Princ Harry ni prvi vojvoda Sussekški!

Ma.K.
24.06.2019, 7:44
0
Ob lanskoletni poroki je kraljica Elizabeta II. svojemu vnuku podelila naziv vojvoda Sussekški. Gre za enega od kraljevih nazivov, ki pa je bil pred Harryjem uporabljen zgolj enkrat v vsej zgodovini Velike Britanije. Prvi vojvoda Sussekški je bil namreč princ Augustus Frederik, po smrti katerega je naziv izumrl, lani pa so ga ponovno obudili k življenju in s tem v pokrajino vnesli novo, mlado kri. Kakšna je pravzaprav zgodovina nazivov v Sussexu?

Sussex je lani po skoraj dveh stoletjih ponovno dobil svojega vojvodo, prvo vojvodinjo, pred dobrim mesecem dni pa še dediča vojvodine.
Sussex je lani po skoraj dveh stoletjih ponovno dobil svojega vojvodo, prvo vojvodinjo, pred dobrim mesecem dni pa še dediča vojvodine.FOTO: AP

Grofija Sussex je zapuščina Kraljevine Sussex, anglosaksonskega kraljestva, ki ga je okrog leta 827 anektirala Kraljevina Wessex, pozneje pa je oboje postalo del velike Kraljevine Anglije. V listinah so se sussekški monarhi včasih imenovali ealdormen ali latinsko duces, kar se je prevajalo kot 'vojvoda'. Naziv 'vojvoda Sussekški' pa je bil kljub dolgoletni zgodovini doslej uporabljen samo dvakrat; pred princem Harryjem, ki ga je ob lanskoletni poroki z izbranko Meghan Markle za vojvodo okronala njegova babica, kraljica Elizabeta II., si je ta naziv 24. novembra leta 1801 kot prvi prilastil princ Augustus Frederick, šesti sin kralja Jurija III. Britanskega.

Čeprav se je po lanskoletni podelitvi naziva princu Harryju, ki je šesti v vrsti za kraljevi prestol, govorilo kot o stalnem nazivu britanskega kraljevega reda, temu ni tako. Kot je pred nedavnim poročal spletni portal Royal Central, je po smrti princa Augustusa leta 1843 naslov namreč izumrl; Sussex je lani torej po skoraj dveh stoletjih dobil svojega novega vojvodo. Še bolj zanimivo je, da so prebivalci te grofije dobili sploh prvo vojvodinjo v zgodovini nasploh – pred Meghan Markle tega naziva namreč ni nosila še nobena ženska. Za piko na i je pred mesecem dni luč sveta ugledal tudi dedič vojvodine, Archie Mountbatten-Windsor.

PREBERI ŠE
Ukradli zasebne fotografije Meghan Markle in princa Harryja

Življenje prvega vojvode Sussekškega

Sussex ima kraljevski rodovnik že tisočletja. Bil je eno izmed anglosaksonskih kraljestev Anglije, njegova zgodovina pa sega daleč v preteklosti, v leto 477, a takrat še ni bil povezan s kraljevino. To je Sussex postal v začetku 19. stoletja. Naziv, kot ga poznamo danes, je bil ustvarjen 24. novembra leta 1801 v čast princu Augustusu Fredericku, šestemu sinu kralja Jurija III., ki naj bi bil najljubši stric kraljice Victorie. Pravzaprav naj bi ga imela celo tako zelo rada, da ga je prosila, da jo je oddal na njeni poroki princu Albertu leta 1840. Takrat je bil Augustus že v svojih šestdesetih letih. Bil je kraljevi vojvoda in predsednik Kraljeve družbe, ki je slovel kot veliki oboževalec umetnosti in kulture, znan pa je bil tudi po tem, da je konstantno spodbujal dobrodelnost ter dobre namene. Toda na svoj edinstven, diskreten način je bil istočasno tudi kraljevski upornik.

