Kako do sijočih las?

S.O.
04.04.2017, 8:21
0
Gladka in sijoča struktura las ni odvisna zgolj od genov. Veliko zaslug za zdrave lase gre tudi pravilni prehrani in seveda negi, ki mora biti prilagojena letnemu času in strukturi las. Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki ob rednem upoštevanju obljubljajo bolj zdrave, gladke in sijoče lase.

Izogibajte se uporabi likalnika in sušilca las.
Izogibajte se uporabi likalnika in sušilca las.FOTO: iStockphoto

Likanje za takojšnjo rešitev

Hiter učinek sijočih las pričarajo predvsem keramični likalniki. Nekateri imajo dodano tudi posebno olje, ki se med uporabo postopoma prenaša na lase. Pri tovrstnih likalnikih pa je treba poudariti, da so primerni predvsem za temnolaske. Dodano olje svetle lase lahko nekoliko obarva, zato je za svetlolaske priporočljivejša uporaba običajnega keramičnega likalnika, ob dodani zaščiti v obliki balzama ali olja.

Škodljivi učinki

Treba je tudi poudariti, da je likanje las le kratkotrajna rešitev za sijaj. Pogosta uporaba ima tudi zelo škodljive učinke na samo strukturo, saj se lasje ob likanju tanjšajo in postajajo bolj lomljivi. Strokovnjaki svetujejo, da posebno pozornost namenite tudi uporabi sušilca za lase. Če je le mogoče, se mu popolnoma odpovejte vsaj v poletnih mesecih, vedno pa se lotite sušiti vlažne in ne popolnoma mokre lase. Enako kot likanje tudi sušenje škoduje sami strukturi las, zato bodite pozorni, da se odločite za kakovosten sušilec.

Krtača iz naravnih ščetin

Za večji lesk las izberite krtačo iz naravnih ščetin. Potrebovali boste nekoliko več časa za razčesavanje vozličkov, medtem ko bodo lasje na otip veliko bolj prijetni in svilnati. Za popoln učinek krtačo po vsaki uporabi skrbno očistite in iz nje odstranite izpadle lase.

Krtača iz naravnih ščetin za mehke in sijoče lase.
Krtača iz naravnih ščetin za mehke in sijoče lase.FOTO: iStockphoto

Šampon za vsakdanjo uporabo

Pri izbiri primernega šampona se izogibajte agresivni sestavi. Povečajte tudi število pranj. Namesto enega šamponiranja s šamponom proti prhljaju si omislite dva ali tri, s šamponom na naravni osnovi. Za umivanje las boste sicer porabili pet minut več, vaši lasje pa bodo spremembo občutili že po dobrem mesecu. Umivanje zaključite s hladno vodo.

Intenzivna maska

Najbolj preprosta in hitra maska za lesk je sestavljena iz majoneze in avokada. Sadež zmiksajte ali dobro pretlačite z vilico ter dodajte štiri velike žlice majoneze. Vse skupaj zmešajte v gladko zmes in nanesite na vlažne lase, ki ste jih predhodno očistili s šamponom. Lase zavijte v brisačo ali folijo in vse skupaj pustite učinkovati dobre tri ure. Po končani maski lase sprva dobro sperite in dvakrat šamponirajte, nato pa jih osušite na zraku. Učinek bo opazen še isti trenutek. Masko lahko obnovite enkrat na mesec.

Hrana za lesk

Velik učinek pri obnovitvi poškodovanih las in sijaju ima tudi pravilna prehrana. Naj se na vašem krožniku večkrat znajdejo morska hrana, oreščki, stročnice, jajca, belo meso in citrusi, pozabiti pa ne smete niti na veliko količino vode. Dehidracija telesa se namreč ne pozna zgolj na koži in nastalih gubicah, temveč tudi na laseh, ki lahko postanejo krhki, lomljivi in brez sijaja.

Pravilna prehrana vpliva na lasno strukturo.
Pravilna prehrana vpliva na lasno strukturo.FOTO: Stock Exchange