Kdaj je najboljši čas za potovanja po svetu?

A.K
14.05.2019, 7:56
0
V preteklosti je veljalo, da se na počitnice hodi poleti. Od junija do avgusta je potekala glavna turistična sezona, dopustniki pa s(m)o v tistem obdobju trumoma zasedali najbolj priljubljene počitniške destinacije v naši bližini. V današnjem času imamo svet takorekoč na dlani in že dolgo ne velja več, da vse leto čakamo le na poletne mesece. Slovenci radi izkoristimo praznike in ostale dela proste dni za daljše ali krajše pobege na lepše, a pri tem se včasih znajdemo tudi v dilemi – kdaj je sploh primeren čas za obisk posamezne države?

Že veste, kam jo boste mahnili naslednjič?
Že veste, kam jo boste mahnili naslednjič?FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Ne, to niso Maldivi. To je Albanija!

Prav zaradi vseh mitov in zgrešenih predstav o večnem soncu smo pripravili koristne nasvete o tem, kdaj je najbolj primeren čas za obisk določenega kontinenta oziroma države. Seveda je treba vzeti v obzir, da pravila nikoli niso 100-odstotna, upoštevati pa velja tudi različna odstopanja, mikroklimo in globalno segrevanje. A kljub temu vam ta pregled zagotovo pride prav pri načrtovanju naslednjega dopusta, potovanja ali večje avanture.

Evropa

Evropsko podnebje nam je bolj ali manj znano – vemo, da se v obdobju od pomladi do zgodnje jeseni obeta najlepše vreme, to pomeni več sonca, višje temperature in manj padavin. Če se osredotočimo na največja in najbolj priljubljena mesta, lahko rečemo, da je najbolj optimalen čas za obisk mest, kot so Rim, Madrid, Amsterdam, Ženeva, London, Stockholm, Atene, Praga, Moskva in Berlin med majem in poznim oktobrom. Od novembra do januarja je v tem času zimsko obdobje, ki prinese več padavin (sneg in dež) in nižje temperature. Če si želite na toplo, a obenem še vedno ostati v Evropi, so idealna izbira Kanarski otoki (Španija), kjer velja pravilo ’večne pomladi’.

PREBERI ŠE
5 TOP arabskih držav, ki bi jih morali obiskati

Čudoviti Peru vas pričakuje v vseh barvnih lestvicah.
Čudoviti Peru vas pričakuje v vseh barvnih lestvicah.FOTO: Shutterstock

Jugovzhodna Azija

Ta regija sega od Japonske na severu in do Bornea na jugu. Jugovzhodna Azija ima sicer tropsko podnebje z veliko padavin, z izjemo severnejših gorskih področij, kjer so temperature nekoliko nižje. Bodite pozorni, da pri načrtovanju potovanja upoštevate monsunsko obdobje, ki je lahko precej neprijetno. Obisk držav, kot so Tajska, Myanmar, Singapur, Vietnam, Laos, je najbolj primeren v obdobju od novembra do februarja, najbolj optimalna meseca pa sta december in januar. Takrat je možnost padavin najnižja, vreme pa je dokaj stabilno. Indonezija (Bali), ki se nahaja malce južneje od naštetih pa je najbolj primerna za obisk v času našega poletja; torej med julijem in avgustom. Če vas zamika skrivnostnaIndija, se tja lahko odpravite med novembrom in februarjem.

PREBERI ŠE
Načrtujete potovanje v Indijo? To morate vedeti!

Centralna Azija

V osrednji Aziji so zime mrzle, pogost je tudi sneg, zato je pomlad najboljše obdobje za obisk. V države, kot so Kazakstan, Kyrgizija, Mongolija, Uzbekistan, Georgia, se tako odpravite v obdobju med aprilom in oktobrom.

Centralna Amerika

Suha sezona v centralni Ameriki traja od decembra do aprila, kar pomeni tudi prijetnejše potovanje. Če načrtujete potovanje v ostalih mesecih, zlasti med majem in septembrom, imate večje možnosti za močno deževje, tropske nevihte in podobne vremenske nevšečnosti. V države, kot so Mehika, Panama, Gvatemala, Honduras ali Kostarika, se torej odpravite med decembrom in poznim marcem.

