Ali zdravo sončenje res obstaja?

Nataša Godler Trilardermadiagnostika
24.06.2019, 7:46
0
Zadnja leta je izpostavljanje soncu vse bolj aktualna tema. Ali je izpostavljanje soncu zdravo? Škodljivo? Kako sončni žarki vplivajo na našo kožo? Kaj pa tvorba D vitamina?

Če želite ohraniti zdravo in mladostno polt in se izogniti prehitremu, prezgodnjemu staranju, je izredno pomembno, da kožo obraza in rok zaščitite prav vsak dan v letu. Ne glede na vreme in količino sončnih žarkov. Nič na tem svetu ne stara vaše kože hitreje kot sončni žarki, ki jih imamo tako radi. 

Fotostaranje je prevladujoč mehanizem vidnega in prezgodnjega staranja naše kože.

Ameriški 'anti-age' zdravniki se radi pošalijo, da je najcenejša 'anti-age' terapija kvalitetna in redna vsakodnevna uporaba UV zaščite. In sama se s tem brez dvoma strinjam. Zakaj? Ker nič, prav nič ne uniči vaše kože tako kot izpostavljanje soncu. Na tem mestu bi omenila tudi škodljivo obiskovanje solarija, ki je koncentrirana UVA svetloba in močno poškoduje vaš dragoceni kolagen, povzroča rdečico, pokanje kapilar in fotopoškodbe.

UVB žarki poškodujejo površinske plasti kože oziroma epidermis in igrajo ključno vlogo pri razvoju kancerogenih sprememb.
UVB žarki poškodujejo površinske plasti kože oziroma epidermis in igrajo ključno vlogo pri razvoju kancerogenih sprememb.FOTO: Dreamstime

Morda se ta izjava marsikomu sliši malo nenavadna, ampak vseeno, ljudje smo maščobno-proteinska bitja. In sončni žarki ne naredijo nič dobrega maščobam in proteinom. Vsakodnevni sončni žarki povzročajo kumuliranje poškodb kolagena in DNA, kar vodi v fotostaranje in v povečano tveganje za kožnega raka. 

Vsi, ki me poznate, ste to že neštetokrat slišali. Moja znana stavka, ki ju prav vsak dan velikokrat ponovim. In to zanesljivo drži. Tudi ko mi ne vidimo sonca, sonce vedno vidi nas. Zdravo sončenje ne obstaja.

Fotostaranje je eden prevladujočih mehanizmov staranja kože.

Sonce na koži povzroča nepopravljive posledice na kolagenskih vlaknih in tako direktno vpliva na prezgodnje vidno staranje kože. UV sevanje razgrajuje kolagenska vlakna in jih nepovratno poškoduje. Kolagenska mreža izgublja svojo funkcijo. Kolagenska vlakna postajajo trda in nefleksibilna in imajo zmanjšano zmožnost kontrakcije. Izpostavljanje sončnim žarkom stimulira melanocite, da proizvajajo več kožnega barvila melanina in povzročajo nastanek neljubih pigmentnih nepravilnosti.

Povedano enostavno ...

Kolagen je po svoji strukturi beljakovina, kot jajce ali meso. Ko beljakovino denaturiramo, je ne moremo več povrniti v njeno prvotno stanje. Najlažje si boste predstavljali na primeru, ko spečete jajce, ga nikakor več ni možno povrniti v prvotno stanje. In tako je tudi z vašim kolagenom. Ko ga UV sevanje okvari, teh kolagenskih vlaken ni možno več popraviti oziroma povrniti v prvotno obliko. Ta znanost ne obstaja! Lahko pa stimuliramo izgradnjo novega kolagena, s terapijami za indukcijo sinteze kolagena in s prehranskimi dodatki lahko stanje kolagena bistveno in merljivo povečamo. Najbolj učinkovite metode za povečano izgradnjo kolagena v dermisu so kislinski pilingi, microneedling in radiofrekvenčna terapija. 

