Zato ne bi smele nositi priljubljenih sončnih očal

J.V.
19.06.2019, 8:53
5
Miniaturna sončna očala bodo tudi to poletje eden izmed najbolj vročih modnih trendov, ki je že lani navdušil številne hollywoodske zvezdnice, vedno več pa jih nosijo tudi znane Slovenke. Ne glede na njihovo priljubljenost in šik videz pa niso najboljša izbira za sončne poletne dni ...

Razen če živite pod skalo, ste verjetno tudi same že opazile, da so ozka sončna očala tudi letos eden izmed najbolj priljubljenih modelov očal. V Hollywoodu so že lani postale tako velik modni hit, da jih je pevka Beyonce celo nosila na podelitvi glasbenih nagrad grammy in z njimi pozirala na rdeči preprogi. Pevka pa ni edina slavna 'trendseterka', ki nikamor ne odide brez svojih najljubših očal. Jennifer Lopez, Jessica Alba, Gigi Hadid in Kendall Jenner so dokaz, da gre za sončna očala tega poletja. 

Šest nasvetov za zdrave oči in dober vid

In čeprav so se številne modne navdušenke razveselila povratka trenda, ki je kraljeval v devetdesetih letih, pa imajo sončna očala tudi eno veliko pomanjkljivost. Vse vemo, da je namen nošenja sončnih očal zaščita oči pred UV-žarki, ker pa so ta očala tako ozka in se jih ponavadi nosi tudi nižje na nosu, očem me nudijo zadostne zaščite. 

"Stekla na teh sončnih očalih so ponavadi tako majhna, da ne prekrivajo celega očesa in oči ne zaščitijo pred UV-žarki," opozarja oftalmolog Andrew Iwach. Zaščita oči pred UV-žarki je tako pomembna kot zaščita kože, o čemer že veliko vemo. Če se preveč izpostavlja UV-žarkom, lahko nastanejo opekline roženice, kar se kaže z rdečim očesom, bolečino, solzenjem in preobčutljivostjo na svetlobo. Dolgoročno pa lahko preslaba zaščita oči privede do sive mrene in celo do rakavih sprememb na vekah. Preverite, kako izbrati sončna očala, ki vas bodo dobro zaščitila pred UV-žarki.

Kakšna sončna očala bomo nosile to sezono?

Sončna očala
Sončna očalaFOTO: Profimedia

Sončna očala
Sončna očalaFOTO: Profimedia

Sončna očala
Sončna očalaFOTO: Profimedia

Sončna očala
Sončna očalaFOTO: Profimedia

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Crillin
25.06.2018, 21:47:11
20
+2
lahko bi vsaj malo bolj razložili poanto premajhnih očal, ker iz članka bi lahko sklepal saj je vsaj nekaj boljše kot 0... fora premajhnih sončnih očal je, da se ti zaradi zatemnitve povečajo zenice, vendar ker svetloba tudi iz strani prihaja na nezaščiteno oko ti posledično uv pade direktno na povečano zenico, kar je še slabše kod da očal ne bi imel... treba imeti taka očala, da so pokrita tudi iz strani... še boljše polarizirana, da ti odreže odbijajočo svetlobo od površine, voda sneg... Drugače pa hoferjeva ali lidlova za 5 eur niso kaj slabša od priznanih in držjih 20x+ priznanih znamk... se na fotospektrometru to lepo vidi... bi bili presenčeni da so lahko še slabša...
Crillin
25.06.2018, 21:51:54
20
+2
sploh pa je težava če ne drži UV400 kljub specifikaciji potem pa imaš UV pod 400nm direktno na povečano zenico ne samo iz strani...
medvedJEkriv
26.06.2018, 9:49:23
30
+3
Res je, da imajo hofrova in lidlova očala UV zaščito. Vendar so tehnično totalno drugačna od očal, ki so izdelana v optični industriji. Cenena očala imajo na silo vstavljena stekla in se prekomerno upognejo, zaradi tega se svetloba napačno lomi, to pa povzroča zamik slike, ki se projecira na mrežnico. dobimo nekakšen "dioptrijski", "prizmatični" učinek slike. TO PA JE RES SLABO ZA OKO. 20 dražjih znamk lahko preverite na spletu, najbolje SAFILO ORMOŽ, kjer se izdeluje kar nekaj blagovnih znamk za cel svet, in se jih po kvaliteti res ne da primerjati z hofrovimi ali lidlovimi. Verjetno ne voziš avta za 100 eur in imaš na njemu gume za 10 eur, kaj? Vedno je nekje dober razlog zakaj zadeva stane 4,99 eur. Kvaliteta!?!?!?
Dule Med
25.06.2018, 8:07:03
20
+2
Čimdalje stran od sončnih očal, zavajanje, nateg sistema, fermacije, multinacijonalke.
Kjegavidissss
24.06.2018, 15:17:54
20
+2
Vanilla ice is back