5 napak, ki jih delate, ko kupujete jesensko obutev

J.V.
07.11.2018, 8:05
0
Letošnja jesen je prinesla številne nove modne trende na področju obutve in izbira je res pestra, zato se zdi, da je najti pravo jesensko-zimsko obutev res preprosto. A hitro se lahko zgodi, da se na prvi pogled popolni čevlji izkažejo za napačno odločitev. Da bi se izognile zgrešenim nakupom, morate poznati najbolj pogoste napake, ki jih delamo, ko kupujemo jesensko obutev!

Dobro je, da veste točno dolžino vaših stopal v centimetrih, zlasti, če čevlje naročate prek spleta, ko jih pred nakupom ne morete pomeriti.
Dobro je, da veste točno dolžino vaših stopal v centimetrih, zlasti, če čevlje naročate prek spleta, ko jih pred nakupom ne morete pomeriti.FOTO: iStock

Škornji nad koleni, bulerji, gležnjarji s peto in brez, 'Chelsea' gležnarji, 'Oxford' čevlji ... To je le nekaj modelov obutve, ki to jesen narekujejo modne smernice, pri izbiranju pravih zase pa lahko hitro naredimo eno od najbolj pogostih napak in kasneje ugotovimo, da smo kupile čevlje, ki nam ne ustrezajo. 

1. Ne upoštevate aktivnosti, za katero boste čevlje potrebovale

Ženske smo pri kupovanju obutve ali oblačil pogosto nepraktične in ne razmišljamo, ali bo določen modni kos res zadovoljil vse naše potrebe, pomembno nam je le to, da nam je všeč. Ko kupujete obutev za jesen in zimo, je zelo pomembno, da pred nakupom razmislite, za kaj potrebujete določene in čevlje in kdaj jih boste nosile. Če potrebujete čevlje, v katerih boste lahko preživele ure in ure, morajo biti ti udobni in primerni za hojo. Zato nikar ne kupite čevljev z 12-centimetrsko peto. Zlasti, če visoke pete nosite le trikrat na leto. 

2. Ne pomerite jih na nogavice, ki jih boste kasneje nosile

Ena največjih napak, ki jih lahko naredite pri pomerjanju novih čevljev, je, da jih ne pomerite z nogavicami, ki jih boste kasneje nosile. Zaradi tega se lahko hitro uštejete pri izbiri prave velikosti in modela čevljev, ki so vam lahko kasneje premajhni, pretesni ali pa ravno nasprotno, preveliki in preširoki. Zlasti jeseni in pozimi, ko nosimo toplejše nogavice, je zelo pomembno, da pri kupovanju čevljev upoštevate tudi njihovo debelino.

Ena največjih napak, ki jih lahko naredite pri pomerjanju novih čevljev je, da jih ne pomerite z nogavicami, ki jih boste kasneje nosile.
Ena največjih napak, ki jih lahko naredite pri pomerjanju novih čevljev je, da jih ne pomerite z nogavicami, ki jih boste kasneje nosile.

3. Čevlje kupite brez pomerjanja

Še večja napaka kot pomerjanje čevljev v napačnih nogavicah je ta, da jih pred nakupom sploh ne pomerite. Enostavno pograbite številko 39, ker ste prepričane, da vam bodo prav. A dejstvo je, da čeprav so vsi bili vsi vaši čevlji do sedaj številka 39, to ne pomeni, da ne more biti izjeme. Velikost 39 ni enaka pri vseh proizvajalcih, obenem pa se zaradi nosečnosti, dodatnih kilogramov ali staranja lahko spremeni tudi velikost vašega stopala. Dobro je, da veste točno dolžino vaših stopal v centimetrih, zlasti če čevlje naročate prek spleta, ko jih pred nakupom ne morete pomeriti. V nekaterih primerih je za večjo število kriv tudi model čevljev, kot je na primer obutev s špičastim sprednjim delom.

4. Niste pozorne na material

Dejstvo je, da je material ena najbolj pomembnih lastnosti čevljev, ki določa njihovo kakovost. Obutev iz pravega usnja ima eno veliko prednost - prilagaja se obliki stopala med gibanjem, toploti in vlažnosti. Stopala se zaradi tega v njih veliko manj potijo kot v čevljih iz umetnega usnja ali polietilena. V deževnih mesecih pa je material čevljev še toliko bolj pomemben, saj si nobena ne želi, da bi jo zeblo v noge ali da bi ji čevlji premočili.

5. Čevlje kupujete zjutraj

Nove čevlje je najbolje kupovati konec dneva, ko so vaša stopala po napornem dnevu malo otekla, v nasprotnem primeru se sicer zelo hitro zgodi, da boste kupile premajhne čevlje. In vse vemo, da ni večjega trpljenja kot pretesni čevlji, v katerih nas po nekaj urah bolijo noge in povzročajo žulje.

Ženske smo pri kupovanju obutve ali oblačil pogosto nepraktične in ne razmišljamo, ali bo določen modni kos res zadovoljil vse naše potrebe, pomembno nam je le to, da nam je všeč.
Ženske smo pri kupovanju obutve ali oblačil pogosto nepraktične in ne razmišljamo, ali bo določen modni kos res zadovoljil vse naše potrebe, pomembno nam je le to, da nam je všeč.FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.