Modni kos, ki ga mora imeti v omari vsaka ženska

J.V.
16.09.2019, 11:07
16-letna Nastja Orel je zelo perspektivno in ambiciozno mlado dekle, ki obožuje potovanja. In ker si želi, da bi lepote planeta lahko občudovala tudi čez trideset let, že danes veliko pozornosti posveča skrbi za okolje. "Pomembno je, da se prenehamo izgovarjati na 'saj vsi to počnejo' in začnemo kupovati z glavo, saj bo to pripomoglo k našemu planetu, celostni podobi in mentaliteti družbe, pa tudi denarnici," nam je zaupala. Zaradi tega ji je zelo blizu tudi trajnostna moda in nova Conscious kolekcija blagovne znamke H&M, ki že nekaj časa podpira izdelavo oblačil in modnih dodatkov iz recikliranih materialov. Zato te vabi, da se ji pridružiš v šopingu in tudi ti postaneš zavedna. In zadovoljna.

Kako bi opisala svoj modni stil?

Menim, da sem sama še vedno v iskanju tega, saj konstantno niham. Prvič se skrivam za fantovskimi in bolj udobnimi oblekami ter vsakdanjimi kosi oblačil, ki ne izstopajo in se zlijejo predvsem s šolsko okolico. A hkrati obožujem, ko odprem omaro mame, sestre ali bratove punce, bolj elegantna in ženstvena oblačila. V njih, ko kam grem, dobim občutek, kot da se sprehajam po francoski rivieri.

Je moda zate način izražanja in nekaj, pri čemer si lahko kreativna?

Moj način izražanja so predvsem različne dejavnosti, pri katerih si seveda oblečem  priložnosti primerna oblačila. Medtem ko resnično uživam v elegantni obleki na debatnem tekmovanju ali v mladinskem evropskem parlamentu, me hkrati na snemanjih navdušujejo povsem nevsakdanje obleke oblikovalcev, ki mi jih ponudijo. Obenem uživam tudi v popolnoma sproščenih oblekah ob tabornem ognju. Moj način oblačenja v vsakdanjem življenju je torej koktajl mojih načinov izražanja in zagotovo področje, kjer sem rada kreativna.

PREBERI ŠE
Prijavi se in osvoji šoping v vrednosti 300 evrov!

"Hitra moda je zame odraz hitrega razvoja družbe in sama po sebi ni slaba stvar. Slabo je to, kar prinaša s sabo."
"Hitra moda je zame odraz hitrega razvoja družbe in sama po sebi ni slaba stvar. Slabo je to, kar prinaša s sabo."FOTO: Robert Leskovar

Kje ponavadi črpaš svoj modnih navdih?

Velik vpliv imajo v mojem življenju prijatelji in sorodniki, a pomembno vlogo igrata  tudi Pinterest in Instagram.

Za katere tri modne kose bi lahko rekla, da so tvoji najljubši in jih nosiš skozi vse leto?

Hlače z visokim pasom, topi v vseh različnih barvah in čevlji s platformo.

Kako dosledno slediš modnim trendom in kateri te je v zadnjem času najbolj navdušil?

Ne bom rekla, da je sledenje zadnjim trendom moje prvo poslanstvo, a je vseeno stvar, v kateri uživam na svoj način. Zagotovo sem se zaljubila v 'oversized' kose, ki jih lahko kombiniraš prav z vsem in izpadejo modno, a se v njih hkrati počutiš udobno.

Iz katerih modnih kosov je ta hip sestavljen tvoj najljubši modni stajling?

Kombinezon, morda trak v laseh in čevlji s platformo so moj absolutni 'go to'.

Koliko pozornosti posvečaš materialu, iz katerega so oblačila narejena in njihovi kvaliteti?

Vedno več, saj so oblačila le stvar, ki jo imamo na sebi dan za dnem, leto za letom. Tudi če se ne zdi, močno vplivajo na naše počutje. Sama se torej vedno bolj zatekam k oblačilom, ki dihajo, so iz naravnih materialov in trajajo več kot le eno sezono. Kvaliteto postavljam na prvo mesto, ker preprosto ne vidim smisla v konstantnem menjanju kosov.

Kakšno je tvoje mnenje o hitri modi?

Hitra moda je zame odraz hitrega razvoja družbe in sama po sebi ni slaba stvar. Slabo je to, kar prinaša s sabo. Tu veliko vlogo igramo potrošniki, ki se pogosto ne zavedamo, kakšne posledice prinaša naše mesečno kupovanje novih oblačil. Zdi se mi, kot da se med nakupovanjem nikoli ne vprašamo, ali izdelek res potrebujemo, saj si želimo le slediti zadnjemu trendu in s tem spodbujamo še bolj hiter razvoj mode, še večjo potrošnjo in še večje onesnaževanje.

Kakšno mesto pa ima v tvojem življenju trajnostna moda?

Trajnostna moda mi postaja vedno bolj pomembna in imam nekaj klasičnih kosov garderobe, ki so vedno tam in nikoli ne gredo iz mode, ter jih lahko kombiniram z vsem. Bolj in bolj se ji trudim slediti, a priznam, da je včasih opraviti dovolj premišljen nakup težko.

Kaj pa med tvojimi sovrstniki, se ti zdi, da se zavedajo, kakšno škodo planetu povzroča plastika in se trudijo živeti bolj zavedno'?

Zavednost zagotovo je visoka in tudi trud, vložen v zavedno življenje, se veča. Mladi so zaradi konstantnega dobivanja informacij o tej tematiki zelo osveščeni. To nam dokazuje na primer podnebna stavka, ki je dober primer uporabe družbenih omrežij v prid planetu, čeprav se mi včasih zdi, da preveč govorimo in delimo po omrežjih ter premalo dejansko naredimo.

