Zakaj je trening obraznih mišic pomemben?

Karin Velikonjainštruktorica joge ...
05.07.2019, 7:58
0
Vsi se zavedamo, da je za čvrsto in zdravo telo treba nekaj storiti. Povsem nam je jasno, da je telesna vadba ključna za oblikovanje telesa in učvrstitev mišic in da treninga/vadbe preprosto ne more nadomestiti nobena masaža, niti naprava.

S treningom obraza mišice aktiviramo, sprostimo napetosti, jih dvignemo, učvrstimo in jim podarimo volumen.
S treningom obraza mišice aktiviramo, sprostimo napetosti, jih dvignemo, učvrstimo in jim podarimo volumen.FOTO: Dreamstime

Aktivne in čvrste mišice nam omogočajo gibanje, poskrbijo za dobro prekrvavitev in ohranjanje kostne mase, blagodejno vplivajo na pretok limfe in kot že rečeno, poskrbijo za čvrsto in lepo oblikovano telo. Kaj pa obraz? Tudi obraz in področje vratu ter dekolteja sta prepletena z mišicami, ki nam omogočajo govor, sluh, vid in izražanje čustev. Zanimivo je, da obrazne mišiceskozi življenje vsi s pridom “izrabljamo” z mimiciranjem, velike večine pa sploh ne uporabljamo, zato le-te atrofirajo. Ko mišice izrabljamo (z dviganjem čela in mrščenjem), povzročamo gubicein pospešujemo staranje. Atrofirane mišice pa kaj kmalu pod vplivom gravitacije začnejo padati, se povešati in izgubljati volumen ter tako s seboj “povlečejo” in nagubajo še kožo.

Stresinčustva (jeza, strah, skrbi, žalost) še dodatno vplivajo na obrazne mišice in povzročajo napetost. Vse navedeno vodi v “zastoje” in blokade, upočasni prekrvavitev in pretok limfe ter povzroči, da se obrazne linije zabrišejo, oblika obraza pa spremeni. Glede na vse povedano, je zanimivo, da le malokdo pomisli (kaj šele uči), da je trening obraznih mišic prav tako pomemben, kot je pomembna vadba za telo.

Vaje za zgornji del obraza pomagajo odpravljati glavobole in težave s sinusi, krepijo vid, izboljšujejo koncentracijo in dvigajo energijo.
Vaje za zgornji del obraza pomagajo odpravljati glavobole in težave s sinusi, krepijo vid, izboljšujejo koncentracijo in dvigajo energijo.FOTO: Dreamstime

Kakšni so učinki treninga obraznih mišic?

S treningom obraza mišice aktiviramo, sprostimo napetosti, jih dvignemo, učvrstimo in podarimo volumen. Z obraznimi vajami aktiviramo in začutimo čisto vse mišice na obrazu (tudi tiste, za katere sploh nismo vedeli, da jih imamo), zato se z njimi naučimo nadzirati mimiko in dejansko na naraven način preprečimo “izrabo” mišic in gubanje. Mišice na obrazu so odgovorne za to, da so naša lička polna in dvignjena, in da nimamo podbradka. Obrazne mišice torej obrazu dajejo formo, ki pa je ključnega pomena za to, kako mladosten in svež bo naš obraz in kako sijoča bo naša koža.

Prva misel, ki se nam poraja, ko slišimo za jogo obraza ali trening obraznih mišic, je brisanje gubic in pomlajevanje, vendar pa ima vadba obraznih mišic (tako kot telesna vadba) številne blagodejne učinke na zdravje in dobro počutje ter dejansko lahko rečemo, da pomlajuje od znotraj navzven. Vaje namreč pomagajo odpravljati bolečine in napetost na obrazu, predvsem v čeljustnem sklepu, kjer se velikokrat pojavlja napetost predvsem zaradi stresa. V številnih primerih vaje za čeljustni sklep pomagajo odpravljati škrtanje z zobmi, izredno pomagajo pri obraznih asimetrijah (kjer ena stran obraza pada bolj kot druga) in parezah obraza (kjer zaradi poškodb in bolezni mišice atrofirajo in padejo).

Piše Karin Velikonja, inštruktorica joge obraza.
Piše Karin Velikonja, inštruktorica joge obraza.FOTO: osebni arhiv

Vaje za zgornji del obrazapomagajo odpravljati glavobole in težave s sinusi, krepijo vid, izboljšujejo koncentracijo in dvigajo energijo. Istočasno se jejoga obrazaizkazala kot odlična antistresna tehnika, saj sproščanje mišic pomaga sprostiti napetost in blokade, tako na čustvenem kot fizičnem področju.

Treninga obraznih mišic se je treba lotiti na pravilen način

Največja skrivnost se skriva v izredni prekrvavitvi čisto vsake celice na področju lobanje. Z vadbo namreč povečamo dotok krvi in s tem kisika ter hranilnih snovi ter odvajanje limfe in strupov iz organizma. Pretočnost je tista, ki zagotavlja nemoteno delovanje in regeneracijo celic in je ključna za naše celostno zdravje. Zelo pomembno se je zavedati, da se je treninga obraznih mišic (tako kot vsake druge vadbe) treba lotiti na pravilen način.

Izbrati je treba pravilne vaje in postopoma graditi obrazno formo. Ker so obrazne mišice tesno povezane med seboj, je za dobre rezultate treba izvajati več vaj in ne samo ene, ki se nam zdi, da bi bila primerna za naš obraz. Slediti je treba dobro strukturiranemu programu in vaje izvajati vestno. Na takšen način vam bo joga obraza vzela samo 10 minut na dan, rezultate boste čutili že po prvi vadbi, trajne spremembe pa boste zaradi majhnosti mišic videli že po le nekaj tednih.

Poleg vadbe je pomembna še prehrana. Tako svetujem vsakodnevni vnos omega 3, vitamina Cinhidrokolagena, ki poskrbi za tvorbo novega kolagena, ki je zelo pomemben gradnik mišic in kože. Trening obraznih mišic ne predstavlja samo “instant” brisanja gubic, ampak je ključ do raziskovanja in spoznavanja svojega obraza, svojih čustev, sebe.

"Poleg vadbe je pomembna tudi prehrana. Tako svetujem vsakodnevni vnos omega 3, vitamina C in hidrokolagena."
"Poleg vadbe je pomembna tudi prehrana. Tako svetujem vsakodnevni vnos omega 3, vitamina C in hidrokolagena."FOTO: Dreamstime