5 top idej za enodnevni izlet na Hrvaško

V.H.
18.06.2019, 10:30
0
Hrvaška že več let velja za priljubljeno počitniško destinacijo številnih Slovencev, ampak najlepše izletniške točke niso vedno samo ob morju. Zakaj si tokrat ne bi privoščili krajšega izleta v notranjost Istre, ki vas bo očarala z neokrnjeno naravo, bogato zgodovino, slikovitimi hiškami, istrskimi dobrotami. Vse, kar morate storiti, je, da se popolnoma prepustite odkrivanju najlepših kotičkov in si dovolite doživeti nekaj novega.

Pogosto se zgodi, da pozabimo ali ne vemo, koliko čudovitih krajev se skriva v naši bližini, zato smo za vas pripravili nekaj zanimivih idej, s katerimi boste na svoj račun prišli vsi, ki obožujete krajše izlete ali pa bi si samo želeli izkoristiti svoj prosti čas za kakšen pobeg na lepše. Obiščite notranjost Istre, v katero se boste zagotovo zaljubili na prvi pogled.

Grožnjan

Srednjeveško mesto velja za pravi mali raj umetnikov. Navdušile vas bodo galerije, dragocene umetnine in glasba, ki jo lahko slišite na vsakem koraku. Zvoki klasike, jazza, kitar ... Odmevajo po ozkih ulicah, kjer domačini radi posedajo na kamnitih klopcah in si privoščijo še kozarec domačega vina. Mesto se razprostira na manjšem hribu, ki ga obkrožajo nasadi oljk in vinske trte ter ponuja čudovit razgled na istrska mesta in prostrano morje. Poleti dobi Grožnjan živahnejšo podobo, saj ga preplavijo številni slikarji, kiparji, igralci, glasbeniki in turisti, ki so očarani nad umetniškim utripom čarobnega kraja in nad znamenitostmi, kot je baročna cerkev Sv. Vida. Svoj navdih lahko poiščete tudi sami v vsakem kotičku tega prekrasnega mesta.

Grožnjan
GrožnjanFOTO: Dreamstime

Hum

Hum velja za najmanjše mestece na svetu in šteje okoli 20 prebivalcev. Obkroža ga mogočno obzidje, znotraj katerega se lahko sprehodite po dveh ulicah mimo nekaj hiš, župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja in romanske cerkev Sv. Jeronimo z znamenitimi freskami iz 12. oz. 13 stoletja v romanskem-bizantinskem slogu. Obiščete lahko tudi domačo gostilno oziroma konobo, kot ji pravijo domačini, kjer lahko poskusite žganje bisko, po katerem slovijo. V bližini je še slikovita vas Kotlje, ki je znana po svojih mlinih in slapu, kjer boste zagotovo našli prijetno osvežitev.

Hum
HumFOTO: Dreamstime

Buje

Staro mestno jedro leži na vzpetini z razgledom in se ponaša s številnimi znamenitostmi, med drugim s cerkvijo Sv. Servola in s 48 metrov visokim ločenim zvonikom, na katerega se lahko povzpnete. Ogledate si lahko gotsko palačo s poslikano fasado iz 15. stoletja, trdnjave, obzidje ... Na starejših stavbah boste lahko opazili beneškega krilatega leva, ki je eden od mnogih, ki pričajo o bogati zgodovini tega izjemnega mesta. Gastronomska ponudba domačinov vas bo zadovoljila s klasičnimi istrskimi okusi, kot so tartufi, pršut, siri, in morskimi specialitetami. Privoščite si lahko tudi kozarček njihovega avtohtonega rdečega vina.

Buje
BujeFOTO: Dreamstime

Motovun

Motovun je majhno, a čudovito mesto, ki se dviguje nad dolino Mirna. Poznan je po vsakoletnem filmskem festivalu, tartufih in odličnem vinu. Prijazni domačini pa niso edini razlog, da ga obiščete, saj boste že po vstopu skozi slikovita kamnita vrata očarani nad prostranim razgledom. Najstarejši del mesta je obdan z obzidjem iz 14. in 15. stoletja, po katerem se lahko sprehodite. Vidite lahko še zvonik v obliki stolpa, trdnjavo, baročno cerkev Sv. Stjepana in mnogo drugega. Prepustite se raziskovanju filmskega mesta po svojem scenariju.

Motovun
MotovunFOTO: Dreamstime

Oprtalj

Mestece je priljubljena izletniška točka za vse ljubitelje kulture in zgodovinskih znamenitosti.Odpravite se v preteklost in si oglejte bogato dediščino iz različnih obdobij. Cerkve so poleg značilnih hiš, kritih z istrskimi korci, glavna značilnost tega mesteca. Med bolj poznanimi sta cerkev Sv. Jurija in samostojni zvonik. Ohranjene freske, pročelja, kipi in še druga dela mnogih umetnikov oziroma mojstrov bodo zagotovo potešila vse umetniške duše.

Oprtalj
OprtaljFOTO: Dreamstime