4 načini, kako zmanjšati pore

J.V.
25.01.2019, 7:53
0
Vas že nekaj časa moti velikost vaših por? Se vam zdijo velike? Potem niste edine. V nedavni študiji, ki so jo opravili pri eni od kozmetičnih hiš, je kar 23 odstotkov žensk dejalo, da bi se z veseljem za eno leto dopovedale svojemu najljubšemu koktejlu, če bi to pomenilo, da se bodo njihove pore zmanjšale. Na srečo obstajajo načini, s pomočjo katerih lahko zmanjšate pore, ne da bi se odpovedale eni svojih najljubših pregreh.

Preden se lotimo načinov, ki so se v preteklosti izkazali za učinkovite pri zmanjševanju por, je dobro vedeti, zakaj so vaše pore sploh velike. Strokovnjaki trdijo, da se zanje lahko zahvalite svojim staršem. Njihova velikost je namreč genetsko pogojena, dejavniki, kot so staranje, nastajanje loja, vpliv sonca in še marsikaj drugega, pa jih lahko še dodatno poveča. In ko so enkrat izgubile svojo prvotno velikost, bodo takšne tudi ostale. A nikar se ne ustrašite, v nadaljevanju namreč razkrivamo sedem kožnih trikov, ki bodo pomagali minimalizirati pore.

PREBERI ŠE
4 pravila za kožo, ki bi se jih morale držati po 30. letu

Različna stanja kože, kot na primer neenakomerna obarvanost in zamašene pore, sprožijo nabiranje odmrlih celih na površini kože.
Različna stanja kože, kot na primer neenakomerna obarvanost in zamašene pore, sprožijo nabiranje odmrlih celih na površini kože.FOTO: iStock

Nikar ne izpuščajte pilinga oziroma eksfoliacije kože

Ko se odmrle kožne celice začnejo kopičiti in prodirati v pore, te postajajo vedno večje in opaznejše, pojasnjuje dermatologinja Shari Marchbein. Najlažji način, s katerim boste to preprečile je, da svoji koži trikrat na teden privoščite piling. Ta bo odstranil vse odmrle kožne celice, vaša koža pa bo mehka in sijoča. Če je vaša koža nagnjena k aknam ali imate mastno kožo, potem poiščite kozmetični izdelek, ki vsebuje beta hidroksi kislino, ki obstaja le ena, in sicer salicilna kislina. Ta bo pomagala očistiti kožo in odstraniti vse odmrle kožne celice. Če imate normalen tip kože, poskusite z uporabo alfa hidroksi kisline, ki deluje tako, da uniči vezi, ki skupaj držijo kožne celice. Rezultat tega je, da lahko enostavno odstranite odmrle kožne celice.

PREBERI ŠE
S pilingom v boj proti gubam

Sestavine, ki se skrivajo v glini delujejo kot magnetki, ki nase privlačijo nečistočo, bakteriji in olja iz por.
Sestavine, ki se skrivajo v glini delujejo kot magnetki, ki nase privlačijo nečistočo, bakteriji in olja iz por.FOTO: iStock

Privoščite si masko za obraz

Različna stanja kože, kot na primer neenakomerna obarvanost in zamašene pore, sprožijo nabiranje odmrlih celic na površini kože. Ko so vaše pore čiste in ne zamašene, so videti precej manjše. Za to bo poskrbela maska iz gline, ki jo pusite na koži delovati 15 minut, nato pa izperete z mlačno vodo. Sestavine, ki se skrivajo v glini delujejo kot magnetki, ki nase privlačijo nečistočo, bakteriji in olja iz por. Če si boste masko privoščile enkrat ali dvakrat na teden, bodo vaše pore ostale čiste. Poskusite lahko tudi z masko, ki je mešanica kurkume, začimbe podobne ingverju, ter pomaranče. V srednje veliki posodi zmešajte čajno žličko zmlete kurkume ter čajno žličko sveže iztisnjenega pomarančnega soka. Zmes nanesite na prej očiščeno kožo in začnite z masažo celega obraza s krožnimi gibi. Masirajte štiri do pet minut in sperite z mrzlo vodo.

PREBERI ŠE
Dermatologi: to je edini izdelek, ki ga potrebuje vaša koža

Uporabljajte retinol

Obstaja več razlogov, zakaj retinol velja za čudežno sestavino. Ko gre za pore, pa obstajata dva razloga, zakaj ga dermatologi priporočajo. Prvi je, da je retinol derivat vitamina A, ki deluje kot nežno čistilo za kožo. Z njegovo pomočjo boste zmanjšale nastajanje maščob oziroma loja, odprle zamašene pore in jih posledično tudi zožile. Drugi razlog, zakaj bi morale za pore uporabljati retinol je, ker ta pospeši nastajanje kolagena. Beljakovine, ki je ključnega pomena za lepo in zdravo kožo. Če retinola, do sedaj niste uporabljale, dermatologi priporočajo, da ga za začetek v svojo rutino vključite enkrat na teden.

Naredite si parno masko

S parno masko lahko kar doma poskrbite za lepo in čisto kožo. Pore na ta način dobro očistite, poleg tega pa bodo bolj odporne na škodljive zunanje dejavnike, kot denimo onesnažen zrak in različne kemične sestavine v raznih lepotnih izdelkih. Potrebujete srednje veliko posodo, v katero vlijete približno 5 skodelic vroče vode ter zelišča ali eterična olja. Vse skupaj pokrijte s krpo in tako pustite od 5 do 10 minut. V naslednjem koraku glavo nagnite nad posodo in se pokrijte z brisačo. Tako ostanite 10 minut in s čisto brisačo obrišite obraz. To lahko počnete z različnimi zelišči, kot so denimo arnika, ki ima na kožo blagodejen učinek ter deluje antibakterijsko in zdravilno ali pa kombinacijo rožmarina, limone in medu.

PREBERI ŠE
4 preprosti koraki za detoks kože na obrazu

S parno masko lahko kar doma poskrbite za lepo in čisto kožo.
S parno masko lahko kar doma poskrbite za lepo in čisto kožo.FOTO: iStock

Zmešajte od 2 do 3 čajne žličke rožmarinovega olja, 2 rezini limone in žličko medu s 4 skodelicami vrele vode. Pustite nekaj časa, da se vse skupaj dobro namoči. Zopet se po istem postopku nagnite k posodi tako ostanite od 8 do 10 minut. Zatem s čisto krpo ali brisačo obrišite obraz, postopek pa ponovite vsaj 2-krat na teden, da bi dosegli želen učinek.

Za učinkovito se je izkazala tudi mešanica kamilic, janževih semen in cvetnega lista. Pripravite si povsem organsko obrazno masko s 3 žličkami kamilice, 2 žličkama janeževega semena in 4 cvetnimi lističi. Znova vse skupaj z vključno 4 posodicami vrele vode vmešajte v srednje veliko posodo ter tako pustite vsaj 10 minut. Postopek je enak kot pri ostalih zeliščih, za učinkovite rezultate pa ga ponovite vsak teden. Zagotovljena je brezhibna in zdrava polt, zaradi katere boste videti sijoče.

PREBERI ŠE
Zakaj so vitamini tako zelo pomembni za kožo?

Nekaj nasvetov za zdravo kožo ...
Nekaj nasvetov za zdravo kožo ...FOTO: iStock