Načrtujete potovanje? Potem to morate vedeti!

V.H.
03.04.2019, 9:00
Približuje se najlepši čas v letu in mnoge med vami ste že zatopljene v turistične aranžmaje ter se pripravljate na težko pričakovani dopust. Čudovite destinacije, sonce, poležavanje ali raziskovanje novih krajev in še in še. Na poti na lepše vas lahko doleti marsikaj, zato si prihranite slabo voljo in si raje privoščite brezskrbno uživanje od prvega dneva.

Misli so vas že odpeljale na sanjski kraj, ki ste ga izbrale v okviru turističnega aranžmaja. Plaže, sonce, morje ali pa raziskovanje novih mest in občudovanje številnih znamenitosti. Kaj je lahko lepšega od čudovitih prostih trenutkov, ki si jih boste privoščile s partnerjem ali s svojo družino. Končno je napočil trenutek, ko si boste lahko odpočile od vsakodnevnih skrbi in težav. Pa si boste res odpočile?

Na počitnicah se lahko pripeti marsikaj, zato je pametno poskrbeti tudi za ustrezno zavarovanje.
Na počitnicah se lahko pripeti marsikaj, zato je pametno poskrbeti tudi za ustrezno zavarovanje.FOTO: Dreamstime

Pričakujte nepričakovano

Marsikateri se je že zgodilo, da so se počitnice nepričakovano spremenile v nočno moro in zato je pomembno, da pomislite na vse, še preden se odpravite na pot. Ne dovolite, da bi vam jih karkoli pokvarilo. Vaš čas je izjemno dragocen in zato poskrbite, da bo dopust preprosto čudovit, ne glede na vse. Pomembno je, da ukrepate pravočasno, zato nikar ne čakajte s prijavo neljubega dogodka. Na svojo težavo, ki se vam je zgodila na potovanju, opozorite takoj. Zberite vse dokaze in vedno zahtevajte zapisnik ter shranite račune in fotografirajte pomanjkljivosti.

Kaj storiti,če se zaplete pri turističnem aranžmaju?

Dobro je vedeti, kakšne so vaše možnosti v primeru, če se je spremenil izbrani aranžma, ki vam ga je prvotno obljubila vaša turistična agencija. Mogoče bodo vaše počitnice še lepše, če ste pomislili na vse in ste se primerno zaščitili.

Lahko se zgodi, da vam tik pred zdajci spremenijo program potovanja ali namestitev.
Lahko se zgodi, da vam tik pred zdajci spremenijo program potovanja ali namestitev.FOTO: Dreamstime

Sprememba namestitve

Namestitev je lahko enaka ali boljša, nikakor pa ne slabša. Nova mora biti v istem kraju in objektu enake ali višje kategorije, kot je bilo prej dogovorjeno v pogodbi z agencijo. Dodatni stroški v tem primeru ne bremenijo vas, ampak agencijo in če vam ne morejo zagotoviti ustrezne namestitve, imate pravico do povračila škode.

Sprememba programa

Po sklenitvi pogodbe se program potovanja ne sme spreminjati, razen v določenih primerih, kot so naravne nesreče, teroristični napadi, stavke in podobno. Gre za stvari, na katere agencija ni mogla vplivati oziroma jih preprečiti. Ob bistveni spremembi programa lahko zahtevate povrnjeno celotno kupnino.

Odpoved potovanja

Žal lahko pride v življenju tudi do neljubih dogodkov, ko ste prisiljeni potovanje odpovedati. V tem primeru morate agenciji poravnati stroške, ki so nastali zaradi odpovedi. Povrnitev celotnih stroškov ali samo delnih pa je odvisna od razlogov in če ste potovanje odpovedali pravočasno.

Na počitnicah potrebujete marsikaj

Dneve in dneve ste veselo premišljevale, kaj vse boste vzele s seboj in se skrbno pripravljale na zaslužen oddih. Mogoče ste si ob tej priložnosti privoščile celo tisto posebno obleko, v kateri boste končno zablestele na romantični večerji ali pa ne morete brez športnih copatov, s katerimi se rade potepate. Moramo sploh še omeniti, da je negovalna in lepotna kozmetika nujna oprema vsake ženske, tudi zaradi dobrega počutja in večje samozavesti. Kakorkoli, za dame je prav vsaka stvar, ki se skriva v prtljagi, izjemno dragocena.

