Ljubitelji narodno-zabavne glasbe, pozor! Prihaja dogodek, ki ga ne smete zamuditi!

V.H.
10.05.2019, 14:54
Slovenska narodno-zabavna glasba je pomemben del vsake prave veselice, praznovanja, poroke in podobnih zabav, zato je izjemno priljubljena tako med mladimi kot starejšimi. Ljubitelji domače glasbe si na svojem koledarju obvezno označite 16. maj, saj boste dobili priložnost doživeti pravi špil. Več o prihajajočem dnevu pa si preberite v nadaljevanju.

Narodno-zabavna glasba je pomemben del slovenske kulturne dediščine in nacionalne identitete. Že od nekdaj je močno vključena v življenje Slovencev doma in po svetu. Za njen nadaljnji razcvet in razvoj pa skrbijo tudi nove in mlajše generacije, ki niso pozabile slovenske tradicije.

Priprave na veliki finale Volkswagen špila

Tokrat se bodo predstavili mladi ansambli slovenske narodno-zabavne glasbe, ki se že pridno pripravljajo na finalni nastop Volkswagen špila, ki se bo zgodil 16. maja. Na pomoč z nasveti pa so jim priskočili tudi prepoznavni obrazi slovenske glasbene scene.

O svojih začetkih je spregovorila tudi Natalija Verboten.
O svojih začetkih je spregovorila tudi Natalija Verboten.FOTO: Nika Hölcl Praper

Kako do najboljšega koncerta?

Občinstvo te začuti v nekaj sekundah

O svojih začetkih je spregovorila Natalija Verboten, ki je že kot najstnica veselo prepevala v svoji sobi, medtem ko danes razveseljuje množice. "Tremo vedno premagaš le s trdim delom in konstantno vajo, delom, vajo, delom, vajo do neskončnosti. Pravzaprav drugega recepta ali bližnjice ni," svetuje Natalija vsem, ki še iščejo pot do uspeha in nadaljuje:"Publika potrebuje samo nekaj sekund, da te začuti oziroma te ne, in če nisi prepričan sam vase, zagotovo ne boš prepričal nikogar drugega."

Radovednost te pripelje do novih stvari

Finalisti so že prepričali žirijo, mogoče bodo kmalu tudi vas. Žirant in mentor Anže Zavrl je eden najpomembnejših ustvarjalcev na moderni narodnozabavni sceni in s svojo skupino Gadi je ustvaril že mnogo hitov. Anže pravi: "Ne komplicirajte in čim več muzicirajte." Za ustvarjanje avtentične in kreativne glasbe je po njegovem pomembno razmišljati zunaj okvirjev in si dovoliti nekaj spontanosti in čustev. Naprej pa te žene radovednost, ki ti pomaga odkrivati vedno nove in nove stvari.

Finalisti so že prepričali žirijo, mogoče bodo kmalu tudi vas.
Finalisti so že prepričali žirijo, mogoče bodo kmalu tudi vas.FOTO: Nika Hölcl Praper

Inštrumenti so pomemben del vsakega nastopa

Slovenska narodno-zabavna glasba se lahko izvaja v vokalno inštrumentalni izvedbi ali samo z inštrumenti, ob katerih se najpogosteje zavrtite v ritmih polke ali valčka. Prepoznavni inštrumenti so harmonika, klarinet, trobente in še in še. V zadnjih letih prihaja narodnozabavna glasba v stik z drugimi glasbenimi zvrstmi, kot so pop, rock in podobno, zato so se običajnim inštrumentom pridružili še drugi. Mentor in legenda med kitaristi Primož Graščič pravi, da če se odločite za učenje novega inštrumenta, morate vedeti, kaj želite z njim doseči. V primeru, da si želite igrati kitaro na šolskih izletih, ob tabornem ognju ali na morju, potem ni treba veliko vaje, medtem ko za več potrebujete seveda več. "Jaz zmeraj svetujem, da vsak, ki se s kitaro ukvarja, mora najprej spoznati tone na vratu. To se mi zdi prva in najbolj pomembna naloga." Vaj za tehniko je veliko in priporočljivo je začeti počasi. Njegov recept je preprost: »Vadiš tisto, česar ne znaš, in ne tistega, kar znaš."

Raay je eden vodilnih hitmakerjev in menedžerjev na slovenski glasbeni sceni.
Raay je eden vodilnih hitmakerjev in menedžerjev na slovenski glasbeni sceni.FOTO: Nika Hölcl Praper

Devet ansamblov, ki so se uvrstili v veliki finale, poleg Anžeta in Primoža, pripravlja tudi Raay, eden vodilnih hitmakerjev in menedžerjev na slovenski glasbeni sceni, medtem ko je Tomaž Šinko dolgoletni klarinetist ansambla Stopar v vlogi žiranta.   

Dan narodno-zabavne glasbe

Glasba ima pomembno povezovalno vlogo Slovencev doma in po svetu, zato je prišla pobuda, da bi 16. maj postal dan narodno-zabavne glasbe. Tomaž Šinko,ki sodeluje z veliko večino glasbenih zasedb iz tega žanra in je tudi pobudnik ideje je povedal:

"Narodno-zabavna glasba je del slovenske identitete. Danes skoraj vsak dan nekaj obeležujemo, zato se mi zdi nujno, da en dan v letu razglasimo tudi za dan slovenske narodno-zabavne glasbe. Pa naj bo to 16. maja, na pomlad, mesec zaljublejnosti, veselja in dobre volje. Naj bo to dan, ko se poklonimo vsem velikanom slovenske narodno-zabavne glasbe in tistim, ki skrbijo, da se tradicija prenaša naprej in se narodno-zabavna glasba razvija tudi kot modernžanr."

Na dan narodno-zabavne glasbe, 16. maja ob 19. uri, lahko pričakujete odličen nastop finalistov, ki bodo pokazali svoje pridobljeno znanje v okviru projekta Volkswagen Špila. Pripravlja se prava glasbena poslastica, ki je nikakor ne smete zamuditi. Več o Volkswagen špila projektu pa lahko izveste TUKAJ, kjer vas čaka še veliko nasvetov, zabavnih vlogov, informacij ter tudi predstavitev vseh nastopajočih ansamblov, ki so se uvrstili v veliki finale. "Privoščite si domače mal’ drugače."

Na dan narodno-zabavne glasbe, 16. maja ob 19. uri, lahko pričakujete odličen nastop finalistov.
Na dan narodno-zabavne glasbe, 16. maja ob 19. uri, lahko pričakujete odličen nastop finalistov.FOTO: Nika Hölcl Praper

Sponzorirana vsebina