Tel Aviv: prekrasne plaže, kristalno morje in noro nočno življenje

Ma.K.
08.05.2019, 7:53
0
Kilometrske plaže, milo sredozemsko podnebje, odlična hrana in pestno nočno življenje, znano po vsem svetu: to je Tel Aviv, prestolnica zabave na Bližnjem vzhodu in s tem odlično prizorišče za razvedrilni dogodek, kakršen je pesem Evrovizije, ki letos poteka pod sloganom 'Dare to dream' – in tukaj so sanje resnično dovoljene, sploh če sklepamo po pestrem nočnem življenju, ki ga ponuja mesto pomladi!

PREBERI ŠE
Osvojite vikend paket za 2 osebi na hrvaški obali!

Med 14. in 18. majem bo v drugem največjem in najgosteje naseljenem izraelskem mestu Tel Aviv potekal 64. izbor za pesem Evrovizije. Obiskovalci te sredozemske metropole so velikokrat presenečeni nad kopico vročih zabav, ki se odvijajo v sicer precej konservativni versko močno mešani državi, polni konfliktov in nemirnih območij. A Tel Aviv je drugačen, tu so sanje dovoljene – ime mesta se v prevodu namreč ne glasi zaman 'spomladanski hrib' ...

Izbor za pesem Evrovizije bo potekal med 14. in 18. majem v Tel Avivu.
Izbor za pesem Evrovizije bo potekal med 14. in 18. majem v Tel Avivu.FOTO: Profimedia

Tel Aviv je bil ustanovljen leta 1909 na puščavskem predelu ob starodavnem pristanišču Jafo. V preteklem stoletju je dosegel hiter urbanističen razvoj in gospodarski razcvet. Velja za ekonomsko središče Izraela, tukaj imajo sedeže številne velike mednarodne korporacije in razvojni centri. Zaradi obmorske lege in prijazne klime se je mesto v zadnjih desetletjih ob pomoči izdatnih vlaganj razvilo v sodobno turistično destinacijo, ki se jo vsekakor izplača obiskati.

Znani rek, ki močno drži!

V to izraelsko obmorsko mesto se že več let zgrinjajo obiskovalci z vsega sveta. Izraelski pregovor pravi, da se "v Haidi dela, v Jeruzalemu moli, v Tel Avivu pa žura". In dejansko je res tako! To je za nemški spletni portal Travelbook pred dnevi potrdil tudi Gilad Dubinowski, vodja nočnega kluba 'Lima Lima', ki je povedal, da se bo že sicer živahno nočno življenje v času Evrovizije zagotovo še dodatno okrepilo. Tudi sam bo v svojem lokalu z evrovizijskimi tematskimi žuri ves teden skrbel za dobro vzdušje in poskušal privabiti čim več navdušencev tega glasbenega spektakla z vsega sveta.

Izraelski pregovor pravi, da se v Haidi dela, v Jeruzalemu moli, v Tel Avivu pa žura.
Izraelski pregovor pravi, da se v Haidi dela, v Jeruzalemu moli, v Tel Avivu pa žura.FOTO: Profimedia

A ne le Dubinowski, le streljaj stran se bo zabavala celotna ulica Allenby 'Sputnik', ki velja za pravi labirint, sestavljen iz temačnih kletnih diskotek, barov, retro-futuristične dekoracije, prijetnih lokalov ter domačih izraelskih pivskih vrtov. Tisti, željni najbolj norih zabav, pa si bodo lahko vselej dali duška v diskotekah 'Pasáz' in 'Alphabet', ki sta garancija za divje ponočevanje in pevsko-plesne odrske uprizoritve. V isti ulici si obiskovalci čez dan lahko ogledajo tudi neobičajno zbirko lutk v galeriji BuXa, še prej pa dobro in bogato zajtrkujejo v gostišču 'Breakfast Club', ki se lahko pohvali s posebnim, tipično izraelskim mlečnim barom.

