7 razlogov, zakaj obiskati sredozemske 'Karibe'

Ma.K.
08.07.2019, 7:46
0
Kristalno čista voda se lesketa v milijon odtenkih modre, turkizne in sinje barve. Formentera je Karibe iz Amerike premaknila v Sredozemlje. Pravzaprav bi bil že samo to lahko razlog, da bi obiskali ta balearski otok, manjšega brata bolj znane Ibize. A da ne bomo ostali le pri enem: predstavljamo TOP sedem razlogov, zakaj se to poletje izplača dopustovati na Formenteri!

1. Otok ima karibski kaliber

Morje na Formenteri je kristalno čisto in se lesketa v milijon odtenkih – od modre do turkizne. Peščenim plažam enostavno ni videti konca. Za vse to obstaja dober razlog: podmorski travniki pozejdonke (Posidonia oceanica), ki pod vodo okrog otoka sestavljajo naravno čistilno napravo. Čistijo morje in nadzirajo odlaganje peska na obali.

PREBERI ŠE
10 najlepših italijanskih plaž, ki jih morate videti

2. Tukaj je ena 10 najlepših plaž Evrope

Skupnost popotnikov na spletni strani Tripadvisor je Playo de Ses Illetes na severu Formentere izbrala za eno desetih najlepših plaž v Evropi – zasedla je odlično deveto mesto. A tudi druge plaže tega otoka so naravnost sanjske. Če komu vendarle ne bi zadoščale in bi si želel še več pridiha rajskega, se lahko odpravi do konca kilometer dolgega rta in po vodi, ki mu bo segala samo do prsi, odbrede do otoka Robinson Espalmador. Tam bo namreč našel še eno sanjsko plažo: Playa de S'Alga.

3. Otok, ki ga obožujejo tudi slavni

Slavni že od nekdaj obožujejo otok Formentera: Bob Dylan in Chris Rea sta tukaj celo živela, tudi manekenka Kate Moss si rada privošči počitnice na tem koščku Zemlje. Poleg tega je tukaj tudi veliko barov na plaži, kjer je flirtanje skorajda obvezno. Najbolj znan med njimi je Piratabus na plaži Playa Es Arenals. V prijetnem lesenem baru se dogajanje začne tik pred sončnim zahodom, ki ga večina proslavi z lokalnim pivom ali kozarcem pijače 'tinto de verano' (rdeče vino z gazirano oranžado). Potem nastopi čas za flirtanje v sproščenem vzdušju. Od tu prašna peščena pot vodi do naslednje postojanke: legendarnega Blue Bara na plaži Playa de Migjorn, ki je bil nekoč v lasti prednikov Boba Dylana.

Formentera
FormenteraFOTO: iStockphoto

4. Avtomobila tukaj ne potrebujete

Letališča na najmanjšem balearskem otoku na srečo še vedno ni. Na Formentero torej lahko potujete samo z ladjo. Plovba z bližnje Ibize traja samo dobre pol ure. In Formentera je majhen otok, na nekaterih delih v širino meri samo 1,5 kilometra, v dolžino pa le 20 kilometrov. Avtomobila tukaj ne potrebujete. Ali si izposodite kolo ali skuter – s tema prevoznima sredstvoma lahko pridete povsod.

PREBERI ŠE
Seznam, ki ga potrebujete, če se odpravljate na dopust

Formentera
FormenteraFOTO: iStockphoto

5. Otok ni povsem pozidan

Od 80. let prejšnjega stoletja se tudi na Formenteri vse bolj uveljavlja masovni turizem. A gradbeni bum je bil temu otoku v nasprotju s sosednjimi do zdaj prihranjen. Večina plaž ni pozidana in turistična infrastruktura je v celoti koncentrirana na mesto Es Pujols ter deloma na Playa de Migjorn. Število namestitev je omejeno, tako da otok lahko tudi v glavnih dopustniških mesecih, julija in avgusta, ko so hoteli in apartmaji 100-odstotno zasedeni, ohranja svoj edinstven slog.

Formentera
FormenteraFOTO: iStockphoto

6. Nad Formentero je bil očaran že Jules Verne

Far de la Mola, svetilnik iz 19. stoletja, stoji na vzhodnem koncu otoka, tik ob strmi skalnati obali. Že francoski pisatelj Jules Verne je bil tako zelo navdušen nad tem krajem, da je nekaj mesecev celo prebival pri pazniku v svetilniku. V spomin na znamenitega avtorja znanstvenofantastičnih del so zato na tem mestu postavili preprosto obeležje.

PREBERI ŠE
7 top destinacij za neverjetno poceni poletni izlet

Formentera
FormenteraFOTO: iStockphoto

7. Tukaj boste še našli čisto pravo hipijevsko tržnico

Hipiji so bili tisti, ki so otok Formentera naredili slavnega. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja jih je pot z Ibize zanesla tudi na ta otok, ki jim je bil tako zelo všeč, da so se kar naselili nanj ter izoblikovali način življenja, ki je na Formenteri ostal vse do danes. Ob sredah in nedeljah polovica otoka oddrvi na planoto La Mola, kjer je v mestecu El Pilar odprta znamenita hipijevska tržnica. Vzdušje je sproščeno, ponudba za povprečnega turista skorajda smešna. Mimogrede, pisana hipijevska oblačila so na voljo tudi v majhnih butikih glavnega mesta otoka Sant Francesc.

Formentera
FormenteraFOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.