Meghan ne bo imela skrbništva nad bodočimi otroki

J.V.
23.08.2018, 7:53
0
Britanski princ William in vojvodinja Cambriška Catherine sta ponosna starša treh otrok, 5-letnega princa Georgea, 3-letne princese Charlotte in 4 mesece starega princa Louisa, a po zaslugi 300 let starega kraljevega pravila nimata pravnega varstva otrok.

Princ Harry in Meghan ne bosta imela pravnega varstva otrok.
Princ Harry in Meghan ne bosta imela pravnega varstva otrok.FOTO: AP

"To izhaja iz časov kralja Georgea I. in pravilo se od takrat ni spremenilo,"pojasnjuje strokovnjakinja za kraljevi dvor Marlene Koenig. "Kraljica je tista, ki ima pravno varstvo mladoletnih vnukov."

Bizarno kraljevo pravilo je v veljavi od leta 1700, ko se je kralj George odločil, da hoče popoln nadzor nad svojimi vnuki."Za to se je odločil, ker je imel zelo slab odnos s sinom, bodočim kraljem Georgeom II." To pomeni, da je imela kraljica Elizabeta pravno varstvo princa Williama in princa Harryja, ni pa povsem jasno, ali to velja tudi za Georgea, Charlotte in Louisa, glede na to, da so njeni pravnuki. Res pa je, da bo pravno varstvo nad njimi in bodočimi otroki princa Harryja in Meghan Markle pripadlo princu Charlesu, ko ta postane kralj. 

PREBERI ŠE
Bo Meghan doletela enaka usoda, kot je Diano?

In kaj to prazaprav pomeni? Kralj ali kraljica imata v tem primeru besedo pri vzgoji vnukov, potovanjih in izobrazbi, določanju guvernant, skrbi in odobritvi njihovih zakonov. Tako je moral princ Charles, ko sta bila Harry in William mlajša, prositi za dovoljenje, da sta ga lahko spremljala na potovanje na Škotsko. Ko je na primer princesa Diana sinova želela odpeljati v Avstralijo, je kraljica njeno prošnjo zavrnila."Pri takšnih odločitvah ima kraljica zadnjo besedo."

Čeprav je zakon še vedno uradno v veljavi, ni pričakovati, da bi princ Charles vplival na starševske odločitve kraljevih parov. 

PREBERI ŠE
Zakaj je zaročni prstan Kate Middleton tako kontroverzen?

Ko bo princ Charles postal kralj, bo dobil popoln nadzor nad njunimi otroki.
Ko bo princ Charles postal kralj, bo dobil popoln nadzor nad njunimi otroki.FOTO: AP

 

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.