Frizerji razkrili: to je najboljša rešitev za mastne lase

J.V.
13.08.2019, 7:45
0
Veliko žensk ima težave s hitrim maščenjem las, zaradi katerega jih morajo umivati skoraj vsak dan. To zahteva veliko časa, ki ga marsikatera nima. K sreči je kar nekaj načinov, s katerimi si lahko pomagate!

Lasje
LasjeFOTO: Profimedia

Med najpogostejšimi razlogi za mastno lasišče so stres, hormonske spremembe, kontracepcijske tablete, prepogosto česanje in umivanje las, uporaba napačnih kozmetičnih izdelkov za nego las, uživanje nezdrave in mastne hrane ... Če ste bile do zdaj prepričane, da svojim lasem delate uslugo, ko jih pogosto umivate, ste se močno zmotile.

PREBERI ŠE
Top maska, ki bo po morju obnovila vaše lase

Pogosto umivanje las namreč izpere naravno plast maščobe na lasišču, zaradi česar nastaja le še več maščobe. Ob vsakem lasnem mešičku je namreč žleza lojnica, ki proizvaja maščobo, zaradi česar so lasje sijoči in zdravi, se ne lomijo in niso izsušeni. Težava pa nastane, kadar žleze lojnice izločajo preveč maščobe in se lasje začnejo mastiti.

Kako preprečiti maščenje las?

Na povečanje maščenja las lahko vpliva prehrana. Frizerski stilisti priporočajo, da se izogibate ocvrti hrani, mlečnim izdelkom, sladkorju, predelanim ogljikovim hidratom in namesto tega posegate po zdravih živilih, ki ugodno vplivajo na vaše telo in posledično tudi na lase. 

PREBERI ŠE
Skriva se v vaši kuhinji in preprečuje mastenje las

Zelo pomembna je še izbira pravih kozmetičnih izdelkov, predvsem šampona in balzama. Izogibajte se šamponom, ki vsebujejo olje, in takšnim, ki imajo preveč dodatkov. Najboljša izbira so naravni šamponi, predvsem šampon s koprivo. Previdne bodite tudi pri nanašanju balzama, ki ga nanesite v zelo majhni količini na konice las in nikoli preblizu lasišča. Na koncu ga vedno dobro sperite. 

Z njihovo pomočjo boste tako vsaj delno omilile težave s pretirano aktivnimi lojnicami in nekoliko podaljšale intervale med posameznimi umivanji las.
Z njihovo pomočjo boste tako vsaj delno omilile težave s pretirano aktivnimi lojnicami in nekoliko podaljšale intervale med posameznimi umivanji las.FOTO: iStockphoto

Zakaj kopriva?

Zeleni del koprive se ponaša z veliko železa, vitaminom A in C ter z različnimi rudninskimi snovmi, zato ni nič nenavadnega, da si jo lahko privoščimo tako v kozarcu kot tudi na svoji koži in laseh. Kopriva namreč izboljšuje prekrvavljenost lasišča, opravlja prhljaj, pomaga pri prekomernem izpadanju las ter pripomore k hitrejši rasti las. 

Njihova moč se skriva v preprečevanju pretvarjanja testosterona v dihidrotestosteron, ki povzroča odmiranje lasnih mešičkov, obenem pa ima pozitiven učinek na lase tudi železo, ki ga vsebujejo v večjih količinah. Ker pomagajo zožiti tudi lasne mešičke, se posledično upočasni tudi izločanje maščob in lasje niso tako hitro mastni. Z njihovo pomočjo boste tako vsaj delno omilile težave s pretirano aktivnimi lojnicami in nekoliko podaljšate intervale med posameznimi umivanji las.

PREBERI ŠE
Kopriva čisti in razstruplja telo in je naraven antioksidant

Zakaj ne bi smele las prati pred spanjem?

Če sodite med tiste, ki lase perejo zvečer pred spanjem, ste zagotovo že opazile, da so ti zjutraj znova videti mastni. Strokovnjaki pojasnjujejo, da lasje v resnici niso mastni, le tako so videti. Lasje so namreč med spanjem stisnjeni ob vzglavnik, in če so še malo vlažni, bodo imeli zjutraj še manj volumna, kot bi ga imeli, če bi jih pred spanjem do konca posušile. In prav zaradi pomanjkanja volumna delujejo mastni. Še en razlog, zakaj pranje las pred spanjem ni najboljša ideja, je tudi, da so mokri ali vlažni bolj občutljivi, zaradi česar se konice hitreje razcepijo. 

PREBERI ŠE
Skriva se v vaši kuhinji in preprečuje mastenje las

Pogosto umivanje las izpere naravno plast maščobe na lasišču, zaradi česar nastaja le še več maščobe.  
Pogosto umivanje las izpere naravno plast maščobe na lasišču, zaradi česar nastaja le še več maščobe.  FOTO: iStock