Eden najlepših kotičkov Slovenije, na katerega pogosto pozabimo

M. A.
06.05.2019, 8:11
1
Zdi se, da je Prekmurje pogosto spregledana destinacija za dnevni ali vikend izlet, kar se zdi krivično, saj ta regija na samem robu Slovenije ponuja veliko lepih in zanimivih točk, ki vas ne bodo pustile ravnodušne. Del ekipe portala Zadovoljna.si se je v Prekmurje odpravil na krajši prvomajski oddih.

Ko se je nepregledna množica vozil po polžje pomikala po primorski avtocesti proti Kopru in naprej proti Hrvaški, smo na drugi strani avtoceste uživali na prazni cesti in v vožnji brez zapletov. Ja, še vedno se zdi, da Slovenci za podaljšane konce tedna najraje izberemo Primorsko ali Bled, za katerega so kolegi, ki pripravljajo oddajo Svet, izračunali, koliko vas bo stal dnevni izlet, a Prekmurja nikakor ne gre spregledati. Čeprav se morda sprva zdi neskončno oddaljen, vam bo pot iz Ljubljane do Murske Sobote vzela le dobro poldrugo uro. Sprva smo se ustavili prav na obrobju Murske Sobote, kjer danes ponosno stoji paviljon EXPANO, ki je leta 2015 na svetovni turistični razstavi Expo v Milanu služil kot točka, kjer se je predstavljala vsa Slovenija. Ob prihodu v Prekmurje ga ne morete zgrešiti, saj je tik ob izvozu z avtoceste, le nekaj minut iz Murske Sobote. Posebej nas je navdušila okolica z urejenimi sprehajalnimi in kolesarskimi potmi, prav tako si lahko privoščite oddih v bližnji kavarni. V stavbi Expano boste našli tudi številne spominke, prav tako boste lahko virtualno izkusili pomursko doživetje in se tako lažje odločili, kaj si želite videti.

Okolica paviljona Expano navdušuje s sprehajalnimi potmi.
Okolica paviljona Expano navdušuje s sprehajalnimi potmi.FOTO: Zadovoljna.si

Seveda ne gre brez prekmurske kulinarike, in k sreči je tako v Murski Soboti kot njeni okolici mogoče najti številne restavracije, kjer ponujajo številne pristne, domače jedi, nikakor pa ne manjka niti prava prekmurska gibanica. Po kosilu se lahko razgibate v izjemno urejenem mestnem parku, ki vas pripelje do murskosoboškega gradu, kjer je tudi Pomurski muzej. V parku si oglejte še spomenik zmage, ki tam stoji v čast in slavo zmagovalcev 2. svetovne vojne, sprehodite se ob urejenem jezercu in ne spreglejte še evangeličanske cerkve, ki stoji v neposredni bližini. Utrip mesta boste najlaže začutili kar peš, okrepčate pa se lahko v kakšni od številnih kavarn, kjer vas bodo – sploh če ste navajeni na ljubljanske – presenetile nižje cene sladic, kave in sladoleda. Mi smo si kepico privoščili za zgolj en evro! Čeprav so praznični dnevi idealni za odkrivanje slovenskih biserov, nas je razočaralo dejstvo, da je bilo marsikaj tudi zaprto; tako je bil zaprt prej omenjeni muzej v gradu, prav tako murskosoboški turistično-informacijski center, zaprta pa je bila tudi restavracija, ki so nam jo priporočili prav domačini.

Utrip Murske Sobote boste najbolje začutili, če se boste po mestu podali kar peš.
Utrip Murske Sobote boste najbolje začutili, če se boste po mestu podali kar peš.FOTO: Zadovoljna.si

Po Murski Soboti smo se odpravili v Lendavo in tamkajšnji stolp Vinarium, na katerem lahko uživate v razgledu na štiri države – Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Razgledni stolp, ki je bil zgrajen šele pred nekaj leti, vas bo zagotovo navdušil, na vrh 53,5 metra visokega stolpa pa se lahko povzpnete po 240 stopnicah ali z dvigalom.

Razgledni stolp Vinarium v Lendavi ponuja razgled na štiri države.
Razgledni stolp Vinarium v Lendavi ponuja razgled na štiri države.FOTO: Zadovoljna.si

Razgled vas bo zagotovo očaral, manj očarani pa smo bili nad cestami, ki vodijo do stolpa; zaradi gneče so ozke ceste pokale po šivih, parkirišče pod stolpom pa je bilo ironično na pol prazno; ker oznak za parkirišče nismo opazili, so številni turisti avto parkirali kar na bližnjih travnikih in ob cestah.

Obisk Prekmurja pa seveda ne more miniti brez obiska term, kjer se lahko sprostite in si naberete novih moči. Teh vam v Prekmurju zagotovo ne manjka, sami pa si lahko izberete tiste, ki vam najbolj ustrezajo glede na bogato ponudbo. Sprostite se v savni, čofotajte v bazenu ali pa si privoščite masažo, zagotovo boste našli nekaj zase.

Ne, to ni Koper, to je Lendava! Na Instagramu portala Zadovoljna.si smo vas vprašali, kje smo: 86 % vas je pravilno odgovorilo, da v Lendavi, 14 % pa je menilo, da smo v Kopru.
Ne, to ni Koper, to je Lendava! Na Instagramu portala Zadovoljna.si smo vas vprašali, kje smo: 86 % vas je pravilno odgovorilo, da v Lendavi, 14 % pa je menilo, da smo v Kopru.FOTO: Zadovoljna.si

Kaj nas je navdušilo:

+urejena okolica, številne sprehajalne poti;

+ pristna domača kulinarika;

nizke cene kave in sladoleda.

Kaj nas je razočaralo:

- zaradi praznikov so bile zaprte stvari, za katere bi predvidevali, da so odprte;

- ponekod pomanjkanje tabel povzroči nepotrebne zaplete.

Nam že sledite na Instagramu?
Nam že sledite na Instagramu?FOTO: Zadovoljna.si