Primer močnih fotopoškodb je uporaba solarija, ki so ga ravno zaradi škodljivega delovanja v mnogih državah prepovedali.
Primer močnih fotopoškodb je uporaba solarija, ki so ga ravno zaradi škodljivega delovanja v mnogih državah prepovedali.FOTO: Thinkstock

Vsak dan znova vas sprašujem, ali uporabljate UV zaščito.

Ali jo uporabljate vsakodnevno? Ali samo na poletnih počitnicah in morda na smučanju? Kako visoko? Odgovori so zelo različni. Veliko vas že uporablja ustrezne kreme prav vsak dan, kar je odlično. Veliko pa vas odgovori, da zaščito uporabljate takrat, ko je potrebno. Ko ste na plaži, ko smučate, ker se sicer ne izpostavljate soncu, da imate zaščito že v tekočem pudru in podobno.

Velikokrat tudi poveste, da zaščite ne uporabljate, ker ste šli samo v službo, niste bili nič zunaj in pa kadar dežuje, kadar je megla, v zimskih mesecih oziroma takrat, ko ni sonca. Kronično izpostavljanje sončnim žarkom izjemno pospešuje kronološko staranje. Fotostaranje ni samo estetski problem, temveč direktna nevarnost za vaše zdravje. Izpostavljanje soncu povzroča zdravstvena stanja, ki se lahko končajo s smrtnim izidom (maligni melanom).

UV sevanje poškoduje genski material vaših celic. Povzroči spremembo v genskem zapisu. Pri delitvi celic nastajajo 'kopije'. Če so celice poškodovane, nastajajo nove 'poškodovane' kopije in nove poškodbe. Sončenje povzroča izločanje naprednih končnih produktov glikacije, imenovanih AGE.

Kako ironično ….

Ključno vlogo ima opredelitev barve kože po Fitzpatriku, ki nam pove, kako se koža odziva na izpostavljanje soncu in kakšna je stopnja porjavitve. Več melanina kot koža tvori, večja je njena naravna zaščita pred soncem. Manjša kot je vsebnost melanina, bolj je koža občutljiva na vpliv sonca in večjo UVA in UVB zaščito potrebuje. Posamezniki s svetlimi lasmi in očmi, ki hitro pordečijo in zelo težko porjavijo, imajo manjšo naravno sposobnost zaščite pred UV sevanjem in posledično poškodbami. Barvo naše kože določata genetika in reakcija na izpostavitev sončni svetlobi. Vsak tip kože od 6 ima svoje karakteristike, vnaprej predvidljivo občutljivost na fotopoškodbe in drugačna priporočila za višino zaščite ob izpostavitvi soncu.

Poškodba še zdaleč ni le rdeča in opečena koža!
Poškodba še zdaleč ni le rdeča in opečena koža!FOTO: Profimedia

Gostota in razporeditev kolagenskih vlaken v plasteh dermisa sta očem skriti stanji in ju je možno določiti le z ultrazvokom. Ultrazvočna slika nam jasno pokaže razgradnjo kolagena v različnih plasteh dermisa, ki nastane zaradi kronološkega staranja, zaradi prisotnosti vnetnih procesov v koži ali zaradi izpostavljenosti UV sevanju oziroma kot posledica neuporabe SPF zaščitnega faktorja. Tako vam meritve omogočijo pravočasno vzpostavitev ustrezne nege ali rehabilitacijo fotopoškodb, če so te že prisotne.

Ultrazvočna slika kolagena in meritev fotopoškodbe sta neprecenljiva podatka za mojo oceno stanja kože in za določanje nadaljnje terapije. Od tega je odvisna izbira preparatov in še bolj izbira terapije za izboljšanje stanja oziroma prioriteta, časovni razpored terapij, ter dolžina in pogostost terapije.

Na kratko o UV žarkih

UV A = AGING

Najbolj škodljivo delovanje imajo UVA žarki, ki imajo najdaljšo valovno dolžino, kar jim omogoča, da v kožo prodrejo najglobje. Predstavljajo kar 95 % vseh žarkov v atmosferi. Veliko ljudi ne ve, da penetrirajo tudi skozi steklo in vodo. To pomeni, da na vas delujejo tudi med vožnjo z avtomobilom, v zimskem vrtu ali v pisarni ob oknu. UVA žarki so enakomerno aktivni čez cel dan in ne le v sredini dneva, tudi po 17. uri in tudi pozimi. Zmanjša se le količina žarkov, ne pa tudi intenziteta.

