Lepote Slovenije: svež alpski zrak, smaragdne reke in čudoviti razgledi

A.K.
25.05.2019, 8:42
0
Oddih v Zgornjem Posočju se v toplejših mesecih leta zdi kot nalašč. Svež alpski zrak, smaragdne reke, naravne znamenitosti in čudoviti razgledi. Če vam gneča na morju ni najbolj pri srcu in imate raje aktivnosti v naravi, bo 7 posoških znamenitosti prava stvar za vas. Pripravili smo nekaj idej za vse, ki načrtujete obisk tega čudovitega konca Slovenije.

PREBERI ŠE
Osvojite vikend paket za 2 osebi na hrvaški obali!

Slap Kozjak

V neposredni bližini Kobarida se nahaja pravo čudo narave. Če imate srečo, lahko v skalnatem amfiteatru, v katerem se bohoti slap, ujamete čarobno igro svetlobe. Nič čudnega torej ni, da je slikovita stvaritev narave tako priljubljena med turisti.

Most na Soči

Malo mestece, ki leži ob smaragnem jezeru, je odlična izbira za vse, ki iščete sprostitev. Športni navdušenci lahko v poletnih mescih jezero in okoliške reke raziščete s kajakom ali kanujem, prevozite s SUP-om ali celo preplavate. Če si želite ležernosti, se lahko zapeljete z ladjico, ali pa se povzpnete na katero od bližnjih razglednih točk.

Most na Soči
Most na SočiFOTO: iStock

PREBERI ŠE
5 razlogov, zakaj bi morali na izlet v Velenje

Kozlov Rob

Če načrtujete obisk katerega od poletnih festivalov ob Sotočju, je kratek pohod na 426 metrov visoko vzpetino sredi Tolmina nekaj, česar ne smete izpustiti. Na vrh se lahko povzpnete po številnih poteh, med katerimi so nekatere učne, druge rekreacijske. Po približno pol ure hoje boste na vrhu uzrli ruševine nekoč najpomembnejšega gradu na Tolminskem.

Tolmin
TolminFOTO: iStock

Tolminska korita

Veličastna korita zagotovo spadajo med bisere Tolmina - pravijo celo, da so ena od najlepših vstopnih vrat v Triglavski narodni park. Če v koritih ne želite ničesar izpustiti, vam svetujemo, da najprej prečkate znameniti Hudičev most, obiščete Dantejevo jamo, nato pa se po strmih stopnicah spustite v osrčje korit k sotočju Tolminke in Zadlaščice. Priporočamo tudi ogled Termalnega izvira.

Tolminska korita
Tolminska koritaFOTO: iStock

Trenta

Dolina Trente, ki leži v osrčju Triglavskega narodnega parka, je eden tistih krajev, kjer vsak najde svoj mir. Neokrnjena narava, idilični razgledi na gore, slikovite soteske in veličastni slapovi. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji zgodovine, saj v tem koncu ne manjka muzejev, cerkva ter vojnih ostankov. Športni navdušenci se lahko podate po planinskih poteh, ljubitelji vode pa imate možnosti raftanja, kanjoninga, vožnje s kanuji in ribolova.

Trenta
TrentaFOTO: iStock

PREBERI ŠE
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji

Kostnica in cerkev Svetega Antona

Ljubitelji zgodovine lahko v Kobaridu obiščete italijansko kostnico, zgrajeno v obliki osmerokotnika, ki obkroža cerkev svetega Antona. Z razgledne ploščadi lahko vidimo širšo okolico Kobarida in strugo reke Soče, ki pot nadaljuje proti Tolminu. V neposredni bližini se nahaja tudi Napoleonov most, Toncov grad in zgoraj opisani slap Kozjak.

Kostnica in cerkev Svetega Antona
Kostnica in cerkev Svetega AntonaFOTO: iStock

Javorca

V objemu Tolminskih hribov in gora stoji 571 metrov visoka vzpetina Javorca, na njej pa čudovita spominska cerkev sv. Duha. Ljubitelji pohodništva se lahko nanjo odpravite že iz Tolmina, pot pa je primerna tudi za kolesarje.

Javroca
JavrocaFOTO: iStock

PREBERI ŠE
Najboljša destinacija za družinski izlet v Sloveniji

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.