PREBERI ŠE
Trendi jesenski stajling, ki vas bo navdušil

"Sodobni ljudje vedno želimo imeti več in več in več, a na koncu vedno znova ugotovimo, da nimamo nič za obleči in gremo po še več."
"Sodobni ljudje vedno želimo imeti več in več in več, a na koncu vedno znova ugotovimo, da nimamo nič za obleči in gremo po še več."FOTO: Robert Leskovar

Se ti zdi, da oblačila kupujemo preveč masovno, namesto da bi kupili tisto, kar res potrebujemo in bomo lahko nosili nekaj let? Da dajemo prednost kvantiteti pred kvaliteto? Kako bi ti spremenila to mišljenje?

To definitivno je aktualen problem, ki je po mojih opažanjih baziran na zakoreninjenem mnenju, da posameznik tako ali tako ne more spremeniti ničesar, kar je še kako narobe. Sodobni ljudje vedno želimo imeti več in več in več, a na koncu vedno znova ugotovimo, da nimamo nič za obleči in gremo po še več. Tako imamo ogromno kosov v omari, a noben tam ne ostane prav dolgo. Družba je sestavljena iz posameznikov, zato čisto vsak od nas prispeva h končni sliki. Torej je pomembno, da se prenehamo izgovarjati na 'saj vsi to počnejo' in začnemo kupovati z glavo, saj bo to pripomoglo k našemu planetu, celostni podobi in mentaliteti družbe, pa tudi denarnici.

Zakaj se sama vedno bolj odločaš za trajnostna oblačila? Je kakšen poseben razlog?

Na prvem mestu je zagotovo okolje. Hkrati je s trajnostnimi oblačili celotna zadeva precej enostavnejša, saj to pomeni manj kosov obleke, a so ti bolj kvalitetni. Zjutraj je torej lažje izbrati, kaj obleči, manj časa je preživetega v trgovinah in na koncu ugotavljam, da se tudi iz perspektive financ bolj splača. Manj res je več.

Kako se sama na povsem običajen dan trudiš prispevati k boljšemu planetu?

Sama sem med drugim tudi tabornica, tako da ljubezen do narave raste z mano. V našem tempiranem stilu življenja je včasih težko misliti le na boljši planet, a zagotovo pomaga že recikliranje odpadkov ter kolo ali javni prevoz namesto avtomobila. Kot dijakinja se trudim tudi čim manj tiskati, jem v šoli pripravljeno hrano ali namesto, da malico kupim v embalaži, uporabljam večkrat uporabne posodice od doma, imam svojo steklenico, pa tudi jem zdravo in lokalno ter se trudim nakupovati pametno vse, od šolskih potrebščin do oblek.

"Trajnostna moda mi postaja vedno bolj pomembna."
"Trajnostna moda mi postaja vedno bolj pomembna."FOTO: Robert Leskovar

Zavedanje in trajnost sta trend zadnjih nekaj let in se še razvijata. Bi rekla, da se večina ljudi tega danes bolj zaveda in so spremenili odnos do okolja?

Zavednost je zagotovo večja, a tu še vedno veliko vlogo igra beseda trend. Prepogosto opažam, da ljudje na družbenih omrežjih delijo objave o pomanjkanju časa, da lahko rešimo naš planet, a v vsakdanjem življenju za to ne naredijo prav veliko. Odnos do okolja se torej boljša, a število objav o okolju narašča veliko bolj hitro kot realna dejanja, ki bi pripomogla. Seveda ni vse črno in belo, saj imamo mnoge posameznike, ki se zares trudijo in kar napišejo ali delijo, tudi mislijo in naredijo. Ljudje se zaradi trenda vseeno bolj zavedajo problematike, kar je brez dvoma velik plus, saj je na koncu dneva že to velik korak k izboljšanju.

Kako bi ti vplivala na potrošnike, da bodo pri potrošnji bolj trajnostni? Predvsem na mlade.

Mladi predstavljajo del družbe, ki je najbolj odprta do novih idej. Torej je po mojem mnenju treba trajnost predstaviti, zakaj je to dobro ter kaj to prinaša njim. In predvsem poudariti, da so lahko le kaplja v morju, a čisto vsaka šteje, ko govorimo o našem planetu.

Kako velik vpliv imajo po tvojem mnenju znani in influencerji? Tudi sama čutiš odgovornost?

Glede na to, kako velik del posameznikovega življenja danes predstavljajo družbena omrežja, je vpliv tudi, če se včasih ne zdi tako, ogromen. Podzavestno vsi stremimo k temu, da bi bili podobni nekomu, ki nam je všeč. To delo zagotovo prinaša veliko odgovornost, a se mi zase še ne zdi, da je moj vpliv tako velik.

Se strinjaš s pregovorom, da obleka naredi človeka?

Da in ne. Obleka brez dvoma vpliva na prvi vtis o človeku, a ko tega že poznaš, bo tvoje mnenje o njem enako, ne glede na to, kaj si bo nadel in ga bodo dosti bolj definirala njegova dejanja. Hkrati stojim za tem, da se čisto vsak od nas počuti dobro in samozavestno, ko nadene elegantno obleko, torej nekaj na tem pregovoru le mora biti. Obleko naredi človek, ta pa njega.

Osvojite nepozaben šoping v H&M z eno od influencerk! 

Med vsemi, ki boste izpolnile spodnjo prijavnico, bomo 20.9.2019 izžrebali 4 srečnice, ki se bodo podale na nepozaben šoping izlet z influencerko po njihovi izbiri, v vrednosti 300 evrov. 

Sponzorirana vsebina