Najlepši slovenski kotički za enodnevni izlet

V.H.
14.06.2019, 8:09
2
Prišel je čas, ko smo z mislimi že skoraj na počitnicah in sanjarimo o soncu, plaži in predvsem o sprostitvi od vsakodnevnih obveznosti. Zakaj bi življenje preživeli v neprestanem čakanju na lepe trenutke, če si jih lahko privoščite in to kadar koli? Vaš čas je izjemno dragocen, zato naj bo letošnje poletje polno čudovitih spominov. Odpravite se na enodnevni izlet, za katerega ne potrebujete gore prtljage, denarja in priprav, ampak samo nekaj dobre volje in idej.

Pred vami so toplejši meseci in daljši dnevi, ki jih lahko s pridom izkoristite, da si napolnite baterije. Nič ni lepšega od pobega na lepše, pa četudi samo za en dan. Odkrivanje čudovitih in skritih kotičkov vam bo zagotovo polepšalo poletje, zato je skrajni čas, da začnete življenje zajemati s polno žlico.

Enodnevni izleti so balzam za vsako dušo

Slovenija se ponaša z raznoliko in pestro pokrajino, ki navdušuje vse po vrsti, od romantičnih duš, pustolovcev, športnikov, umetnikov in še in še. Vsak lahko najde svoj čarobni kotiček pod soncem, zato se lahko hitro vprašate »Kam?«. Za vas smo pripravili nekaj odličnih predlogov.

Podpeško jezero

Podpeško jezero je naravni biser na obrobju Ljubljane in se napaja iz sedmih kraških izvirov. Ob njem so manjše kopališče in leseni pomoli, s katerih obiskovalci radi izvajajo skoke ali pa se preprosto osvežijo v sladki vodi. Nekateri izkoristijo lokacijo za sončenje, branje dobrih knjig ali druženje na travnati površini v osrčju narave. Podpeško jezero je tudi priljubljena izbira za snemanje glasbenih videospotov številnih glasbenikov. V jezeru plavajo ribe, kot so krapi, ščuke, ostriži in mnoge druge, zato bo razveselil tudi vse, ki uživate v ribolovu. Iz naselja Jezero vodi planinska pot do Sv. Ane, ki je ena najbolj zaželenih foto točk v osrednji Sloveniji.

Podpeško jezero
Podpeško jezeroFOTO: Dreamstime

Pekel pri Borovnici

Pekel se nahaja pri kraju Borovnica in se ponaša s petimi čudovitimi slapovi. Ime Pekel je soteska najverjetneje dobila zaradi svoje divje podobe, kadar pride do obilnega deževja. Potok Borovniščica, previsne stene, kotliči in globoki tolmuni vas bodo zagotovo navdušili. Gozdna pot vas bo vodila skozi romantično sotesko, ki je poleti prijetno hladna in vas bo pripeljala vse do zadnjega slapa, ki je visok okoli 20 metrov. Zadnji del poti zahteva plezanje po klinih in lestvah, zato je odlična izbira za vse, ki obožujejo adrenalin. Ljubitelji zgodovine in tehnike pa boste prišli na svoj račun v bližnjem Tehniškem muzeju, ki pripoveduje nešteto zgodb, med drugim predstavlja tudi 100 let avtomobilizma v Sloveniji.

Pekel pri Borovnici
Pekel pri BorovniciFOTO: Dreamstime

Iški Vintgar

Slikovita soteska, skozi katero teče reka Iška, je pravi raj za poletno osvežitev. Na sprehodu boste lahko videli zanimive kamnine, kot so dolomitski prodniki, rdečkaste in zelenkaste ploščice in še in še. Bogato je tudi rastlinje, na primer rododendron, kranjski jeglič, čvrsti šaš … Očarali vas bodo tolmuni in mnogo prijetnih kotičkov, kjer boste lahko poiskali svoj mir in se ohladili v reki. Lokacija je primerna za piknike, druženje v naravi ali kar tako, da se malo odmaknete od mestnega vrveža. Iški Vintgar je pogosta izbira za ljubitelje narave, sprehajalce, pohodnike in plezalce.

Iški Vintgar
Iški VintgarFOTO: Dreamstime

Zelenci

Naravni rezervat v bližini vasi Podkoren pri Kranjski Gori je izjemno priljubljena izletniška točka, ki navdušuje vse po vrsti. V zadnjem času svoj sloves utrjuje še na Instagramu, saj je pokrajina resnično čudovita, tako v živo kot na fotografijah. V naravnem rezervatu je našlo svoj dom veliko različnih rastlinskih in živalskih vrst. Po leseni brvi se lahko sprehodite do smaragdnega jezera, po katerem je kraj dobil tudi ime.

