Tako nevarna je lahko priljubljena poletna obutev

Z.M.
12.06.2019, 8:31
12
Japonke so tako rekoč obvezni del poletne opreme. Priljubljena obutev je kot nalašč za dopustniške dni, saj lahko v njej brezskrbno uživamo v sprehodih in zabavi. Niti malo pa se ne zavedamo, da so ti natikači za naše zdravje lahko celo nevarnejši kot visoke pete. Tako vsaj trdijo strokovnjaki in zdravniki ter dodajajo, da so japonke daleč od idealne poletne obutve.

Večina se nevarnosti, ki jih predstavljajo japonke, sicer zaveda, a se priljubljeni poletni obutvi vseeno ne namerava odpovedati.
Večina se nevarnosti, ki jih predstavljajo japonke, sicer zaveda, a se priljubljeni poletni obutvi vseeno ne namerava odpovedati.FOTO: iStock

Če pozorno spremljate hojo posameznika v priljubljenih japonkah, boste našli neverjetno podobnost z račjo hojo. Da, v tej obutvi ljudje racamo, a ne glede na to jih nosimo skorajda vsak dan, saj nam nudijo občutek udobja in sproščenosti. Ortopedi pravijo, da gre res samo za občutek, saj naj bi nošenje japonk naše noge v resnici obremenjevalo veliko bolj kot preostala obutev. Da jih namreč ne izgubimo, moramo s prsti na nogi neprestano stiskati jermenček, ki ločuje palec in kazalec, s tem pa ju močno krčimo in pritiskamo navzdol. To močno kazi vaš korak, ga krajša in lahko vodi do trajnih težav pri hoji, prav tako ustvarja dodaten pritisk na mišice v spodnjem delu noge.

PREBERI ŠE
Osvojite darilni bon za nakup poletnih čevljev

V japonkah racamo.
V japonkah racamo.FOTO: iStockphoto

S krčenjem prstov lahko trajno preoblikujemo mišice

Glede na opravljene znanstvene raziskave naj bi bile japonke eden glavnih razlogov za bolečine v podplatih, kolenih ter celo kolkih in zadnjici, kar naj bi pozneje lahko vodilo do trajne deformacije. Prste na nogah krčimo toliko časa, da trajno spremenijo svoj položaj pri oprijemu, po dolgotrajnem nošenju nas začnejo boleti noge, da o otiščancih in žuljih med palcem in kazalcem sploh ne govorimo. Ortopedi pravijo, da dolgotrajno krčenje prstov na nogah lahko trajno skrči ali preoblikuje mišice na spodnjem delu stopala, saj jih pri tem obremenjujemo močneje kot običajno. V najhujših primerih se te mišice lahko vnamejo in otrdijo, to pa vodi v nastanek bolečin v gležnju, kolenih in celo kolkih.

PREBERI ŠE
To so najbolj seksi ženski sandali brez pete

Nevarnost nastanka kožnega raka

Ker japonke večinoma nimajo konkretne platforme, temveč zgolj tanko plast iz umetnega materiala, ne morejo zagotoviti tako imenovane 'absorpcije šoka', kar pomeni, da naši podplati čutijo vsako malenkost, ki ni popolnoma zglajena s površjem, torej vsak najmanjši kamenček. To lahko povzroči bolečine v spodnjem delu stopala, če pa smo nepravilnostim na poti izpostavljeni dlje časa, je večja verjetnost, da si zaradi utrujenih nog zvijemo gleženj. Ena najbolj grozovitih nevarnosti nošenja japonk pa je prav gotovo kožni rak. Navajeni smo namreč, da pred nevarnimi sončnimi žarki zaščitimo tiste dele telesa, ki so soncu najbolj izpostavljeni, pri tem pa pogosto pozabimo na nart. To lahko hitro privede do nastanka kožnega raka, ki ga večina odkrije prepozno, saj spodnjemu delu noge ne namenjamo toliko vsakodnevne pozornosti kot obrazu ali rokam in zato znakov ne opazimo takoj, sploh če so skriti med prsti.

