Ste vedele, da vse to vpliva na staranje kože?

Nataša Godler Trilardermadiagnostika
27.03.2019, 8:23
0
Staranje kože in našega celega telesa se pravzaprav začne že v trenutku, ko se rodimo. Vidne posledice pa se pokažejo šele leta kasneje.

Izpostavljanje soncu, kajenje, način prehranjevanja, stres, gibanje in spanje so ključni za preprečevanje prezgodnjega vidnega staranja naše kože in celega telesa.
Izpostavljanje soncu, kajenje, način prehranjevanja, stres, gibanje in spanje so ključni za preprečevanje prezgodnjega vidnega staranja naše kože in celega telesa.FOTO: iStock

Staranje je povsem fiziološki proces. Del procesa je gensko pogojen in ga imenujemo intrinzično staranje. Ekstrinzično staranje pa je pogojeno z našim življenjskim slogom in naj lahko bistveno vplivamo. Izpostavljanje soncu, kajenje, način prehranjevanja, stres, gibanje in spanje so ključni za preprečevanje prezgodnjega vidnega staranja naše kože in celega telesa. Se pravi, govorimo na eni strani o staranju, na drugi pa o prezgodnjem vidnem staranju. In na tega lahko bistveno vplivamo s štirimi stebri pomlajevanja.

Sama na enostaven način rada razložim, da je staranje v bistvu proces, ko procesi razgradnje v telesu začnejo prevladovati procese izgradnje. In če bomo procese izgradnje močno povečali, toliko da bomo prevladali propadanje, se bomo pomlajevali.

Nataša Godler Trilar ima na področju kozmetike 26 let izkušenj, v zadnji letih pa se je specializirala za dermadiagnostiko, kislinske pilinge, mezoterapijo, dermakorekturne kozmetične terapije in individualne načrte pomlajevanja kože oziroma terapije za povečanje sinteze kolagena.
Nataša Godler Trilar ima na področju kozmetike 26 let izkušenj, v zadnji letih pa se je specializirala za dermadiagnostiko, kislinske pilinge, mezoterapijo, dermakorekturne kozmetične terapije in individualne načrte pomlajevanja kože oziroma terapije za povečanje sinteze kolagena.FOTO: osebni arhiv

In kaj vse vpliva na naše staranje?

Na staranje in pomlajevanje kože lahko močno vplivamo s prepletom štirih ključnih stebrov pomlajevanja.

Pravilno določene terapije za nego kože, ki morajo biti določene glede na tipu kože pridružene problematike in seveda cilj terapije, pravilen nabor kozmetičnih izdelkov za nego doma, upoštevanje smernic pomlajevalnega prehranjevanja in ustrezna prehranska dopolnila so ključni za rezultat. Prehranska dopolnila so naša dodatna pomoč, vaša zasebna vojska proti staranju in degenerativnim boleznim.

Za pomlajevanje je zelo pomembno, da se ne izpostavljamo soncu, da preprečujemo vnetja v telesu, oksidacijo in poškodbe genskega materiala. Sonce uničujoče vpliva na naše zdravje in videz. UVA sevanje nepovratno poškoduje kolagen, sproži večjo koncentracijo prostih radikalov v telesu, ki poškodujejo naše celice, povzroča nevarne spremembe na genskem materialu, končni rezultat pa so lahko kancerogene spremembe.

PREBERI ŠE
Resnica o kolagenu in kaj spodbuja njegov nastanek

Na vidno prezgodnje staranje kože ključno vpliva razgradnja dragocenega kolagena, ki predstavlja kar 70 % debeline naše kože. To pomeni volumen, gostoto in posledično čvrstost vaše kože. Zaradi razgradnje tega najmočnejšega strukturnega proteina v našem telesu koža izgublja volumen ali kot sami opazite, postaja z leti tanjša. Zaradi izgube volumna se poslabša čvrstost kože (gravitacija), gube pa se poglabljajo. Stanje kolagena v koži se da preveriti z meritvami in te tudi pokažejo, kaj je vzrok za razgradnjo. Lahko je to UV sevanje ali vnetje, prisotno v koži.

Istočasno kolagen predstavlja kar 30 % vse telesnih beljakovin v vaših mišicah, notranjih organih in je izredno pomemben za naše kosti, sklepe in vezivna tkiva. Za dobro proizvodno kolagena v telesu potrebujemo veliko točno določenih aminokislin in pa vitamina C, ki pri nastajanju kolagena igra ključno vlogo. Kolagenski peptidi in vitamin C so gradniki, iz katerih vaše telo zgradi nov kolagen.

Pri pomlajevanju kože so za izgradnjo novega kolagena odlični pravilno izvedeni kislinski piligi, microneedling in radiofrekvenca. Danes postopki in njihove kombinacije, v prepletu z ustrezno izbiro preparatov doma, omogočajo odlične rezultate pri povečanju tvorbe dragocenih kolagenskih vlaken. Seveda pa je ob sami stimulaciji zelo pomembno, da ima telo na voljo dovolj gradnikov, da lahko izdela kolagen.