Zelenci
ZelenciFOTO: Dreamstime

Tamar

Dolina Tamar je nadaljevanje Planice, ki je svetovno znana po smučarskih skokih in k njeni slavi so zagotovo pripomogli tudi slovenski orli. Tamar je ena od najlepših ledeniških dolin v Julijskih Alpah, ki se ponaša s čudovitim razgledom na bližnje gore, kot so Mojstrovka, Travnik, Jalovec … Urejena gozdna pot vas bo vodila vse do planinske koče in v njeni bližini, ob vznožju doline, boste našli prekrasen izvir reke Nadiže. Za prave pohodnike se pot lahko nadaljuje na vrhove prelepih slovenskih gora.

Tamar
TamarFOTO: Dreamstime

Dolina Kamniška Bistrica

Dolina je dobila ime po istoimenski reki, ki velja za eno najčistejših rek v Sloveniji. Poleg uživanja v krasni okolici zelenih gozdov si lahko privoščite še kozarček kristalno čiste vode iz izvira. Obdajajo jo vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, zaradi katerih se bodo vaša pljuča napolnila s svežim zrakom. Pohajkujete lahko po Koželjevi poti, ki vas bo peljala ob reki, mimo hudournikov in brzic ter se začne pri opuščenem kamnolomu. Očarala vas bo soteska Predaselj, ki meri na najglobljem delu kar 30 metrov in eden lepših slapov na tem območju, ki nosi ime Orlice. V bližini izvira je lovska koča nekdanjega kralja Aleksandra, ki ji nekateri pravijo kar Plečnikov dvorec, saj je načrte zanjo izdelal arhitekt Jože Plečnik.

Kamniška Bistrica
Kamniška BistricaFOTO: POP TV

Reka Nadiža

Dolina Soče je brez dvoma izjemna in zagotovo boste uživali tudi v bistrih tolmunih ali v urejenih kopališčih reke Nadiže. Ta velja za eno najtoplejših alpskih rek in v njej plavajo postrvi, lipani, šarenke in tako naprej. Izlet je primeren za ribolov, sprostitev in kopanje. Priljubljene lokacije, kjer se boste lahko namakali, so pri vaseh Kred, Robič, Lobje … Po starem ljudskem izročilu se reki pripisuje celo zdravilno moč, medtem ko se njeno ime pojavi že v 7. stoletju. Zagotovo vas bodo očarali Nadiški slap, številna korita in znameniti Napoleonov most, ki vodi čez reko. Pohodniki se lahko odpravite še na Stol, ki je visok 1673 metrov in je odličen poligon za jadralce ali zmajarje.

Reka Nadiža in Napoleonov most
Reka Nadiža in Napoleonov mostFOTO: Dreamstime

Bukovniško jezero

Jezero v prečudovitem Prekmurju je dobilo prepoznavnost po izviru s 26 energijskimi točkami, ki naj bi imele zdravilne učinke na vaše počutje. Priljubljena izletniška točka se ponaša z blagodejnim vplivom, ki vas bo zagotovo sprostil in vam povrnil izgubljeno energijo. Jezero z okolico ponuja možnost za počitek, sprehod, piknike, športne dejavnosti ... Preizkusite lahko tudi izvrstno lokalno kulinariko ali obiščete, katero od številnih vinskih kleti.

Bukovniško jezero
Bukovniško jezeroFOTO: Dreamstime

Expano

Soboško jezero vas bo zagotovo presenetilo s svojo moderno podobo in živahnostjo. Razprostira se kar na 64 hektarjih površine in je po novem ena najbolj priljubljenih izletniških točk. Idealno je za suparje, plavalce, jadralce na deski, ribiče, veslače in pravzaprav vam tam nikoli ne bo dolgčas. Najmodernejša igrala bodo razveselila otroke, medtem ko bodo starejši uživali v pestrem dogajanju in prekmurskih dobrotah. Na voljo so še opremljeni piknik prostori in številni športni rekviziti. 

Expano
ExpanoFOTO: Zadovoljna.si

Otok ljubezni

Otok ljubezni je naravni otok, ki ga je oblikovala reka Mura in po legendi naj bi se tu srečevali zaljubljenci. Ogledate si lahko büjraški muzej in še edini plavajoči mlin na Muri, ki je del slovenske dediščine ter je neprecenljive vrednosti. Adrenalinci si lahko privoščijo tudi spust z raft čolni po reki Muri.

Otok ljubezni in mlin na Muri
Otok ljubezni in mlin na MuriFOTO: Profimedia

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Vapo
14.06.2019, 11:13:44
515
-10
V Tamarju NI prekrasen izvir reke Nadiže, temveč Save dolinke...
Le vkup uboga gmajna
14.06.2019, 18:48:33
93
+6
Izvir Nadiže je prvi izvir Save Dolinke. In to ni Ista Nadiža kot na primorskem. Ta Nadiža v Tamarju, ponikne po 300m in pride ven zopet v Zelencih.