UVA žarki močno pospešujejo nastanek prostih radikalov, povzročajo tako imenovani oksidacijski stres. UVA sevanje povzroča temnenje kože in opekline.

UVA žarki močno pospešujejo staranje kože. Fotostaranje je eden prevladujočih mehanizmov staranja kože oziroma bolj natančno povedano, povzročitelj prezgodnjega vidnega staranja kože. In zato je za zdravo in mladostno kožo kvalitetna UV zaščita izrednega pomena celo leto, ne le, ko ste na morju ali na smučanju.

Sonce na koži povzroča nepopravljive posledice na kolagenskih vlaknih in tako direktno vpliva na prezgodnje vidno staranje kože.
Sonce na koži povzroča nepopravljive posledice na kolagenskih vlaknih in tako direktno vpliva na prezgodnje vidno staranje kože.FOTO: iStock

Primer močnih fotopoškodb je uporaba solarija, ki so ga ravno zaradi škodljivega delovanja v mnogih državah prepovedali. Solarij je koncentrirano UVA sevanje, ki povzroči škodo veliko večjo od sončenja. Ker UVA sevanje potrebuje neprimerljivo večjo dozo sevanja, da povzroči eritem, le tega ne zaznamo. Ne povzroča pa opeklin (UVB sevanje je na nek način naša naravna varovalka, da se umaknemo iz sonca, saj oddaja veliko energijo in nas peče). Uporaba solarija sproži proces staranja in mnoge poškodbe.

UV B = BURN

UVB žarki poškodujejo naš genski material. 

Predstavljajo 5 % žarkov v atmosferi in imajo krajšo valovno dolžino, med 290 in 320 nm. Povzročajo spremembe na DNA.

UVB žarki težje prehajajo skozi povrhnjo plast epidermisa. Vendar pa pa jim poškodovana bariera omogoča boljše prehajanje. Zato je zdrava bariera izredno pomebna in je osnovni parameter celovitosti in zdravja naše kože.

UVB žarki poškodujejo površinske plasti kože oziroma epidermis in igrajo ključno vlogo pri razvoju kancerogenih sprememb. Imajo kratko valovno dolžino in ne prodirajo v dermis, delujejo  le na epidermis. Njihovo delovanje je največje med 10. in 14. uro. Penetrirajo skozi vodo, ne pa tudi čez steklo. Povzročajo vse oblike pigmentnih nepravilnosti in eritem na koži v 12 do cca 24 urah po izpostavitvi. Po začetni rdečici se koža kasneje, v približno 48 urah, obarva. 

Na tem mestu ponovno poudarjam, da je vsaka, še tako rahla obarvanost kože in vsaka porjavitev, poškodba. Poškodba še zdaleč ni le rdeča in opečena koža!

UVB žarki povzročajo spremembe na celicah epidermisa, keratinocitih, fotoalergične in fototoksične reakcije. Pospešujejo nastanek prostih radikalov. Vplivajo tudi na poškodbe bariere.

Nataša Godler Triler
Nataša Godler TrilerFOTO: osebni arhiv

ŠKODLJIVI VPLIVI FOTOSTARANJA

Obramba pred UV sevanjem, ki povzroča fotopoškodbe in oksidativni stres, so encimski antioksidanti in ustrezna sPF zaščita.

Stanje presončene kože je zelo težko regenerirati; ker sta prizadeta celica, ki proizvaja kolagen, in kolagen sam. 

Za presončeno kožo so značilne elastotične gube, ki lahko potekajo čez celotni stranski del lic.

Debelina presončene kože je stanjšana, na videz je koža elastotična ("papirnata").

Značilna je slabša regeneracija, zmanjšana sposobnost celjenja.