PREBERI ŠE
Krožno izpadanje las: kakšni so vzroki in kako si pomagati

Pri pomlajevanju kože so za izgradnjo novega kolagena odlični pravilno izvedeni kislinski piligi, microneedling in radiofrekvenca.
Pri pomlajevanju kože so za izgradnjo novega kolagena odlični pravilno izvedeni kislinski piligi, microneedling in radiofrekvenca.FOTO: iStock

Eden največjih vzrokov staranja celega telesa, vseh tkiv in posledično tudi naše kože so tudi vnetja in oksidacija. Sama pri posvetih rada razložim, da je staranje skupek vnetnih procesov, prepleten še z drugimi problematikami in za tem še kako trdno stojim.

Na zmanjšanje vnetja vplivajo s pomlajevalnim načinom prehrane, kvalitetnim spancem, uravnavanjem stresa in izogibanjem vsemu, kar vnetje povečuje (kava, cigareti, trans maščobe …).

Kaj pa oksidacija?

Prosti radikali so eden večjih povzročiteljev našega staranja in s staranjem povezanih degenerativnih bolezni. In napadajo nas prav vsako sekundo našega življenja. Naše fascinantno telo je sposobno samo preprečiti na milijone poškodb. Dokler enkrat ni napadov preveč ali obrambna linija iz drugih razlogov ne zdrži.

Prosti radikali neprenehoma napadajo celično membrano in notranjost celice. Prosti radikali nastajajo pod vplivom sončnih žarkov, stresa, zaradi predelane industrijske hrane, cigaretnega dima, onesnaženega okolja, pomanjkanja spanja ... Kot vidite, se prostih radikalov ne moremo znebiti. Lahko pa učinkovito omejimo njihovo škodljivo delovanje na naše telo, na naše celice.

Ko je membrana celice poškodovana, celica ne more optimalno opraviti svojih življenjskih funkcij. Priporočam, da s svojo prehrano v telo vnesete več antioksidantov, tako v hrani kot s prehranskimi dodatki. Z antioksidanti sta bogata zelenjava in sadje, sama pa uživam tudi resveratrol, Q10 in astaxanthin.

Kaj so prosti radikali?

Naše celice nujno potrebujejo kisik, da lahko proizvajajo energijo, potrebno za naše delovanje. V tem procesu kot stranski produkt nastajajo prosti radikali. Prosti radikali so izredno reaktivni delci (nevarne reaktivne snovi), ki agresivno iščejo manjkajoči del sebe, saj so sami v nestabilni obliki. Neprestano napadajo beljakovine, maščobe, genski material in druge pomembne molekule v naših celicah.

PREBERI ŠE
4 pravila za kožo, ki bi se jih morale držati po 30. letu

Nujno potrebujejo manjkajoči elektron.

Predstavljajte si jih, kako obupano iščejo družbo. In neustavljivo težijo k družbi v paru. Napadejo celično membrano in jo poškodujejo. Prosti radikali lahko dobesedno poškodujejo vsak del celice, vključno z jedrom celice, kjer je spravljen DNK, naš unikatni genski zapis.

Ob napadu prostih radikalov se sprošča arahidonska kislina, ki čez encimsko voden proces povzroča vnetje in tako posledično staranje našega telesa.

Ker prosti radikali, kot vidite, napadajo naše celice neprenehoma in vsako sekundo našega življenja, je za pomlajevanje ključno, da si zagotovite konstanten vnos antioksidantov. Antioksidanti so kot vaša varnostna mreža, ki je 24 ur na dan v pripravljenosti na borbo s prostimi radikali.

Priporočam, da s svojo prehrano v telo vnesete več antioksidantov, tako v hrani, kot s prehranskimi dodatki.
Priporočam, da s svojo prehrano v telo vnesete več antioksidantov, tako v hrani, kot s prehranskimi dodatki.FOTO: Shutterstock

Antioksidanti varujejo vaše celice pred poškodbami in posledično pred staranjem.

Varujejo lepoto vaše kože in zdravje vseh telesnih celic ter posledično organov.In vsaka naša celica, vsaka naša enota življenja, je ključna za zdravje, lepoto in dolgoživost. Vir antioksidantov so sadje, zelenjava in zeleni čaj. V sadju in zelenjavi se nahajajo rastlinska barvila, fitocianini, ki izvrstno opravljajo funkcijo lova na proste radikale. Preprosto bi lahko rekli: močnejša, kot je barva, močnejše ima antioksidantno delovanje.

Enostavno pravilo je, da mora biti krožnik pisan. Vijolične borovnice, rdeča paprika, oranžno korenje, zelena listnata zelenjava. To so barve, ki bi morale vsakodnevno popestriti naše krožnike za zdravje in lepoto. Za dobro počutje, energijo in sijaj. Upam, da sem vas navdušila, da storite nekaj zase že danes!

Morda pričnete dan s skodelico z antioksidanti bogatega matcha čaja, vpeljete v dnevno rutina bogat zdrav zajtrk ali si vzamete 10 minut časa zase, za meditacijo in urejanje misli.

PREBERI ŠE
Kaj vam poskuša povedati vaša koža?