PREBERI ŠE
7 napak, ki jih delate, ko kupujete kopalke

Ortopedi pravijo, da dolgotrajno krčenje prstov na nogah lahko trajno skrči ali preoblikuje mišice na spodnjem delu stopala
Ortopedi pravijo, da dolgotrajno krčenje prstov na nogah lahko trajno skrči ali preoblikuje mišice na spodnjem delu stopalaFOTO: iStock

V japonkah preživite le kratek čas

Večina se nevarnosti, ki jih predstavljajo japonke, sicer zaveda, a se priljubljeni poletni obutvi vseeno ne namerava odpovedati. Ortopedi zato svetujejo, da nošenje japonk omejimo na nekaj ur tedensko in smo pozorni na to, da kupimo takšne, katerih jermen se ne drgne preveč ob palec in kazalec na nogi, saj bomo s tem zmanjšali tudi možnost za nastanek žuljev. Prav tako je zelo pomembno, da so japonke dovolj velike – da torej peta ali prsti ne 'štrlijo' čez, saj boste tako zmanjšali verjetnost, da z njimi kam zadenete oziroma da koža na peti postane suha, trda in da poči. Nošenje japonk med vožnjo avtomobila je pri nas prepovedano in zaradi te malenkosti vam lahko policisti hitro izrečejo kazen. Mnogim se zdi to neumno, a če bolje pomislite, so lahko dejansko nevarne, saj se med vožnjo lahko snamejo in se zataknejo pod stopalko za plin ali zavoro, da ne govorimo o posledicah zdrsa s stopalke med zaviranjem.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

becha
23.07.2013, 17:45:08
230
+23
tile komentarji so ze malo too much....visoke pete, nicks good.... japonke tudi, all starke seveda da en.....teniske, premalo noga diha, elegantni cevlji, tudi ne, bos, ni dobro, ker bos imel trde pete, pa se poretal se bos, crocsi-eh, dajte no, ta plastika.... na koncu mislim da sploh nebi smeli hoditi....
janez kranjsky
23.07.2013, 17:33:45
72
+5
Napisite se kaj o skodljivem nosenju tangic
Poirot132
23.07.2013, 17:00:52
81
+7
Najbolje da se slečemo do goleda gremo živet v karanteno in bo. Sicer pa tudi vsak dan na šihtu bit in delat v mrazu in vročini ni ravno zdravko. Kajne!!!!
marinchy111
23.07.2013, 13:24:03
60
+6
hahaha smeh!! japonke po novem povzroca kozni rak?? keri joke :))
SonyGirl
23.07.2013, 8:19:42
90
+9
Ko da celo leto nosimo japonke....
Malciki
22.07.2013, 21:40:53
241
+23
Spet kozlarije ...
rodar1
22.07.2013, 18:55:47
171
+16
Ajooooooj, kakšen članek... Prav rada bi slišala komentar kakšnega ortopeda. Skratka, ne nosite japonk, so smrtno nevarne!!!
anyssa
22.07.2013, 14:43:09
111
+10
Ti "strokovnjaki" so sami sebi namen, samo da KAO opravičijo svoj položaj. Kr neki - sicer se pa strinjam z ma75ma
mijam75
22.07.2013, 12:50:45
992
+97
za nogo je najbolj naravno biti bos, zato ne razumem, zakaj bi bila "absorpcija šoka" tako pomembna za zdravje nog, prav tako lahko tudi bosi staknemo kožnega raka, če se ne namažemo, ali pa zaradi utrujenih nog zvijemo gleženj.... torej se v drugih vrstah obutve noga ne utrudi? Potemtakem lahko tudi napišete, da vas lahko povozi avto, ali pa pade na vas avion, mogoče vas celo zadene meteorit.... To vse, če nosite japonke....
BoaJack
22.07.2013, 13:39:01
61
+5
se strinjam.
derus
22.07.2013, 11:39:22
223
+19
raje imam kitajke ;)
ursikaazalika
22.07.2013, 10:42:41
452
+43
ok jaz imam obute celo poletje :O