Poskrbljeno za vse okuse

Tel Aviv je na presenečenje mnogih mesto, ki je izjemno prijazno tudi do gejev in lezbijk. Ti se najpogosteje družijo v diskoteki 'Shpagat', kamor sicer z veseljem zahajajo tudi heteroseksualci. Kot so napovedali, bo letošnji maj v celoti posvečen evrovizijskemu dogajanju: pripravili bodo kopico pevsko-plesnih spektaklov, ki še tako zahtevnega obiskovalca ne bodo pustili ravnodušnega. Tudi drugi klubi in kultni bari (skupno jih je več kot 40) na območju Rothschild Boulevarda, ki velja za neke vrste rdeče okrožje, bodo v času evropskega glasbenega spektakla skrbeli, da se bodo obiskovalci z vsega sveta imeli kje zabavati.

Tel Aviv se lahko pohvali s pestrim nočnim življenjem.
Tel Aviv se lahko pohvali s pestrim nočnim življenjem.FOTO: Profimedia

"Izbira je ogromna. Zato svojim gostom pokažemo najbolj trendovske bare in klubske scene, ki jih ni vedno zelo lahko najti," je nemškim novinarjem pred dnevi povedal Itay Afjin, 30-letni poznavalec zabavnega dogajanja in nočnega življenja v Tel Avivu, sicer pa upravitelj hostla Abraham. Seveda ima v svoji zbirki pripravljen pester izbor aktivnosti za goste vseh profilov, a poudarja, da je v tem mestu najbolj pester prav program nočnega življenja. Sam s svojimi barskimi kolegi večkrat tedensko goste popelje po najbolj znanih nočnih klubih, ki so po njegovih besedah vedno polno zasedeni. "V Tel Avivu je dan rezerviran za posel, noč pa je namenjena zabavi," je pojasnil.

V drugem največjem izraelskem mestu so izjemno priljubljeni tudi klubi, ki so diskoteka, pivski vrt, bar, dizajnerska prodajalna, galerija in kino v enem. Eden najbolj znanih se imenuje 'Kuli Alma'. Običajno so tovrstni multizabavljaški kraji v več nadstropjih in so, roko na srce, izjemno praktični, saj lahko tu vsak član družine/skupine najde svojo vrsto zabave. V sosednji hipsterski soseski Florentin lahko obiskovalci bara 'Hoodna' medtem poslušajo nekoliko trše (tudi izraelske) rockerske ritme in se udeležijo delavnic te glasbene zvrsti. Za vogalom je še 'Teder.fm', mračno dvorišče istoimenske radijske postaje, ki ima lastne bare, restavracije ter trgovine z oblačili in velja za trendovsko družabno središče.

Tel Aviv
Tel AvivFOTO: Shutterstock

Zabava na obali

Tudi vodja projekta Evrovizija v Tel Avivu Gideon Schmerling je obljubil gigantsko evrovizijsko zabavo – in to kar na plaži! Maja je v tem obalnem mestu namreč že konkretno toplo, plaža pa se ob pristanišču Jafo na jugu razprostira na kar 14 kilometrih. In evrovizijska vas je zgrajena neposredno na južni mestni plaži, na zelenih površinah parka Charles Clore. Na tem kraju lahko ob pogledu na morje uživa tudi do 50 tisoč obiskovalcev, v času Evrovizije pa naj bi za zabavo skrbeli na treh velikih koncertnih odrih.

Uradna evrovizijska zabava naj bi potekala na treh koncertnih odrih – na plaži!
Uradna evrovizijska zabava naj bi potekala na treh koncertnih odrih – na plaži!FOTO: Profimedia

Čeprav so cene hotelskih namestitev v času evropskega glasbenega spektakla močno poskočile, je danes v Tel Avivu praktično nemogoče dobiti prosto posteljo. Organizatorji so zato v parku HaYarkon, ki je v neposredni bližini kongresnega centra Expo, postavili poseben šotorski kamp, ki omogoča divje kampiranje. A kamp je na severu, zato se bodo morali vsi, ki si bodo zaželeli evrovizijske zabave, odpraviti na južno obalo Tel Aviva, kjer se obetajo celotedenski divji žuri. A če so po svojo mero evrovizijske mrzlice prišli vse do sem, bo nekaj dodatnih kilometrov s taksijem ali javnim prevozom zagotovo mačji kašelj – samo da bodo del velikega spektakla, ki se zgodi le enkrat na leto.

Tel Aviv
Tel AvivFOTO: Shutterstock

NAGRADNA IGRA: Osvojite vikend paket za 2 osebi na hrvaški obali!

Z malo sreče lahko osvojite potovanje za 2 osebi v New York ali vikend na hrvaški obali. Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za neverjetne nagrade!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.