5 idej za enodnevni izlet v Avstrijo

V.H.
11.07.2019, 8:01
0
Avstrija je priljubljena destinacija zaradi svojih naravnih lepot, kulturnih znamenitosti, tradicije in mest z bogato zgodovino. Ponuja številna doživetja in zakaj si ne bi privoščili enodnevnega potepa tudi sami? Spoznavanje novih krajev ali obujanje starih spominov je lahko nekaj najlepšega, zato se le odpravite novim dogodivščinam naproti.

Izlet v sosednjo Avstrijo vas bo zagotovo navdušil … Prepustite se živahnemu mestnemu utripu, osvežitvi v ledeni jami ali pa se zapeljite z ladjico po romantični pokrajini. Poskusite tudi njihovo gastronomsko ponudbo, na primer testne žepke oziroma krapce (Kasnudeln), domače klobase, Mozartove kroglice in ostale slastne dobrote.

Hallstatt

Turistični kraj Hallstatt, ki je bil v preteklosti najbolj znan po rudnikih soli, vas bo zagotovo očaral s svojo romantično podobo. Leži ob istoimenskem in čudovitem jezeru, po katerem se lahko zapeljete z ladjico ter preprosto uživate v osupljivem razgledu na gore, cerkvice in alpske hišice. Šteje okoli 900 prebivalcev in je tudi na Unescovem seznamu kulturne dediščine. O njegovi bogati zgodovini pričajo številne arheološke raziskave, zato nikar ne izpustite ogleda muzeja. Vse ljubitelje panorame pa bo navdušila razgledna točka Hallstatt Skywalk, na katero se lahko povzpnete z gondolo in naredite še nekaj nepozabnih fotografij.

Hallstatt
HallstattFOTO: Dreamstime

Vrbsko jezero

Vrbsko jezero je največje jezero na Avstrijskem Koroškem in je prava kopališka atrakcija, saj velja za eno najtoplejših alpskih jezer. Na voljo so urejene in divje plaže ter ponudba številnih doživetij, od supanja, deskanja, vožnje s čolni … Občudujete lahko prestižne dvorce in vile, medtem ko je še vedno eden od bolj ekskluzivnih grad na Vrbskem jezeru (Schloss Velden), ki ga povezujejo z mnogimi aristokratskimi zgodbami. Na južni strani jezera se nahaja razgledni stolp Pyramidenkogel, ki vas bo prepričal s svojo podobo in neverjetnim razgledom na celotno Vrbsko jezero ter Celovec. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji adrenalina, saj ponujajo tudi zipline in prosti pad. V bližini se nahaja še tematski park Minimundus z več kot 150 pomanjšanimi svetovnimi znamenitostmi, kot so na primer Eifflov stolp, sydneyjska opera, louvrska palača in še in še.

Vrbsko jezero
Vrbsko jezeroFOTO: Dreamstime

Celovec

Glavno mesto Avstrijske Koroške je mesto, ki vas bo zagotovo očaralo s številnimi kulturnimi znamenitostmi, širokimi ulicami in s svojo gastronomsko ponudbo. Na Novem trgu se nahaja vodnjak v podobi zmaja, ki je simbol mesta in naj bi varoval mesto pred morebitnim požarom. Ogledate si lahko znano mestno hišo (Landhaus) iz 17. stoletja z arkadnim dvoriščem, kapelo Fuchskapelle, dvorano grbov ali enega od številnih muzejev. Glavna mestna cerkev St. Egid na trgu Pfarrplatz se ponaša s stolpom, na katerega se lahko povzpnete kar po 225 stopnicah in nato zasluženo uživate v prekrasnem razgledu. Celovec ponuja ogromno, od izjemna arhitekture, odlične koroške kuhinje, živahnega mestnega utripa in še veliko drugega. V njegovi bližini pa so tudi prelepi parki in gradovi, na primer grad Maria Loretto, Krastowitz, Seltenheim ...

Celovec
CelovecFOTO: Dreamstime

Salzburg

Prelepo mesto, nad katerim stoji mogočen grad Hohensalzburg, je eno od najpomembnejših in največjih kulturnih prestolnic na svetu in šteje okoli 150 tisoč prebivalcev. Mesto je znano tudi po Mozartu, genialnem skladatelju, ki je v mestu in na sploh pustil neizmeren pečat. Ogledate si lahko njegovo rojstno hišo, salzburško katedralo ali pa se sprehodite po številnih slikovitih ulicah, kjer boste občudovali dvorce, palače, spomenike, parke in še in še. Ena lepših palač s čudovitim vrtom je na primer palača Mirabell, kjer si danes veliko parov obljubi večno zvestobo, medtem ko je dvorec Hellbrun znan tudi po svojih znamenitih vodnih igrah, katerih tradicijo ohranjajo še danes. Umetnost, kultura in zgodovina tega mesta nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Salzburg
SalzburgFOTO: Dreamstime

Ledena jama Eisriesenwelt

Jama se nahaja v bližini Werfena v Avstriji, natančneje v notranjosti apnenčaste gore Hochkogel, in velja za največjo ledeno jamo na svetu. Naravna znamenitost vas bo odpeljala v popolnoma drug svet. Temperature so skozi vse leto gibljejo okoli 0 stopinj Celzija, zato so priporočljiva tudi toplejša oblačila. Sprehod po jami vas bo prevzel tako kot tudi ledene skulpture, zaledenelo jezero in tuneli.

Eisriesenwelt
EisriesenweltFOTO: Dreamstime