Hči slavne igralke: Za glamurozno fasado se je skrival okruten um

Ma.K.
23.07.2019, 8:01
0
Joan Crawford je bila ena največjih ameriških filmskih zvezd vseh časov. Znani igralki se je v življenju rodilo pet otrok, najstarejša pastorka pa jo je obtožila zlorabe. Hči Christina je namreč trdila, da se je za glamurozno fasado skrival okruten in sadistični um. Kaj je res in kaj ne?

V besedilu, posvečenem kultni igralki Joan Crawford, so pri reviji New York Timeszapisali, da je bila "prava zvezda, ki je poosebljala brezčasen glamur, sanje, pa tudi razočaranje ameriških žensk". V skoraj petih desetletjih dolgi karieri je odigrala v vlogah nekaterih najboljših filmov svojega časa. Prejela je celo oskarja za glavno vlogo v delu 'Mildred Pierce', filmu o požrtvovalni materi in njenem odnosu z nehvaležno hčerko. 30 let pozneje je igralkina resnična hčerka Christina Crawford trdila, da je Joan tudi v resničnem življenju živela, kot da je v filmu in si ni znala predstavljati vsakdana brez oboževalcev.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Christina Crawford je bila najstarejša izmed petih posvojenih otrok. Ker Joan ni mogla roditi, je Christino posvojila leta 1939, nato je v svoj dom leta 1943 sprejela še Christopherjater zatem leta 1947 še dvojčici Catherine in Cynthio. Pred Christino je sicer posvojila še enega otroka, a se je na koncu njegova biološka mati odločila, da ga obdrži. Čeprav se je zdelo, da je s posvojitvijo polepšala življenje peterici otrok, ki so prišli živet v dom ene največjih svetovnih igralk, je bilo po besedah Christine Crawford to življenje v resnici hujše od nočne more.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pastorka je leta 1978 izdala avtobiografijo z naslovom 'Najdražja mamica', po kateri so pozneje posneli tudi film, v katerem je glavno vlogo odigrala Faye Dunaway. Christina je v knjigi razkrila, da njihova mačeha niti približno ni bila skrbna in velikodušna mati. Po njenih besedah je bila alkoholičarka, ki je fizično in psihično zlorabljala posvojene otroke.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Christine je opisala, da sta z bratom Christopherjem nosila največje breme zlorab. Christopherja naj bi vsako noč z vrvmi privezala na posteljo, da ponoči ne bi vstajal in hodil na stranišče. V enem od poglavij knjige je opisala dogodek, ki je postal najbolj znan prizor pozneje posnetega filma; Christina je povedala, da je Joan povsem pobesnela, ko je sredi noči v njihovi garderobi/omari našla obešalnik iz žice, ki je bil pri njej strogo prepovedan. Besna mačeha naj bi z njim hudo pretepla Christino in otrokom zmetala vsa oblačila iz njihovih omar.

"Začela me je vleči za lase, nato še za ušesa, dokler mi ni začelo zvoniti v njih. Ob tem je neprestano ponavljala: 'V mojem domu ni žičnih obešalnikov, jasno? Nič več obešalnikov iz žice!' Iz omar je zmetala vse, kar je bilo zloženo v njih, in preden je odkorakala iz sobe, mi je naročila, naj vse ponovno pospravim in očistim." Avtobiografija je postala pravi hit, besedna zveza "nič več obešalnikov iz žice" pa je postala priljubljena v pop kulturi. Zaradi tega bo Joan Crawford za vedno ostala v spominu kot podivjana mati, ne kot prefinjena filmska zvezda.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Knjigo in film so prebrali in pogledali milijoni ljudi po vsem svetu, zato so zgodbe o slavni igralki in njeni krutosti postale splošno (pri)znano dejstvo. A tisti, ki so bili blizu Joan, so začeli dvomiti o Christinini različici zgodbe in braniti igralsko zvezdo. Ena izmed tistih, ki so se postavili v bran ubogi Joan, je bila njena tekmica, hollywoodska zvezda Bette Davis. Njuno rivalstvo je znano vsem filmoljubom, saj so ga pogosto uporabljali tudi v nekaterih večnih klasikah filmskega platna, kot je 'Kaj se je zgodilo z Baby Jane?', v katerem igralski divi igrata sestri. Bette je upodobila Baby Jane, ki je bila bolj slavna, Joan pa sestro Blance, ki je več let živela v njeni senci, potem pa se je nenadoma vse obrnilo, ko je sestri 'ukradla slavo'. Bette Davis je Christinino avtobiografijo označila za navadne smeti. Dejala je, da je "strašno in grozno" to, kar je naredila osebi, ki jo je rešila iz sirotišnice in jo pripeljala v svoj topli dom.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Tudi Douglas Fairbanks Junior, Joanin nekdanji soprog in filmski igralec, je prav tako zanikal vse trditve, ki jih je v knjigi zapisala Christina. "To, da je Joana tepla svoje otroke, je v popolnem nasprotju z njenim značajem. Res je samo, da ni uporabljala obešalnikov iz žice, temveč tiste, prevlečene s tkanino." A slavni igralki v bran niso stopile le hollywoodske zvezde, temveč celo Christinini polbratje in polsestre. Dvojčici Catherine in Cynthia sta dejali, da jima je polsestra s to biografijo in načinom, kako je opisala krušno mater, "zlomila srci". Catherine je dejala, da Christina verjetno "živi v svojem svetu" in da je bila njihova "mamica najboljša mati, ki si jo je mogoče zamisliti".

Catherine je dejala, da se Joan spomni kot nežne in skrbne matere, ki je nekoč celo odvihrala s seta in prekinila snemanje filma, ko jo je poklicala iz šole, ker si je na igrišču zlomila roko. Joan naj bi takoj odhitela do nje in jo osebno odpeljala k zdravniku, čeprav je imela obraz še vedno naličen za svoj filmski lik. Poudarila je, da je bila njihova mati v resnici zelo daleč od osebe, ki jo je v filmu upodobila Faye Dunaway.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Joan nikoli ni prebrala biografije svoje posvojene hčerke, ker jo je Christina objavila šele po njeni smrti, a je slavna igralka vedela, da jo piše. Leto dni pred smrtjo, torej leta 1976, je ta iz svoje oporoke izključila tako Christino kot Christopherja, svojo odločitev pa pojasnila zgolj v nekaj besedah: " ... iz razlogov, ki so jima zelo dobro znani." Očitno med njimi vendarle ni bilo vse tako, kot bi moralo biti med materjo in otroki.