Toskana: 7-dnevni načrt, s katerim jo boste doživeli v celoti

A.K
05.10.2018, 7:52
0
Če želite popiti italijansko kavico v družbi Michelangelovega Davida, si od blizu ogledati, kako poševno stoji stolp v Pisi, okusiti najboljši evropski sladoled in se izgubiti med neskončnimi grički, je Toskana prava za vas. Jesen vdahne temu lepemu koščku Italije še poseben čar, zato si kar rezervirajte kakšen teden dopusta in jo z avtom mahnite novim doživetjem naproti.

Najlepši čas za obisk Toskane sta pomlad in jesen, malo zaradi čudovitih barv in običajev, malo zaradi prijetnih temperatur. Jeseni lahko obirate grozdje in oljke, okušate prvovrstna vina in se še vedno predajate soncu. Če pričakujete živo zelene gričke, jih bo sicer v tem času bolj malo, bo pa narava zagotovo zažarela v odtenkih rumene, rdeče in oranžne, kar da Toskani še poseben čar.

Pripravili smo 7-dnevni načrt poti, ki vključuje vse največje znamenitosti in kraje in s katerim boste Toskano doživeli v celoti.

Firence (1. in 2. dan)

Firence so lahko vaša prva postaja po približno petih urah vožnje iz Ljubljane. V zibelki renesanse, kot mnogi imenujejo Firence, si rezervirajte prenočišče, saj je znamenitosti enostavno preveč samo za kratek postanek. Najlepši je zgodovinski del mesta, kjer boste nadvse uživali v čudoviti arhitekturi. Sprehodite se po trgu Signoria, obiščite vsaj kakšno veličastno katedralo, prečkajte znameniti most Ponte Vechhio in se povzpnite na grad nad mestom, od koder seže razgled daleč naokoli. Pri Firencah je odlično to, da so vse znamenitosti precej na kupu, tako da lahko v kratkem času vidite veliko. Ne glede na to, ali ste ljubitelji zgodovine ali ne, mesto je privlačno za vse tipe turistov. Če bi želeli Firence odkrivati počasi, si jih lahko privoščite kot samostojen izlet.

Namigi za obisk Firenc: Piazzale Michelangelo, Basilica Di Santa Croce, Pizza della Republica, Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti

Razgled na Firence
Razgled na FirenceFOTO: iStock

PREBERI ŠE
5 idiličnih jezer za popoln vikend oddih

Siena in San Gimignano (2.–4. dan)

Po dobri uri vožnje iz Firenc boste prispeli v šarmantno mesto, ki kar buhti od zgodovine. Tudi pri Sieni je najlepši stari del mesta, ki se skriva za obzidjem, saj ulice skorajda slišiš šepetati zgodbe. Vse poti te pripeljejo do tistega, kar dela mesto tako posebno – trgaPiazza del Campo, kjer lahko mirno sediš ure in ure, ne da bi to sploh opazil. Prvi dan se lahko posvetite samo raziskovanju ulic in katedral, naslednji dan pa jo mahnete še v sosednji San Gimignano, ki slovi po srednjeveških stolpih in sladoledu, ki si je prislužil prestižen naslov najboljši v Evropi. Sladoledarna je prav na osrednjem trgu, tako da je ne boste mogli zgrešiti. Pogumni lahko obiščejo tudi muzej mučilnih naprav. Če vam čas ostaja, se lahko mimogrede na kratko ustavite še v pravljični vasici Monteriggioni, kjer obiščete viteški muzej in si privoščite kapučino sredi trga.

Namigi za obisk Siene: Piazza del Campo, Torre del Mangia, Battistero di San Giovanni Battista

Osrednji trg v Sieni
Osrednji trg v SieniFOTO: iStock

San Gimignano
San GimignanoFOTO: iStock

Val d’Orcia (4.–6. dan)

Vsi, ki iščejo pristne toskanske gričke, jih zagotovo najdejo v pokrajini Val d’Orcia. Dobro uro vožnje iz Siene proti jugu boste kmalu srečali prizore, ki so najbolj značilni za ta krasni del Italije. Neskončna polja, sanjski sončni zahodi, nasadi cipres in stare kamnite vile. Znotraj pokrajine je kar nekaj mest in vasic, v katerih se lahko nastanite – najbolj znane so Monticchiello, Montepulciano, Pienza in vse, kar je vmes. Odločitev za nastanitev je vaša, priporočamo pa vam kakšno staro italijansko vilo z bazenom, kjer si lahko odpočijete. Če ste bolj ležerni, lahko dva dni uživate v dobri hrani in pijači, če pa imate radi akcijo, dva dni odkrivajte vse skrite kotičke Val d’Orcie. Ne pozabite poskusiti njihovega vina. 

Val d'Orcia
Val d'OrciaFOTO: iStock

Lucca (6.–7. dan)

Ob vrnitvi domov se lahko za eno noč ustavite v mestu Lucca, še pred tem pa mimogrede obiščite Piso in njen poševni stolp – več kot urico časa tam zagotovo ne boste potrebovali. Vse naokoli je mesto Lucca obdano z obzidjem, ki ga enostavno morate prehoditi ali prekolesariti, saj gre za pomembno družabno točko številnih domačinov. Sredi mesta je zanimiv tudi trg v obliki kroga, kjer si lahko privoščite njihovo pico. Za konec potovanja se povzpnite še na znameniti stolp Torre Guinigi in se poslovite od Italije. Ciao do naslednjič!

Pisa
PisaFOTO: iStock

Lucca
LuccaFOTO: iStock

Namigi za obisk Lucce: Murra di Lucca, Torre Guinigi, Piazza Anfiteatro

PREBERI ŠE
10 TOP evropskih destinacij za podaljšan vikend