Če želite pobegniti na sanjski Fidji, to storite med aprilom in oktobrom.
Če želite pobegniti na sanjski Fidji, to storite med aprilom in oktobrom.FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Azori - evropsko otočje, ki vas bo pustilo brez besed

Karibi

Karibi so izjemno priljubljena destinacija, zato smo jih umestili posebej. Kljub manjšim odstopanjem je vreme v tem delu precej podobno kot pri centralni Ameriki. Najboljši čas za obisk držav, kot so Kuba, Jamajka, Dominikanska republika in ostalih manjših karibskih otokov, je med decembrom in marcem. Največ dežja lahko pričakujete v septembru in oktobru, ko je tudi sezona hurikanov.

Južna Amerika

V južni Ameriki je podnebje zelo raznoliko, zato je težko natančno določiti najbolj optimalen čas za potovanje. Patagonija je država, ki jo je najbolj priporočljivo obiskati med decembrom in marcem, enako velja za Brazilijo.Argentina ima v času od aprila do junija in od septembra do decembra ravno pravšnje temperature, Peru pa ima najbolj ugodno vreme med majem in septembrom, ko je padavin najmanj. Seveda pa manj padavin ne pomeni tudi toplejših temperatur, zato upoštevajte, da so v Peruju najtoplejši meseci med decembrom in marcem (a je obenem takrat tudi več dežja).

Tudi Združene države Amerike so enostavno prevelike, da bi se dalo posploševati klimatske značilnosti. Velja, da je obdobje od maja do oktobra ugodno za obisk mest, kot so New York, Los Angeles, Vancouver, Montreal.

PREBERI ŠE
Romantične destinacije, ki bi jih moral doživeti vsak

Slovenci radi izkoristimo praznike in ostale dela proste dni za daljše ali krajše pobege na lepše, a pri tem se včasih znajdemo tudi v dilemi - kdaj je sploh primeren čas za obisk posamezne države?
Slovenci radi izkoristimo praznike in ostale dela proste dni za daljše ali krajše pobege na lepše, a pri tem se včasih znajdemo tudi v dilemi - kdaj je sploh primeren čas za obisk posamezne države?FOTO: iStock

Afrika

Zimsko sušno obdobje v južni Afriki (denimo JAR, Botswana, Namibia) je med majem in oktobrom, a imejte v mislih, da so noči hladne, dnevne temperature precej zmerne, tveganje za malarijo pa je v tem času najnižje. Poletna deževno obdobje poteka med decembrom in marcem, ko je tudi največ kratkih, a intenzivnih deževnih nalivov. Je pa v tem času pokrajina čudovino zelena in brsteča. V vzhodni Afriki so sezone bolj kompleksne – pri obisku predvsem upoštevajte, kaj si želite tam početi. Večina destinacij v Keniji je najbolj primernih za obisk med januarjem in koncem marca, ko je podnebje milo in suho.Tanzanija je država, katere obisk je najbolj primeren v sušnem obdobju, torej od junija do oktobra. Za trekinge v Ugandi in Ruandipa so najbolj primerni hladnejši meseci, torej od januarja do februarja ter od junija do septembra.

Sicer pa poznavalci pravijo, da so Kenija, Tanzanija, Mozambik, Mauritiusin Sejšeli celoletne počitniške destinacije, če si želimo le poležavanja na plaži.

Avstralija in Oceanija

Zima v tem delu našega planeta traja od junija do avgusta, poletje pa od decembra do februarja. Idilični otočki, kot so Fiji, Samoia, Tonga, Vanuatu, so najprimernejši za obisk med aprilom in oktobrom. Nova Zelandija pa med junijem in avgustom.

Seveda je pri vseh navedenih informacijah treba vzeti v obzir, da so podatki posplošeni. Pri načrtovanju obiska neke države je potrebno upoštevati tudi aktivnosti, ki si jih želite početi. Je to hribolazenje, potapljanje s kiti, ležanje na plaži, raziskovanje deževnih pragozdov, safariji … Svetujemo vam, da temeljito raziščete državo, njene značilnosti, najbolj primeren čas za določene aktivnosti pa najdete na uradnih spletnih straneh. Veliko koristnih informacij dobite tudi na spletnih popotniških forumih in skupinah. Če se na vreme na ozirate, pa kar pot pod noge. Svet je preveč lep, da ga ne bi raziskali.

PREBERI ŠE
Triki in nasveti za sanjsko solo potovanje

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.