Ste že obiskali slovensko Toskano?

A.K
19.03.2019, 7:53
3
V naši raznoliki in lepi deželi imamo veliko kotičkov, ki kar kličejo po tem, da jih obiščemo. Eden izmed takšnih se skriva tudi na skrajnem zahodu, tik ob meji z Italijo. Goriška brda ali, kot jim radi rečemo, slovenska Toskana, sodijo med najbolj romantične regije, saj poleg prekrasnih razgledov ponujajo tudi številne možnosti za pokušanje vin. Goriška brda so sicer najbolj znana po številnih vinarjih in sadjarjih, a predstavljajo odlično izhodišče tudi za tiste, ki si želijo poleg razvajanja brbončic doživeti aktivnejši oddih. Kaj početi in kako najbolj izkoristiti dan ali dva v tem lepem koncu Slovenije?

Izgubite se v starih ulicah.
Izgubite se v starih ulicah.FOTO: Dreamstime

Ne pravijo zaman, da so Goriška Brda slovenska Toskana, saj grički posejani s številnimi vinogradi in sadovnjaki precej spominjajo na to priljubljeno italijansko regijo. Če jih še niste obiskali, potem je to ena od lokacij, ki je to pomlad ne smete izpustiti. Gre za enega najbolj priljubljenih vinorodnih okolišev v Sloveniji, ki vsako leto privabi številne ljubitelje vin. Če s prijateljicami ali vašim najdražjim iščete idejo za vikend oddih ali malce zabave, je obisk lokalnih vinskih kleti več kot prava izbira. Raziščite lokalne vinarje – mimogrede, v Brdih naj bi jih bilo čez 150, in izkusite, kako je v praksi videti ’vinski vikend’. Prepričani smo, da boste nadvse uživali v degustaciji vin, lokalnih dobrotah in seveda razgledih na slikovite briške vasice. Kmečkih turizmov je na pretek, zato težav s prenočišči ne boste imeli. Če boste Brda obiskali v dvoje, potem nikar ne izpustite bivanja na domačiji, kjer imajo tudi bazen. Si lahko želite še kaj več, kot je romantično razvajanje sredi idilične pokrajine?

Romantično Šmartno
Romantično ŠmartnoFOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
Top ideja za aktivni vikend oddih na slovenski obali

Če ste po duši vsaj malo raziskovalci, se zagotovo sprašujete, kaj v tem koncu lahko še počnete. Ena izmed možnosti je obisk najbolj znanih in fotogeničnih vasi, kot so denimo Vipolže, Gonjače, Šmartno in Dobrovo. Prav v slednjem lahko obiščete znameniti grad iz 17. stoletja, v katerem se v današnjem času odvijajo številni dogodki in prireditve. Grad Dobrovo je s svojo značilno silhueto viden že od daleč, tako da ga ne boste mogli zgrešiti. Vredna obiska je tudi obzidana vasica Šmartno, v kateri posebej navdušujejo stare ozke ulice, ki vas popeljejo v povsem drug čas.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Naselje se ponaša s petimi ohranjenimi stolpi in velja za pravi arhitekturni biser. Obiska Brd pa nikar ne izpustite brez vzpona na razgledni stolp v Gonjačah, kjer se nahaja tudi spomenik žrtvam 2. svetovne vojne. 23 metrov visok stolp ponuja dih jemajoč razgled na neskončne gričke, ob lepem vremenu lahko vidite celo vse do sosednje Italije. Ljubitelje zgodovine in kulture boste navdušeni tudi nad gradom Vipolže, ki je nekoč predstavljal vilo goriških grofov, v prvi svetovni vojni pa je bila v njem vojaška bolnišnica. Danes velja za eno od najlepših renesančnih vil v Sloveniji, v kateri se odvijajo številni kulturi dogodki, izobraževanja in slavja.

Idilični razgled s hriba Sabotin
Idilični razgled s hriba SabotinFOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
V Trst po najlepše razglede in doživetja

Za tiste, ki ste radi tudi malce športno aktivni vam toplo priporočamo nezahteven vzpon na hrib Sabotin (608 metrov nadmorske višine), ki velja za precej priljubljeno izletniško točko. Izbirate lahko kar med petimi krožnimi potmi, na katere se lahko podate tudi s kolesom. Na hribu se nahaja Park miru, kjer si lahko ogledate jarke in kaverne iz 1. svetovne vojne, ki opominjajo na to težko obdobje. Če boste Goriška Brda obiskali v toplejših mesecih pa obiščite tudi Kotline na Kožbanjščku, kjer se lahko osvežite v tolmunih. Ob odhodu domov se ustavite še na sosednjem hribu – Sveti Gori, ki je eden od pomembnejših romarskih krajev vzhodne Slovenije. Poleg tega ponuja izjemen razgled na Novo Gorico, Alpe in Dolomite, ob lepem vremenu pa boste v daljavi lahko uzrli celo morje.

PREBERI ŠE
Lepote Slovenije: svež alpski zrak, smaragdne reke in čudoviti razgledi