To je eden najlepših kotičkov Slovenije, ki ga morate obiskati

V. H.
15.10.2018, 10:58
Živimo v naglici in marsikomu nikoli ne zmanjka opravkov, ki s seboj prinašajo tudi veliko vsakodnevnega stresa. Utrujeni od ponorelega sveta tako v prostem času sanjarimo o pobegih v bolj umirjene kraje, kjer se čas dejansko ustavi. Vsak išče svoj raj, kjer bi lahko bil brez vseh skrbi. In najboljši kraj za regeneracijo misli in sprostitev je vedno bila in vedno bo narava. Tam se lahko vsak povsem odklopi, se odpravi na sprehod ali poteši svojo umetniško dušo s čudovitim pogledom na slap, ki ga lahko preslika tudi na platno.

Jesen je za mnoge najlepši letni čas, ko se narava obarva v številne barvne odtenke in zaživi v vsej svoji lepoti. In ker je od vašega poletnega oddiha verjetno minilo kar nekaj časa, je jesen tudi odličen čas za oddih in skok v naravo. Zamislite si, kako se na hladen jesenski dan s skodelico čaja grejete ob pogledu prasketanja ognja v peči, si nato privoščite savno ter sprostite svoje misli v meditacijski sobi s pogledom na slap in tolmun. Vse to lahko doživite na domačiji Marof, kjer bodo poskrbeli, da se boste domov vrnili spočiti in polni energije.

Hišica pod slapom Marof ponuja popoln oddih, daleč tran od mestnega vrveža
Hišica pod slapom Marof ponuja popoln oddih, daleč tran od mestnega vrvežaFOTO: Arhiv ponudnika

Mrzlo polje (za domačine Marof) sodi med najlepše kotičke Slovenije

Na območju Laškega v slikoviti dolini potoka Gračnice, za prvim hribom, lahko slišite šumenje padajočega slapa in pozabite na vse, kar vas obremenjuje. Ni skrivnost, da Slovenija skriva čudovite kotičke in nadomačiji mlin pod slapom, boste v odmaknjenem zelenem delu občutili mir in spokojnost. Tik ob domačiji se iz mogočne kamnite stene spušča 8 metrski slap Marof, ki je pravi biser za vse ljubitelje narave. Slap se izliva v širok, plitev tolmun in je odličen prostor za meditacijo, jogo ali za osvežitev misli in telesa. Ob slapu je že od časa kartuzijanov stal mlin, ki je zdaj sicer novejši, ampak zaradi njega po domačiji še vedno diši po sveže pečenem kruhu. V samem mlinu je še vedno mogoče zmleti žito od okoliških pridelovalcev, tako da si v domači kuhinji hišice pod slapom lahko privoščite tudi okusen zajtrk, ki vam bo povrnil energijo. Kruh si lahko spečete sami oziroma s pomočjo mlinarja v Marofu.

Pozabili boste na vse skrbi

Hišica pod slapom Marof ponuja popoln oddih, daleč tran od mestnega vrveža. Pot vas bo vodila iz Jurkloštra proti Marofu po ozki dolini ob Gračnici. Gozd, potoček in cesta, ki se počasi vzpenja, dokler ne pripeljete na veliko dvorišče … Prišel je čas za oddih.

Mlin pod slapom ima status kulturnega spomenika.
Mlin pod slapom ima status kulturnega spomenika.FOTO: Arhiv ponudnika

Čas samo za vas oziroma tudi za tiste, ki ste jih vzeli s seboj v to pravljično ruralno okolje z etno pridihom.  Vaš začasni 'novi dom' se razprostira na 240 m2 in omogoča veliko zasebnosti ljubiteljejem narave, umetnikom, pisateljem, znanstvenikom pa tudi romantiki, ki jo lahko ponovno obudite. Privatni tolmun, melodija slapa, soba za meditacijo, peč na drva, kopalnica s savno, lokalna ekološka hrana  in nešteto možnosti za odkrivanja novih poti po okolici v osrčju narave, ki je odeta v jesen. Poleg vsega tega pa je tudi odlično izhodišče za različne izlete in dogodivščine. Podajte se na izlet, spoznajte lokalne prebivalce in bližnja mesta ter se sprostite ob različnih aktivnostih.

Bi si sploh lahko želeli še več?

Mlin pod slapom ima status kulturnega spomenika, v bližini pa se nahajajo še druge znamenitosti, med drugim tudi kartuzija Jurkloštler. Toje tretja najstarejša srednjeevropska kartuzija, najbolje poznana po ljubezenski zgodbi Veronike Deseniške in Friderika Celjskega. Prav tako se lahko sprehodite po znameniti Orionovi poti, ki je speljana po sledeh starodavnih kultur.  Na poti, na katerro se lahko priključite takoj pod slapom Marof, boste videli več sto metrov dolge zidove in ruševine  naselbin. Velja prepričanje, da je bilo nekoč v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo celo megalitsko svetišče, 'središče sveta'. Na voljo tudi je veliko pohodniških poti, ki jih lahko prehodite, prevozite s kolesom ali pa si najamete električni skuter. V bližini hišice boste opazili tudi ribnik Marof, kjer bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji ribolova.  To pa ni vse. Za vse obiskovalce domačije Marof pod slapom je na voljo tudi skriti kotiček, kjer boste ob šumenju slapa in v objemu pisane narave zagotovo spet našli navdih, ki ste ga morda izgubili zaradi vsakodnevnih obveznosti.

Privoščite si popolno sprostitev.
Privoščite si popolno sprostitev.FOTO: Arhiv ponudnika

Sponzorirana vsebina