Neja Brank: Mislijo, da bo njihovo življenje mnogo lepše, če bodo imele manj kilogramov

Jasmina Voler
23.07.2019, 8:06
2
Neja Brank, po večletnem boju z anoreksijo, depresijo ter drugimi adolescentnimi muhami, danes odpira teme, ki navdihujejo vse generacije. "Sama vsak dan prejemam na desetine sporočil in včasih mi je res žalostno brati kaj hodi po glavah dvanajstletnicam. Zelo tanka črta je med tem, da nekoga spremljamo zato, ker nas navdihuje, ali pa zato, da se z njim primerjamo," nam je zaupala v intervjuju in dodala, da smo ženske po njenem mnenju preveč obremenjene z videzom.

Neja, kako izgleda tvoja jutranja lepotna rutina?

Moja jutranja rutina je zelo dobro premišljena v tem smislu, da je hitra, ampak tudi zelo učinkovita. Po tem, ko uredim higieno, poskusim kožo čim bolj pripraviti na ličila. Tega se po navadi lotim s čistilnim gelom, ki ga spiram z mlačno vodo. Ko koža popolnoma izgubi rdečico, jo na tanko namažem z vlažilno kremo. Za tem navlažim še ustnice. Ugotovila sem, da je ta kombinacija izdelkov super za zjutraj, sploh ko se mi mudi, koži pa da odlično bazo za ličila.

Je kakšni lepotni pripomoček ali izdelek, ki ga imaš vedno pri roki?

Absolutno. Ta izdelek je ena izmed novejših prispevkov v mojo torbico, to bi pa bila Dove nourishing secrets krema za roke. Sama imam ne glede na letni čas izredno suhe roke, ki so vedno vesele dodatnih vlažilnih učinkov. To kremo uporabljam skoraj vsak dan že zadnja dva tedna, največjo razliko pa sem videla v obnohtni kožici, ki je veliko mehkejša in čvrsta.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kaj je zate lepota?

Zame je lepota prej način mišljenja kot neka ideja o izgledu. Osebno se mi zdijo zdrave ženske z nekaj odvečnimi kilogrami in nasmehom na obrazu mnogo lepše kot nesamozavestne suhice, ki še niso našle miru s svojim telesom. Seveda imam svojo idejo o tem kaj me privlači in kaj ne, ampak veliko raje sem v družbi človeka, ki seva pozitivno energijo skozi smozavest, kot pa nekoga, ki bo vedno našel bodisi strije, ali druge negotovosti o čimer bo jamral. Biti lep je biti zdrav, srečen. Lepota je torej izbira.

Si imela kdaj kakšne težave s kožo?

En problem, ki ga imam in bom imela s svojo kožo, je bledikavost. Koža, ki ima manj melanina, je bolj izpostavljena in bolj občutljiva na zunanje dejavnike, kot so sončni UV žarki, moja pa je za povrh še suhega tipa. To je pač genetika in tukaj nimam kaj drugega kot uporabljati visoke zaščitne faktorje in poskrbeti, da je ne izpostavljam soncu med 10. in 16. uro. In če sem na morju - obnavljati plasti sončne kreme na dve uri. Sem pač sprejela, da nimam kapacitet, da bi naravno porjavela, kar je popolnoma ok. Moja belina je postala moj najbolj značilen atribut, ki sem se ga po letih naučila primerno negovati in ceniti.

PREBERI ŠE
Ana Praznik ima zelo pomembno sporočilo za ženske

Kakšne kozmetične izdelke najraje uporabljaš? Kaj ti je pri njih najbolj pomembno?

Sama osebno kvaliteto cenim mnogo bolj od količine. Ličila nosim skozi skoraj celo koledarsko leto, zato raje investiram v znamke, za katere vem, da so preverjene kakovosti in kot bivši veganki mi je pomembno, da izdelki niso testirani na živalih ter da moja občutljiva koža ne bo doživela alergične reakcije. 

Si kdaj dobila kakšen nasvet gledelepote od mame, sestre, babice, ki ti je ostal v spominu?

