Vikend izlet v Brighton

M. A.
09.07.2018, 8:07
0
Ne zgodi se redko, da se prijateljice podajo na podaljšan vikend v eno izmed evropskih prestolnic in če si želiš nakupovanja do onemoglosti ali pa kvalitetnega muzikala, je London zagotovo dobra izbira. Letalske povezave so pogoste, cene ugodne, pozabljamo pa, da lahko doživimo še več, če se umaknemo iz mestnega središča.

Brighton
BrightonFOTO: Osebni arhiv

Kaj pa ti v Londonu manjka? Na prvo žogo prav nič, od trgovin višjega cenovnega razreda do bolšjih trgov, od najbolj prestižnih restavracij do številnih verig hitre prehrane, poleg tega pa še svetovno znane predstave, muzikale, znamenitosti ... Ja, na prvi pogled ima London vse. Razen morja.

London ponuja marsikaj. Nima pa morja.
London ponuja marsikaj. Nima pa morja.FOTO: Profimedia

Ko se znajdeš sredi vrveža na vedno polnih londonskih ulicah, se zdi prav neverjetno, da lahko v zgolj eni uri vsemu temu ubežiš ter uživaš na sončni plaži na povsem južni obali Otoka. A vendar je to mogoče. In kot smo izvedeli pozneje, je to tudi priljubljena sprostitev Londončanov. Z družbo smo se odpravili na železniško postajo Victoria v središču Londona in sedli na vlak za Brighton. Pa še namig: če vozovnice kupite predčasno prek spleta in jih s kodo, ki jo dobite prek elektronske pošte, na postaji zgolj prevzamete, se lahko izognete visokim cenam. Za povratno vozovnico smo tako plačali manj kot 20 evrov na osebo.

Brighton Pier je največja znamenitost obmorskega mesta.
Brighton Pier je največja znamenitost obmorskega mesta.FOTO: Profimedia

In smo šli. Mimo nas je bežala tipična angleška pokrajina, sprva so mimo nas bežali številni nebotičniki in stanovanjski bloki, ki so jih sčasoma zamenjale tovarne in velike hale, te pa so se sčasoma spremenile v razgibano zeleno pokrajino in znamenite viktorijanske hiše. Sedem postaj in eno uro pozneje smo prispeli na železniško postajo v Brighton.

V obmorskem mestecu prav tako kot v Londonu ne manjka trgovin, lokalov in sprehajalnih poti, zato ne preseneča, da si je Brighton prislužil nazil obmorski London. Poleg tega velja za najbolj srečno mesto na Otoku. Največ sprehajalcev se seveda najde ob znamenitem brightonskem pomolu, kjer se predvsem ob sončnih dneh tre turistov. Tako je bilo tudi minuli vikend, saj te dni na Otoku beležijo nenavadno visoke temperature.

Visoke temperature so v teh dneh v Brighton zvabile še več obiskovalcev kot sicer.
Visoke temperature so v teh dneh v Brighton zvabile še več obiskovalcev kot sicer.FOTO: Profimedia

Pestro ni samo ob pomolu, temveč tudi na pomolu, kjer ne manjka barov in restavracij, tam najdete celo zabaviščni park, kjer se zabavajo ljudje z vseh koncev sveta. Ampak pozor ... Prav pri brightonskem pomolu boste srečali največje galebe, kar ste jih kdaj videli in pogosto se zgodi, da vam brez strahu pristanejo na rami in ukradejo hrano, ki jo morebiti držite v rokah. Prav nič nenavadnega ni, če boste videli galeba s čokoladno palačinko v kljunu. Stvar močno spominja na Hitchcockove ptiče.

Galebi brez sramu in strahu kradejo hrano nič hudega slutečim obiskovalcem.
Galebi brez sramu in strahu kradejo hrano nič hudega slutečim obiskovalcem.FOTO: Profimedia

Prav posebna znamenitost pa stoji nekaj sto metrov stran od brightonskega pomola. Tam namreč sredi morja najdete zahodni pomol, ki je bil v 19. stoletju ponos mesta, zdaj pa neslavno propada. Pred petnajstimi leti je zgorel, ostanki pa stojijo še danes.

Pogled na požgan zahodni pomol je veličasten, domačini pa povedo, da je v meglenih dneh prav strašljiv.
Pogled na požgan zahodni pomol je veličasten, domačini pa povedo, da je v meglenih dneh prav strašljiv.FOTO: Profimedia

Poleg vsega naštetega pa Brighton slovi še po svoji odprtosti. Velja za neuradno LGBT prestolnico Anglije, tradicionalna parada ponosa naj bi bila celo večja od tiste v Londonu. V Brightonu lahko torej zagotovo vsak najde nekaj zase, le pravi čas mora biti tam, saj se številne trgovine zaprejo že ob šestih zvečer. Še dobro, da si lahko čez eno uro že nazaj v Londonu ...

V času visoke plime je brightonski pomol pametneje opazovati z varne razdalje.
V času visoke plime je brightonski pomol pametneje opazovati z varne razdalje.FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.