Gin tonik test ti bo razkril, kako inteligentna si (in ne, ne gre zato, koliko ga spiješ)

S.B.
14.08.2019, 20:18
0
Ste se kdaj spraševale, ali lahko s pomočjo priljubljene pijače ugotovite, kakšen je vaš inteligenčni kvocient? Kot kaže lahko! Morda zveni bizarno, a je zelo zabavno. Preverite!

Na splet je vse več kvizov in testov, ki preverjajo inteligentni kvocient. Le malo izmed njih pa je znanstveno dokazanih in sprejemljivih. Znanstveniki z univerze v Queenslandu, v Avstraliji, so tokrat naredili še korak dlje in poskušali inteligenco povezati s percepcijo okusov v človeških možganih.

PREBERI ŠE
Gin tonik z lubenico je hit pijača tega poletja

Kaj to pomeni?

Več kot 1600 izprašanih iz Avstralije in Amerike, so vprašali o tem, kako dojemajo sladke in grenke pijače. Eden izmed napitkov je bil tonik, saj kinin, ki ga tonik vsebuje, izzove različne percepcije okusa pri ljudeh. Nekateri njegov okus dojemajo kot grenak, drugi pa kot nevtralnega. Potem, ko so izprašanci povedali, kako dojemajo okus pijače, so jim s pomočjo MRI izmerili velikost možganov.

Nekateri okus tonika dojemajo kot grenak, drugi pa kot nevtralnega.
Nekateri okus tonika dojemajo kot grenak, drugi pa kot nevtralnega.FOTO: Dreamstime

Rezultat jih je presenetil!

Velikost možganov ima več kot očitno vpliv na to, kako ti dojemajo okus in grenkobo tonika.

Testirajte se!

Ljudje z večjimi možgani dojemajo tonik kot manj grenko pijačo, pravi dr. Daniel Hwang, z zdravstvene fakultete univerze v Queenslandu. Torej, tisti, ki trdijo, da je okus gin tonika blag – če bomo verjeli tej študiji – imajo večje možgane. Rezultate te študije pa je vseeno treba jemati z rezervo, saj je bila prvotno študija opravljena v namen raziskovanja prehrambenih navad oz. motnjah v prehrani in ne v zvezi z inetligenco, piše Miss7.

PREBERI ŠE
Ste vedele, da obstaja gin, ki pomlajuje?

Kljub temu, pa znanstveniki trdijo, da so uspeli dokazati povezavo med inteligenco in okusom. "Nejasno je bilo, ali velikost možganov vpliva na percepcijo hrane, kar zaradi opravljene študije zdaj  lahko potrdimo," je povedal dr. Hwang

PREBERI ŠE
Ljubezen po domače: kateri kandidat je tvoj sanjski moški?

PREBERI ŠE
KVIZ: Kakšen je tvoj sanjski moški?

PREBERI ŠE
KVIZ: Preveri, kateri lik iz Prijateljev si!

PREBERI ŠE
KVIZ: Kateri od sester Kardashian-Jenner si najbolj podobna?

PREBERI ŠE
KVIZ: Katera je tvoja kraljeva dvojnica? Preveri!