(smeh) Pravzaprav ja, čeprav so se vloge obrnile odkar sem aktivna na Instagramu. Ko sem začela uporabljati kozmetiko mi je predvsem babi govorila o tem, da bi ličila mogla služiti za to, da izpostavijo že obstoječe poteze, namesto tega, da naslikajo masko. Mami pa mi je govorila, da je svet ličil zelo tolerantna industrija in da bi vsaka ženska mogla delati točno tisto, kar njej sami oživi samozavest, pa četudi to pomeni, da se odločim iti po opravkih z modro šminko. Tukaj bi podprla predvsem mami.

Se sicer rada igraš z novimi lepotnimi trendi, ali se raje držiš preverjenih lepotnih videzov?

Poznam svoj obraz in vem, kaj zanj deluje, kljub temu pa sem zelo odprte narave in rada preverjam alternative, ki jih najdem predvsem na Instagramu. Všeč so mi predvsem kozmetični trendi iz devetdesetih let, kljub temu sem pa vedno na tekočem z lepotno industrijo.

PREBERI ŠE
Anela Šabanagić: Včasih se sprašujem, ali je z mano kaj narobe, ker se mi zdijo lepotni ideali smešni

Kako si pomagaš, da se res počutiš nepremagljivo, samozavestno, ponosno nase? Da imaš občutek, da lahko premikaš gore?

Mislim, da ta občutek dosežem predvsem, ko sem pod prho po zelo napornem treningu ali pa med treningom. V fitnes najraje hodim s kolegicami in se skupaj "teramo" do ciljev. Včasih se hecam, da se mi fitnes bolj pozna na psihi kot na telesu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kakšen odnos do lepote ima tvoja generacija deklet? Se ti zdi, da so njihovi ideali nerealni?

Zdi se mi naravnost bolno. Sama vsak dan prejemam na desetine sporočil in včasih mi je res žalostno brati kaj hodi po glavah dvanajstletnicam. Zelo tanka črta je med tem, da nekoga spremljamo zato, ker nas navdihuje, ali pa zato, da se z njim primerjamo. Ko berem sporočila punc, ki mi pišejo, da bi rade imele moj 'zašiljen' nosek ali mojo omaro ali zaradi česarkoli drugega mi pač sledijo, me dejansko skrbi, v kakšnih rokah 'visi' prihodnost. Na svojem Instagramu redno odpiram take teme točno zaradi tistih deklet v procesu razvoja, ki mislijo, da bo njihovo življenje mnogo lepše, če bodo na prenizki telesni teži. Govorimo o miljardnih industrijah, ki bi propadle, če bi vsi ljudje dali prioriteto zdravju namesto lepoti (plastične operacije, diete s 500 kalorij na dan, shujševalne tablete in ostale bedarije).

Se ti zdi, da smo ženske preobremenjne s svojim videzom?

Ja. To je nekaj kar pomiljujem, ampak razumem. Ljudje najprej 'kupujemo z očmi' in dvomim, da se bo to kdaj spremenilo. Menim, da ni absolutno nič narobe s tem, da se ženska lepo uredi, 'gre v lajf' in se počuti na vrhuncu smozavesti, ampak ne zaceno zdravja. Po dolgoletnih bojih s purgativno anoreksijo lahko jamčim, da je treba najprej biti zdrav, preden lahko okoli prodajaš samozavest. Kar ironično glede na to, da sem ravno v procesu zdravljenja, prejela največ komplimentov na temo lepote.

PREBERI ŠE
Znano Slovenko primerjajo z Meghan Markle. Ji je res podobna?

Mnoge ženske pravijo, da se kadar so naličene in urejene počutijo močnejše, samozavestenjše. Tudi ti tako čutiš?

O ja. Sama obožujem svojo ženstvenost in mislim, da jo rdeča šminka in pravi par visokih pet le še ojačata. Kot prvi Marilyn Monroe:"Give a girl the right shoes and she can conquer the world." (V prevodu: Ženska je v pravem paru čevljev neustavljiva.)

Kakšna je zate superženska?

Zame je superženska oseba, ki razmišlja z lastno glavo. Ženska, ki v svetu, ki ji konstantno narekuje kakšna mora biti, deluje po lastnih načelih in volji. Neodvisna, vztrajna, ki konstantno osebnostno raste in to omogoča tudi drugim. ki prepozna svoje napake, jih po potrebi odpravi ali pa izkoristi sebi v prid. Najboljši del je pa ta, da se skriva v vsaki izmed nas.

Nepremagljiva z Dove
Nepremagljiva z Dove