Kako se znebiti vraščenih dlačic?

S.B.
31.07.2019, 7:56
0
Vraščene dlake poleg bolečine povzročajo tudi estetske težave. Nastanejo pa, ko rastejo pod napačnim kotom ali se zagozdijo pod površino kože ter začnejo rasti navznoter. Ker telo vraščeno dlako zaznava kot tujek, lahko na tem mestu nastane vnetje s pojavom rdečice in/ali srbečice. V kolikor se zagnoji, tam nastane bulica.

Nastanek vraščenih dlak je lahko posledica naslednjih dejavnikov:    

– britje in depiliranje,
– če je kanal, po katerem raste dlaka, zadelan zaradi odmrlih celic kože in loja,
– tip kože (skodrane in močne dlake se hitreje vrastejo),
– pritiski na kožo in drgnjenje zaradi nošenja preozkih oblačil.

Ogroženi predvsem intimni deli in pazduha

Intimni deli in predeli pod pazduho so po britju zelo dovzetni za vraščanje dlak, saj je koža na tem predelu mehka, občutljiva in elastična. Dlake na nogah naj bi bile tanjše in ravne, koža pa bolj trdna, vendar lahko nošenje preozkih hlač povzroči vraščanje dlakic tudi na tem predelu.

PREBERI ŠE
'Brazilka' je preteklost, zdaj je 'in' naravni videz

Vraščene dlake nastanejo, ko rastejo pod napačnim kotom ali se zagozdijo pod površino kože ter začnejo rasti navznoter.
Vraščene dlake nastanejo, ko rastejo pod napačnim kotom ali se zagozdijo pod površino kože ter začnejo rasti navznoter.FOTO: Dreamstime

Preprečevanje vraščanja dlačic

Če želite odpraviti vraščanje dlačic, se morate držati nekaj navodil. Kožo pred odstranjevanjem dlačic pravilno pripravite, saj mora biti mehka in voljna. K temu bosta pripomogla penasta kopel ali topel tuš z nežnim gelom za tuširanje, ki bo vašo kožo omehčal. Redno uporabljajte peno za britje, ki bo poskrbela za mehkejše dlake. Da bi kanali za rast dlak ostali čisti pa poskrbite za tedenski piling kože, ki odstrani odmrle celice kože in loj. Če vam britje povzroča razdraženost kože, poskusite z drugimi metodami odstranjevanja dlak.

Nega s soljo

Sol je cenovno dostopna in enostavna za uporabo. Vraščeni dlaki pomaga izriniti na površje, poleg tega pa pospešuje prekrvavitev kože, celjenje in zmanjšuje otekline. S krožnimi gibi nanesite sol na kožo, nato jo izperite in kožo posušite. Če imate težave z vraščenimi dlakami na obrazu, ta postopek opravite s pomočjo koščka vate.

PREBERI ŠE
Odslej boste pred britjem vedno počele to!

Dlake dvignite stran od površine kože

Tik pred odstranjevanjem dlak uporabite losjon, ki vsebuje delce za piling ali pa si pomagajte z rokavicami in gobicami za nego kože. Ti pripomočki odstranjujejo odmrle celice kože, hkrati pa jo naredijo tudi bolj voljno, mehko in gladko, dlake pa privzdignejo od kože.

Britvice naj bodo ostre

Poskrbite, da bo rezilo britvice dovolj ostro za odstranjevanje dlačic. Uporabljajte vedno novo britvico in se brijte v smeri rasti dlak, saj boste na ta način pripomogle k preprečevanju njihovega vraščanja.

Predeli pod pazduho so po britju zelo dovzetni za vraščanje dlak.
Predeli pod pazduho so po britju zelo dovzetni za vraščanje dlak.FOTO: Thinkstock

Olje čajevca

Predel vraščene dlačice namažite z oljem čajevca, ki bo poskrbelo, da bo dlačica izrinila na površje. Če dlaka ne bo sama prišla na površje, jo poskušajte s sterilnim pripomočkom izbezljati ven. Pri tem bodite nežne, mesto vraščene dlake pa nato operite s toplo vodo in milom ter nanesite antiseptično sredstvo.

PREBERI ŠE
5 stvari, ki jih morate vedeti preden se lotite depiliranja bikinija

Vzemite si odmor

Če nič od naštetega ne bo pomagalo, poskusite za nekaj časa prenehati briti predel, kjer imate vraščene dlake. Namesto tega, kožo razvajajte z nežnimi mili in pilingi. Na ta način se bodo dlake omehčale in ko se boste naslednjič brile, boste lažje odpravile težavo.

Poskusite za nekaj časa prenehati briti predel, kjer imate vraščene dlake.
Poskusite za nekaj časa prenehati briti predel, kjer imate vraščene dlake.FOTO: Thinkstock

Obišči zdravnika

Če bi se zgodilo, da bi vraščene dlake povzročile rdečico in boleče vnetje, je vsekakor čas za obisk dermatologa, ki vam bo predpisal antibiotike, potrebne za zdravljenje infekcije.