Znano Slovenko primerjajo z Meghan Markle. Ji je res podobna?

Jasmina Voler
18.06.2019, 8:22
Priljubljena pevka Kataya se je v življenju soočila s številnimi zdravstvenimi izzivi, zaradi katerih je danes zelo hvaležna za svoje zdravje in spoštuje svoje telo. "Niti slučajno ne mislim hujšati, se podrejati drugim ali standardom lepote," nam je zaupala v intervjuju in dodala: "Lepota je definitivno notranjost, ki izžareva. Prijazen pogled, toplina srca, moč duše in prijaznost do drugih in sebe."

Kataya, kako je videti tvoja jutranja lepotna rutina?

Zjutraj si očistim obraz, se stuširam, nanesem negovalno kremo za telo s čim bolj naravnimi in vlažilnimi sestavinami, na obraz nanesem serume in spf faktor 50, ki ga uporabljam celo leto, ne glede na vreme. Nanesem tudi nekaj najljubšega parfuma, olje na lase in tako se spočita, sveža in urejena lahko odpravim v dolg dan opravkov, službe, šole in snemanj.

Je kakšen lepotni pripomoček/izdelek, ki ga imaš vedno pri roki?

Kremo za sončenje za obraz imam vedno v torbici, uporabljam jo že od zgodnjih dvajsetih, in sicer vsakodnevno na obrazu v vseh vremenskih razmerah, saj se ljudje ne zavedajo, kako sonce postara kožo. Poleg tega imam pri sebi vedno Dove kremo za roke, da si jih nahranim čez dan, osvežilno meglico za obraz, labelo ter dezodorant.

Imaš sicer rada močnejši mejkap ali prisegaš na naraven videz?

Definitivno naraven videz. Najlepši mejkap je zdrava in sijoča koža.

Kataya
KatayaFOTO: Nike Koležnik

Koliko pozornosti posvečaš negi kože?

S kožo sem malo obsedena, pazim na sestavine krem, na vsebnost nevarnih substanc, na količino in vrsto krem. Čuvam se pred soncem ter za določene dele telesa uporabljam posebno kremo.

Si imela kdaj kakšne težave s kožo?

Posebnih težav nikoli, upam, da tako ostane. Predvsem zdrava naj ostane.

Kako je videti tvoj popoln dan za razvajanje?

Glavna stvar je, da sem prosta. Da se sprostim v vroči kadi s soljo in sodo bikarbono, se potem namažem z negovalno kremo, si umijem lase in tudi njim privoščim kakšno masko, recimo iz avokada, po tem negovanju se vržem v svežo trenirko in si natočim vino ter gledam Netflix.

Kaj je zate lepota?

Lepota je definitivno notranjost, ki izžareva. Prijazen pogled, toplina srca, moč duše in prijaznost do drugih in sebe. Zunanja lepota je grozno minljiva, ali s starostjo, z aknami, z nesrečami, karkoli se lahko zgodi, zato poudarjajmo druge vrline in skrbimo za vse aspekte lepote kot koncepta.

PREBERI ŠE
Ana Praznik ima zelo pomembno sporočilo za ženske

Imaš kakšen dober domač recept za lepoto, ki se ga poslužuješ?

Soda bikarbona v kad za kopel, avokadovo olje za masko za lase, kokosovo olje za masko za lase ali za telo. Si pa tudi obraz očistim s kokosovim oljem, saj odlično odstrani mejkap.

Kakšne kozmetične izdelke najraje uporabljaš za nego telesa?

Čim bolj naravne s čim manj sestavinami, z naravnimi vonji. Ker imam suho kožo, se seveda nagibam k bolj hranljivim kremam za telo.

Mnoge ženske pravijo, da se, kadar so naličene in urejene, počutijo močnejše, samozavestnejše. Tudi ti tako čutiš?

Nisem opazila te razlike, se pa počutim bolj jaz, ko nisem naličena.

Se ti zdi, da smo ženske preveč obremenjene s svojim videzom?

Definitivno. Obremenjene smo nezdravo. Večkrat vidim punce ali fante, ki imajo kake kožne anomalije in si mislim in upam, da se ne poistovetijo z njimi in da se imajo radi in da lepote ne definirajo skozi napake, ki jih imajo. In tukaj bom nadaljevala stavek in ga nadgradila; lepote ne smemo definirati skozi fizične napake, ki jih imamo. Vsi smo lepi. Skrbimo zase in drug za drugega.

