Kaj vam poskuša povedati vaša koža?

J.V.
08.05.2019, 10:24
0
Mešana, mastna, suha ali normalna koža, vsaka ima drugačen tip kože, ki zahteva temu primerno nego. Če že nekaj časa niste zadovoljne s svojo kožo, je morda sedaj čas, da se vprašate, ali vam ta poskuša kaj sporočiti in ali bi morale morda spremeniti svojo lepotno rutino!

Tip kože vsake izmed nas določa količina maščobe, ki jo naša koža proizvaja ter izloča.
Tip kože vsake izmed nas določa količina maščobe, ki jo naša koža proizvaja ter izloča.FOTO: iStock

Na videz kože vplivajo številni dejavniki: genetika, stres, prehrana, kozmetični izdelki, sprememba letnih časov in hormoni. Nenadne spremembe in pojav kožnih nepravilnosti, kot so na primer akne, pa so znak, da se pod kožno povrhnjico dogaja še nekaj drugega. Da bi prišle do dna svojim težavam in ugotovile, kaj jih povzroča, smo vam priskočili na pomoč. 

Če je vaša koža mastna ...

Tip kože vsake izmed nas določa količina maščobe, ki jo naša koža proizvaja ter izloča. Na to pa v veliki meri vplivajo geni, hrana, ki jo uživate, morebitne zdravstvene težave in posledično tudi zdravila, ki jih morate jemati ter nenazadnje naš stalni spremljevalec – stres. K temu, da se vaša koža masti, verjetno pripomorete tudi same, ko uporabljate agresivna čistilna sredstva, zaradi katerih koža proizvaja še dodatno količino olja, da nadomesti izgubljeno.

Da bi težavo rešile oziroma vsaj omilile, jo čistite le enkrat dnevno, uporabljajte kozmetične izdelke za nego, ki so nežni in so namenjeni negi mastne kože. 

a bi omilile njeno izsušenost dermatologi priporočajo, da preskočite umivanje z vročo vodo, ki jo še dodatno izsuši.
a bi omilile njeno izsušenost dermatologi priporočajo, da preskočite umivanje z vročo vodo, ki jo še dodatno izsuši.FOTO: iStock

Če je vaša koža suha ...

Suha koža je običajno videti napeta, ponavadi je polna drobnih gubic in se rada lušči. Pore so ozke, prav tako ni zaznati leska, ki je značilen za mastno kožo. Da bi bila koža mehka in sijoča potrebuje vlago, kar pomeni, da morate skozi dan piti veliko vode in uporabljati vlažilne kozmetične izdelke. Če opažate, da je vaša koža ekstra izsušena morda uporabljate preveč agresivna mila, kožo pa lahko izsuši tudi pretirano čiščenje in preveč pilingov. Da bi omilile njeno izsušenost dermatologi priporočajo, da preskočite umivanje z vročo vodo, ki jo še dodatno izsuši. Namesto tega jo umijte z mlačno vodo, uporabite povsem naravno milo in se izogibajte kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo alkohol. Uporabljajte le tiste, ki vsebujejo sestavine, ki ščitijo in vlažijo kožo. 

Če imate neenakomeren ten in rdečico ...

Razlog za to je lahko razdražena koža, kar je pogosto posledica sonca, agresivnih kozmetičnih izdelkov ali pa celo občutljivosti na blago. Bolj resno kožno stanje je rozacea, ki se najpogosteje pojavlja pri ženskah med 30 in 55 letom ter po menopavzi. Gre za dolgotrajno, morda celo trajno obolenje kože, za katerega je značilna rdečica predvsem osrednjega dela obraza, razširjene kapilare ter občasno pojavljanje bunkic in gnojnih mehurčkov po licih in čelu. Pogosto se kaže družinska nagnjenost k pojavljanju bolezni. Stanje poslabša uživanje alkohola, kave in začinjenih jedi ter izrazite spremembe temperature okolja. Da bi težavo rešile dermatologi priporočajo, da izogibate kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo kemične sestavine, kot so sulfati, ki so lahko zelo agresivni do občutljive kože. Pijte veliko vode in se izogibajte umivanju z vročo vodo, ki le še poslabša situacijo.

Pijte veliko vode in se izogibajte umivanju z vročo vodo, ki le še poslabša situacijo.
Pijte veliko vode in se izogibajte umivanju z vročo vodo, ki le še poslabša situacijo.FOTO: Thinkstock

Če ste nenadoma dobile akne ...

Akne in mozolji so pogosto posledica podivjanih hormonov zaradi stresa, menstrualnega ciklusa, nosečnosti, menopavze in drugih sprememb, ki se dogajajo v vašem telesu. Težavo lahko omilite tako,  da zjutraj in zvečer uporabite čistilni tonik, ki kože ne izsuši in je do nje zelo nežen. Dermatologi priporočajo tudi uporabo lahke podlage, pudrov in korektorjev. Če boste uporabljale težke bodo še dodatno zamašili pore in zjutraj se boste zbudile s še več mozolji. Pred spanjem poskrbite tudi za temeljito čiščenje kože, da odstranite vse ostanke dnevnega mejkapa.

Če imate normalno kožo ...

Potem ste lahko zelo srečne, saj gre za tip kože, ki je zelo redek. Imajo jo tiste, ki imajo enakomeren ten kože, njihova koža je gladka in mehka, ni izsušena in nimajo težav z mastno kožo. Čeprav ta tip kože ne potrebuje nobenih zdravilnih metod, pa je zelo pomembno, da jo vsak dan zaščitite pred soncem. 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.