Večina žensk ne ve, da to ogroža njihovo zdravje

M.K.
24.08.2017, 11:10
0
Za ženske, ki se vsakodnevno ličijo, so navlaženi čistilni robčki nepogrešljiv pripomoček za čiščenje obraza. Tudi pri tistih, ki veliko potujejo, ta čistilna sredstva ne smejo manjkati v ročni prtljagi. A čeprav se zdijo na prvi pogled popolnoma nedolžni, so po mnenju dermatologov lahko krivi za marsikatero nevšečnost.

Nivea - 3
Nivea - 3FOTO: Thinkstock

Številne ženske se velikokrat znajdejo v dilemi, kako najbolje odstraniti ličila in pripraviti obraz na nočno kremo. "Aktivne sestavine v vlažilnih robčkih so v glavnem iste kot v ostalih obraznih čistilnih sredstvih. Kljub temu priporočamo, da obraz po čiščenju s tovrstnimi robčki še dobro sperete s tekočo vodo, saj lahko nekateri od teh robčkov močno razdražijo vašo kožo," je prepričana priznana newyorška dermatologinjadr. Maryann Mikhail.

Zanesljivi, a nevarni

Čistilni robčki so hitra in zanesljiva metoda odstranjevanja ličil, vendar pa naj po drugi strani ne bi bili ravno najbolj prijazni do naše kože. Če po čiščenju z robčki ne sperete aktivnih sestavin, ki jih vsebujejo, lahko na koži ostane prevelika koncentracija emulgatorjev. Za občutljive tipe kože je to lahko še posebej neprijetno, saj bodo kemikalije dodatno izsušile in razdražile povrhnjico. Poleg tega nekateri čistilni robčki vsebujejo alkohol, ki lahko v najhujših primerih ožge občutljivo kožo.

Nivea - 2
Nivea - 2FOTO: Thinkstock

Pazljivost ne bo odveč

Ker si vse želimo, da se vlažilni robčki po odprtju embalaže ne bi takoj posušili, jim pri izdelavi morajo dodati konzervanse, med katerimi je velikokrat tudi formaldehid, ki je klasificiran kot rakotvorna kemikalija, zato bi se mu morali izogibati. Če vlažne čistilne robčke uporabljate samo občasno, na potovanjih ali po vadbi v telovadnici, posebnega razloga za preplah ni. Če pa so vaši stalni spremljevalci pri odstranjevanju ličil, velja upoštevati naslednja pravila:

1. Po uporabi čistilnih robčkov obraz čim prej sperite s tekočo vodo, da odstranite vse sestavine, ki bi lahko razdražile kožo.

2. Izogibajte se uporabi vlažilnih robčkov v predelu okrog oči ter neposredno okrog ustnic, ker so to najbolj občutljivi deli obraza.

3. Če imate suho ali mešano kožo, jo po uporabi vlažilnih čistilnih robčkov dodatno nahranite s kremo.

4. Pred nakupom vedno preverite sestavine in če se le da, kupujte robčke, ki namesto formaldehidov vsebujejo manj škodljiv fenoksietanol.

5. Ne kupujte odišavljenih vlažilnih robčkov, ker lahko ti dodatno razdražijo kožo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.