Makedonija: neodkriti evropski biser, ki jemlje dih

J.V.
09.05.2019, 8:42
2
Makedonija velja za enega še neodkritih biserov Evrope, ki bi jih moral vsaj enkrat v življenju, obiskati vsak. Država, ki je delno balkanska in delno mediteranska, je namreč pravi raj z bogato zgodovino, številnimi kulturnimi znamenitostmi in idličnimi vasicami, za katere se zdi, da se čez desetletja niso prav nič spremenile.

PREBERI ŠE
Osvojite vikend paket za 2 osebi na hrvaški obali!

Makedonija se je razvijala pod vplivom otomanske, albanske in grške kulture. Medtem ko se za številne vasice zdi, da se je čas v njih ustavil, pa so njihovo pravo nasprotje razvita in sodobna mesta, kjer se življenje odvija po svojem edinstvenem tempu. Marsikdo ne ve, da je Ohridsko jezero eno najstarejših in obenem tudi najglobljih v Evropi ter da ima Makedonija več kot tisoč verskih središč. Makedonci radi povedo, da je Ohrid, ki se uvršča na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, najlepše mesto. Zelo znano je tudi Mavrovo jezero, iz katerega se ena reka izliva v Jadransko morje, druga pa v Egejsko. 

Makedonija
MakedonijaFOTO: Dreamstime

SKOPJE

Skopje, glavno mesto Republike Makedonije je odlično geografsko pozicionirano mesto z odlično prometno povezanostjo, ki je izhodišče za boljšo dostopnost v cestnem, železniškem ali zračnem prometu. Mesto ponuja naravo, kulturo, arhitekturo in zgodovino. Sledi otomanske arhitekture lahko najdemo v bližini Stare turške tržnice, srednjeveški dizajn pa na utrdbi Kale. Čez celo leto se v mestu odvijajo številni festivali, za pestro nočno življenje pa poskrbijo številni pubi, diskoteke, bari in gostilne.

Makedonija
MakedonijaFOTO: Dreamstime

OHRIDSKO JEZERO

Najhitreje boste do Ohridskega jezera prišli z letalom - redna linija vozi z Brnika, če pa želite na pot z avtomobilom, lahko pričakujete vsaj 12 ur vožnje. Če se odločite za slednje, lahko vključite v načrt poti še dodatna večja ali manjša mesta (na primer Zagreb, Beograd, Skopje), kjer si odpočijete. Ohridsko jezero je znano po izjemno čisti vodi in številnih arheoloških najdiščih. Eno zelo priljubljenih je zagotovo Muzej na vodi, ki je replika koliščarskega naselja. Izletniki se radi podajo tudi k samostanu sv. Naum, od koder sega razgled v Albanijo.

PRILEP

Rojstni kraj enega izmed najpriljubljenejših makedonskih pevcev vseh časov. Toše Proeski 12 let po tragični smrti še vedno ostaja trdno zasidran v srca Makedoncev.

Makedonija
MakedonijaFOTO: Dreamstime

KRUŠEVO

Mesto, ki leži na višini 1300 metrov, velja za najvišje ležeče mesto v državi in je mesto, kjer je pokopan Toše Proeski. Pevec je tu preživel svoje otroštvo.

NARODNI PARK MAVROVO

Gre za največji narodni park v Makedoniji, ki se razteza na več kot 192 tisoč hektarjih, in sicer od Mavrovskega jezera pa vse do meje z Albanijo. Obenem je to tudi prava destinacija za vse navdušene smučarje, tu pa so tudi številni hoteli. Najboljši čas za smučanje je v času od novembra do aprila, medtem ko je v toplejši polovici leta, Mavrovo pravi zeleni biser. Jezero je eno največjih umetnih jeter v državi in v poletnih mesecih postane priljubljena destinacija za kopanje in različne vodne dejavnosti.

Makedonija
MakedonijaFOTO: Dreamstime

Makedonija
MakedonijaFOTO: Dreamstime

NAGRADNA IGRA: Osvojite vikend paket za 2 osebi na hrvaški obali!

Z malo sreče lahko osvojite potovanje za 2 osebi v New York ali vikend na hrvaški obali. Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za neverjetne nagrade!

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

ferari23
09.05.2019, 20:40:45
40
+4
Kakšno rakijo,mastiko sem pil ko sem bil pri vojakih v Skopju.
Desade
09.05.2019, 11:09:32
60
+6
Rakijo imajo dobro...