Zadnje, kar želite, je, da ostanete brez prtljage, kajne?!
Zadnje, kar želite, je, da ostanete brez prtljage, kajne?!FOTO: Dreamstime

Kaj lahko storite,če ste ostali brez svoje prtljage?

V primeru, da se ste se odločile za sanjske počitnice v oddaljenem kraju, zagotovo potujete z letalom in kaj je lepšega, kot na udobnem letu prispeti na želeni cilj, ampak večkrat se zgodi, da vaša prtljaga nima te sreče. Prtljaga potnikov lahko zamuja, se poškoduje ali pa ni dostavljena. Izgubljeno prtljago po možnosti prijavite takoj po prihodu na letališču pri ustrezni službi, imenovani Izgubljeno-najdeno (Lost&Found, Arrival Service), pri prevozniku, s katerim ste prispeli na letališče.

Prtljaga zamuja

Prtljaga se bo sprva obravnavala kot zamujena in v večini primerov jo bodo našli v naslednjih 36 do 48 urah na enem od letališč. Na podlagi zahtevka letalskega prevoznika vam jo bodo poskušali po najhitrejši poti dostaviti na letališče, kjer ste jo tudi prijavili. V primeru, da ste prispeli v kraj, kjer nimate stalnega bivališča, vam pripada še odškodnina v višini 1.220 evrov. To pomeni, da vam povrnejo stroške nakupa za najnujnejše stvari v času čakanja na prtljago do prej omenjenega zneska.

Poškodovana prtljaga

Poškodovano prtljago prijavite takoj, ko opazite poškodbo oziroma rok za prijavo je sedem dni. Pisnemu zahtevku morate priložiti letalske karte, prtljažni list in račun popravila ali izjavo servisa o škodi. Letalski prevoznik vam bo povrnil znesek popravila, medtem ko vam bo v primeru nepopravljivosti povrnil znesek za nakup nadomestne prtljage.

Izgubljena prtljaga

Lahko se zgodi, da je prtljaga dejansko izgubljena. To pomeni, da je niti v roku treh dni niso uspeli locirati, kar pomeni, da ste upravičeni do nadomestila v višini 1.220 evrov oziroma do višine tega zneska. Morale boste narediti popis vsebine, pri katerem se bo upoštevala starost in vrednost izdelkov za izplačilo odškodnine. Posebne dragocenosti morate posebej prijaviti, v primeru, da vam ga predviden znesek ne krije.

Preprosto se izognite vsem težavam

Za prijetno potovanje in mirne živce bo poskrbel paket VARNOST, ki vam je na voljo pri zavarovalnici ARAG 

Z njimi se boste izognili vsem nepotrebnim zapletom. Pustite, da strokovnjaki poskrbijo za vas.

Naj bodo vaše počitnice čim bolj brezskrbne.
Naj bodo vaše počitnice čim bolj brezskrbne.FOTO: Dreamstime

ARAG za vas plača

· odvetniške stroške,

· stroške od sodišča imenovanih izvedencev,

· stroške prič in tolmačev,

· dodatne materialne stroške (fotokopiranje ...),

· sodne stroške, sodne takse, sodno povprečnino,

· polog varščine do 100.000 EUR,

· potne stroške za sojenje v tujini,

· stroške izvensodnih poravnav, mediacij,

· s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani.

Torej, zaslužite si resnično brezskrbne počitnice, zato še pred potovanjem poskrbite tudi za zavarovanje. Ne čakajte, zavarujte se sedaj s klikomTUKAJ. Počutili se boste pomirjeni in nič vam ne bo moglo pokvariti načrtovanega oddiha … Niti sprememba aranžmaja niti izgubljena prtljaga ali karkoli drugega. Zdaj ste pripravljeni na čudovit dopust.

Sponzorirana objava