Preveč žensk se bori tudi s slabo samopodobo, na kar vplivajo nerealni lepotni ideali, za katere so kriva tudi družbena omrežja. Kako vse to čutiš, če si javna oseba? So pritiski še večji?

Občasno jih začutim, ampak toliko zdravstvenih izzivov sem imela, da sem hvaležna za zdravje. Niti slučajno ne mislim hujšati, se podrejati drugim ali standardom lepote, tudi Dove znamka je bila ena prvih, ki so v kampanjah predstavljale različne ženske, ne samo glede oblik telesa, vendar estetsko različne, in to sem si najbolj zapomnila iz otroštva. Tako da: kapo dol za Dove. Lepe smo vse, z vsemi napakami.

Kataya - nepremagljiva z Dove
Kataya - nepremagljiva z Dove

Mnogi te primerjajo z Meghan Markle, češ, da si ji podobna. Ti to laska?

Veste, da mi, Meghan pravzaprav ni klasična lepotica, je pa vseeno izredno lepa po že omenjenih lepotnih standardih. Srečna sem, da imam tako zunanjost, ki ustreza tudi množici, ni pa to pomembno. Všeč mi je pa še, da je bila Meghan že od nekdaj humanitarka in borka za pravice žensk, tudi tukaj bi našla nekaj vzporednic.

Si kdaj dobila kakšen nasvet glede lepote od mame ali babice, ki ti je ostal v spominu?

Na žalost niti ne, saj se nobena od njiju nikoli ni preveč ukvarjala z videzom. Bi pa jaz dala pomemben nasvet naprej, in sicer; čim bolj naravna skrb za telo ter če se le da, ne barvajte si las, haha.

Kakšen pa je bil tvoj odnos do lepote med odraščanjem?

Oh, o tem pa bi še lahko govorila. Moja zdrava samozavest je bila zgrajena postopoma in na težkih situacijah in življenjskih preizkušnjah. Od vrtca sem dostikrat slišala, da sem grda in podobne pridevnike. Si predstavljate, kaj je to naredilo otroškim mislim? Vso svojo mladost sem preživela misleč, da nisem lepa, da so vse lepše od mene in da nisem vredna ... Zelo dobro razumem, zakaj, in tudi svojim otrokom bom lahko zelo dobro pomagala pri samopodobi in definiciji lepote.

Kakšen je tvoj odnos do estetskih popravkov, ki so med ženskami vedno bolj priljubljeni?

Definitivno zagovarjam vsako stvar, zaradi katere se nekdo počuti bolje, če s tem ne škoduje drugim, če škoduje sebi, pa je njegova lastna odgovornost. Tudi jaz si pomagam z nekimi bolj specifičnimi postopki, ki niso invazivni. Starati se je privilegij, ki ga nima vsak, vendar se vseeno lahko postaramo kot dobro vino, ne kot suha sliva. Zagovarjam pomoč estetske kirurgije, v mejah, ki so za posameznikovo zdravje in psiho sprejemljive.

Kako si pomagaš, da se res počutiš nepremagljivo, samozavestno, ponosno nase? Da imaš občutek, da lahko premikaš gore?

S samo hipnozo, pravzaprav. Pogovarjam se sama s sabo, v avtu, doma, včasih celo med ljudmi. Če mi rečete, da to ni normalno, me ne bo ganilo, ker stvari, kot je ta, zame funkcionirajo in mi zelo pomagajo. Ko imam kakšno pomembno zadevo, si pripravim govor zase, kot da bi imela trenerja, ki bi me psihično napumpal pred tekmo. Tako si naredim, potem grem v akcijo.

Kakšna je zate superženska?

Toliko idej se mi porodi ob tem vprašanju, vendar vseeno rečem samo to: super ženska oziroma super ljudje smo vsi, saj vsak dan premagujemo ovire, ki nam jih postavlja težko življenje, ki je res lepo, vendar z ogromno ovirami. Zato smo vsi superljudje in vse smo superženske.

Nepremagljiva z Dove
Nepremagljiva z Dove