Anela Šabanagić: Včasih se sprašujem, ali je z mano kaj narobe, ker se mi zdijo lepotni ideali smešni

Jasmina Voler
19.07.2019, 7:40
Anelo Šabanagić večina pozna pod vzdevkom Streetchatella, ki ga uporablja kot ena najbolj uspešnih in prepoznavnih modnih blogerk. Svetlolasa lepotica, ki prihaja iz Velenja, je leta 2010 zmagala v šovu Supermodel Slovenije, zadnja leta pa predvsem veliko potuje, piše blog in ureja svoj profil na Instagramu. "Kot model sem bila izpostavljena takšnim količinam ličil, da v zasebnosti prisegam na naravno in čim manj," nam je zaupala v intervjuju in dodala, da največ pozornosti posveča negi kože.

Anela, kaj tebi pomeni lepota?

Besedo 'lepota' raje povezujem z doživetji kot estetiko.

Se je tvoja lepotna rutina kaj spremenila, odkar si postala mamica?

Seveda. Nisem več na prvem mestu. Ampak glede na to, da že prej nisem zapravila toliko časa, se ne pozna preveč.

Anela obožuje vonj kokosa, ki ga vsebujejo izdelki za nego telesa Dove.
Anela obožuje vonj kokosa, ki ga vsebujejo izdelki za nego telesa Dove.FOTO: osebni arhiv

Koliko pozornosti posvečaš negi kože?

Koža je naš največji organ, zato je deležna največ pozornosti. Osnovna nega se mi zdi pomembna za vsakogar. Dove ima izredno dobre izdelke za nego telesa, sploh losjon za telo, saj je lahke teksture, ne pušča mastnih sledi in lepo hidrira suho kožo.

Preveč žensk se bori tudi s slabo samopodobo, na kar vplivajo nerealni lepotni ideali, za katere so kriva tudi družbena omrežja. Kako vse to čutiš, če si javna oseba? So pritiski še večji?

Včasih se sprašujem, ali je z mano kaj narobe, ker se mi zdijo nekateri lepotni ideali, ki so množično prisotni na družbenih omrežjih, naravnost smešni.

Glede na to, da si mamica deklici, kaj te najbolj skrbi za naslednje generacije? Kakšno sporočilo ji želiš predati?

Tole vprašanje me pa kar v paniko spravlja. Vsak dan se spomnim kakšnega nasveta, ki izhaja iz opazovanja mladičkov.

Kakšen pa je bil tvoj odnos do lepote med odraščanjem?

Bila sem fantovski tip deklice, potolčena kolena so bila stalnica. Kot model pa sem bila izpostavljena takšnim količinam ličil, da v zasebnosti prisegam na naravno in čim manj.

V zadnjem času vedno bolj odmeva sporočilo, da so leta le številka, da lepota prihaja od znotraj ... Pa kljub temu se številne obremenjujejo z leti, spreminjanjem telesa ... Kako sama gledaš na proces staranja?

Bolj zame, da staranje sprejmem, sicer se bom zagrenila kot mleko na soncu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ženske smo ves čas pod nekim pritiskom, da moramo biti popolne, da mora biti vse, kar naredimo, popolno in da vse zmoremo same. Se ti zdi, da smo preveč zahtevne same do sebe?

To ne velja samo za ženske. Nasploh smo ljudje prepričani, da je treba slediti superčloveškemu idealu. Zavedamo se, da je to nemogoče, pa se še naprej ženemo za njim.

Modni svet je v zadnjih letih doživel nekakšno preobrazbo in vedno več je manekenk z oblinami, začelo se je gibanje 'body positivity' ... Kakšno je tvoje mnenje o tem? Je to nekaj, kar smo potrebovali?

Ko nimamo oblin, se sekiramo, ko jih imamo, pa tudi. 'Ženska' ni označen pojem, 'žensk' je toliko, kot je žensk.

Kako si se ti spremenila, odkar si postala mamica?

To vprašanje bi morali zastaviti mojim bližnjim. (smeh)

Kot javna osebnost si bila skozi leta izpostavljena tudi številnim komentarjem in kritikam. Si z leti glede tega dobila trdnejšo kožo?

Nisem tako zelo razvpita, da bi se kdaj soočala s tem. Pri potovanjih iz ene prestolnice v drugo tudi ne naletiš na eno koncentrirano komentatorsko telo. Sicer pa imam toliko opraviti s seboj, da res ne morem slediti mnenjem neznancev. Toplo priporočam!

Kako si pomagaš, da se res počutiš nepremagljivo, samozavestno, ponosno nase? Da imaš občutek, da lahko premikaš gore?

To je pa redek občutek. Ko nekaj opravim dobro, sem sposobna ta občutek vleči še nekaj časa. Dobro delo in dober rezultat sta tisti magični napoj. Za to je vredno delati.

Kakšna je zate superženska?

Takšna, ki najtežje situacije obvlada brez razburjanja.

Pravijo, da imamo ženske zelo dober šesti čut in razvito intuicijo. Bi rekla, da ti je to dvoje v življenju večkrat pomagalo pri sprejemanju odločitev?

Ne vem, ali je intuicija ali šesti čut ali sreča. Mnoge stvari sprejmem obveščeno, s študijem, če pa se ne morem odločiti, se zanesem na notranji občutek.

Kaj ti v življenju prinaša največ sreče in zadovoljstva?

Lado.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Nepremagljiva z Dove
Nepremagljiva z Dove