Princ Harry je drugi vojvoda Sussekški, medtem ko je njegova soproga Meghan Markle prva, ki nosi naziv vojvodinje te pokrajine.
Princ Harry je drugi vojvoda Sussekški, medtem ko je njegova soproga Meghan Markle prva, ki nosi naziv vojvodinje te pokrajine.FOTO: AP

Prvi vojvoda Sussekški je bil princ Augustus Frederick, šesti sin kralja Jurija III. Britanskega.
Prvi vojvoda Sussekški je bil princ Augustus Frederick, šesti sin kralja Jurija III. Britanskega.FOTO: Shutterstock

Princ Augustus Frederik se je rodil v Buckinghamski palači v Londonu 27. januarja leta 1773 kot šesti otrok kralja Jurija III. Britanskega in njegove soproge, kraljice Charlotte. Deležen je bil dobre izobrazbe in medtem ko so šli njegovi bratje na usposabljanje za vojaške nazive, se je Augustus odločil, da bi sam raje postal duhovnik v anglikanski cerkvi. Njegova ljubezen do teologije in učenja ga je spremljala vse življenje, kar je dokazovala bogata knjižnica zbranih del teoloških ved, ki jo je posedoval. Poleg tega ga je sčasoma začela zanimati tudi povezava med znanostjo in religijo. Svojčas je bil vodilni član prostozidarjev.

PREBERI ŠE
Po kraljevi poroki se pol leta nista videla zasebno

Dvakrat poročen, toda ...

Leta 1831 je Augustus postal glavni skrbnik in varuh parkov St. James in Hyde, potem pa ga je njegova omiljena nečakinja Victoria leta 1842 postavila za guvernerja Windsorskega gradu. Morda niti ni nenavadno, da sta si bila Victoria in Augustus tako zelo bizu – oba sta se namreč poročila iz ljubezni, ne v skladu s takrat veljavnim družinskim dogovorom. A za razliko od Victorie so njegove poroke kršile kraljeva pravila, to pa je s seboj prineslo številne negativne posledice. Leta 1793 se je Augustus na skrivaj poročil z Lady Augusto Murray, v zakonu sta se jima rodila dva otroka: Augusta in Augustus mlajši. A njun zakon je bil v nasprotju z Zakonom o kraljevih zakonskih zvezah, zato je bil razveljavljen. Par se je razvezal leta 1801 – istega leta je Augustus postal vojvoda Sussekški.

2. maja leta 1831 se je ponovno poročil, tokrat z Lady Cecilio Buggin, a ker je bila tudi ta sklenitev zakonske zveze v nasprotju z Zakonom o kraljevih zakonskih zvezah, njegova nova soproga nikoli ni mogla prevzeti naziva vojvodinja Sussekška. Toda Cecilia vendarle ni ostala povsem praznih rok. Istega leta, ko je Augustus svojo nečakinjo Victorio na njeno prošnjo oddal v zakon, je mlada kraljica soprogo svojega strica po lastni odločitvi namreč imenovala za vojvodinjo Invernessa. Augustus, vojvoda Sussekški, je umrl 21. aprila leta 1843, star 70 let in s strani kraljevega dvora je padla odločitev, da ne bo deležen državnega pogreba. Tako so prvega vojvodo Sussekškega k večnemu počitku položili brez kraljevih časti na pokopališču Kensal Green Cemetery v Londonu 4. maja leta 1843.

PREBERI ŠE
Rojstni list razkril, kje je v resnici rodila Meghan Markle

Je kraljica Elizabeta II. naziv načrtno hranila za največjega upornika v družini?
Je kraljica Elizabeta II. naziv načrtno hranila za največjega upornika v družini?FOTO: Profimedia

Je kraljica naziv načrtno hranila za princa Harryja?

Prvič se je o oživitvi naziva 'vojvode Sussekškega' govorilo že leta 1999, ko so se v Veliki Britaniji pojavila namigovanja, da bi ga kraljica Elizabeta II. lahko dodelila princu Edwardu ob njegovi poroki s podjetnico Sophie Rhys-Jones, a ju je okronala za grofa in grofico Wessekška. Enako se je ponovno špekuliralo leta 2011, ko sta se poročila princ William in Kate Middleton, a sta jima bila nato dodeljena naziva vojvode in vojvodinje Cambriške. Zdi se torej, da je kraljica naziv s kontroverzno zgodovino (premišljeno?) prihranila za uporniškega in svojeglavega vnuka, princa Harryja, ter s tem več kot 200 let po njegovem prvotnem nastanku ponovno obudila že skorajda pozabljeni naziv– tako je Sussex dobil svojega drugega vojvodo in prvo vojvodinjo v angleški zgodovini. Le upamo in želimo lahko, da bo njuna zgodba bolj harmonična in vesela, kot je bila prednikova.

PREBERI ŠE
Zaradi varnosti sta bila prisiljena zapustiti njun dom

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.