija in druge tehnike, ki jih uporabljajo športniki.

Res je, se zelo veselim! Športniki smo 'srečkoti', ker sami po sebi dojamemo moč glave in na tem tudi delamo. Če glava ni na pravem mestu, telo ne oddela svojega. Posledično tudi ni rezultatov.

Kakšen nasvet bi dala danes svoji mlajši različici, ko si bila na začetku športne kariere?

Verjemi v svoje sanje, vse se ti bo uresničilo.

Kaj pa tebe najbolj sprosti?

Gibanje. Fitnes, joga, pilates, tek v naravi, sprehodi. Potem branje inspirativnih in 'eye-opening' knjig pa dobra družba.