Na ultrazvočni sliki dermisa vidimo značilno večjo razgradnjo v papilarni plasti dermisa, kolagen pa je v grudicah neenakomerno razporejen po matrixu. Pogosto je pridružen eritem, ki je jasen pokazatelj vnetja v koži. Vnetje pa pomeni tudi staranje. Parameter LEB nam izračuna stanje fotopoškodbe. 

Kot smo že predhodno povedali, je struktura srednje plasti kože, našega dermisa, tridimenzionalna. Sestavljajo jo mreža iz elastina, kolagena in glukozaminoglikani (najbolj obsežen in najbolj znan predstavnik GAG je hialuron). Kolagen, ki je najmočnejši strukturni protein, je odgovoren za čvrstost kože. Z razgradnjo kolagena se mreži manjša sposobnost vzdrževanja strukture. Manj kot imamo v koži kolagena, vse bolj je koža ohlapna in posledica zmanjšane čvrstosti je gravitacija.

Ker kolagen predstavlja kar 70 % volumna naše kože oziroma volumna dermisa, se z razgradnjo kolagena koža tanjša oziroma izgublja volumen. 

Iz kolagena je zgrajena tudi stena kapilare. Razgradnja kolagena povzroča nastanek neželjene rdečice.

Elastin omogoča koži elastičnost in z razgradnjo se le-ta zmanjšuje. 

POZITIVNI VPLIVI SONCA

Seveda ima sonce tudi pozitivne vplive na naše počutje in zdravje. Sončna svetloba zmanjšuje depresijo, ker poveča izločanje dopamina in serotonina, omogoča sintezo D3 vitamina, ki je zelo pomemben, stimulira naš imunski sistem in preprečuje osteoporozo.

Pozitivne učinke in zadostno sintezo D vitamina pa dosežemo že z 10–15-minutno izpostavitvijo celega telesa soncu pred 10. uro dopoldan ali po 17. uri popoldan.

Tako da za naše zdravje vsekakor ni dobro pretirano izpostavljanje soncu, sploh pa ne sredi dneva.

PREPREČEVANJE IN KONTROLIRANJE FOTOSTARANJA

Za preprečevanje fotostaranja je najboljši način preventiva. Penetracijo UV žarkov v kožo učinkovito preprečimo z uporabo kvalitetnih preparatov za sončenje in za vsakodnevno zaščito kože čez celo leto. Toplo vam priporočam, da zaščito uporabljate čez vse leto, saj boste tako v veliki meri preprečili prezgodnje vidno staranje kože. In verjemite, koža vam bo hvaležna.

Preparati za zaščito vsebujejo različne UV filtre, ki preprečijo škodljivo delovanje žarkov na vašo kožo.

Ločimo minerale in kemične UV filtre, najboljše pa je, da krema vsebuje kombinacijo obojih.

Sončna svetloba zmanjšuje depresijo, ker poveča izločanje dopamina in serotonina.
Sončna svetloba zmanjšuje depresijo, ker poveča izločanje dopamina in serotonina.FOTO: Thinkstock

ANTIOKSIDANTI

Po mojem mnenju najboljše zaščitne kreme ne vsebujejo le kvalitetnih UV filtrov, temveč tudi antioksidante, ki vas dodatno ščitijo pred prostimi radikali in polucijo v zraku. Pod vplivom sončne svetlobe se poveča količina prostih radikalov v koži, ki povzročajo poškodbe genskega materiala, razgradnjo ekstracelularnega matrixa (kolagen, elastin in GAG) in poškodbe lipidov v strukturi celične membrane.

Antioksidanti so po mojem mnenju eden nujnih prehranskih dodatkov za vaše zdravje in pomlajevanje. Sama jih uživam že leta in jih priporočam vsem, ki jih zanima pomlajevalni življenjski slog. V poletnem času priporočam tudi uživanje večje količine C vitamina in hidrokolagena, saj je zaradi vpliva UV sevanja razgradnja dragocenega kolagena povečana. Tako boste telesu zagotovili gradnike za sintezo novih vlaken.

Negujte se z ljubeznijo, spoštovanjem in kvaliteto! Obrestovalo se vam bo!

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.