Klara in Marko sta zmagovalca S plesom do zvezd!

V.H.
26.05.2019, 22:36
Zmago v plesnem tekmovanju S plesom do zvezd sta si priborila Klara Lainšček in Marko Sivka, s skupnim imenom Klarko. "Za to koreografijo sva potrebovala približno dva meseca. To pomeni vse od idejnega nastanka do končnega produkta," sta povedala o svojem plesnem nastopu, v katerem sta se predstavila tudi vam. Klara in Marko sta z zmago prejela glavno nagrado, in sicer plesno delavnico v Londonu v Pineapple Dance Studios in nastop v oglasu za Spar.

Izbrala sta plesno pot. Na katere dosežke sta najbolj ponosna?

Klara:Lahko bi rekli, da jaz nisem izbrala plesne poti, ampak je ples izbral mene. Glede na to, da plešem že od petega leta in tekmujem od sedmega, v življenju ne poznam drugega kot ples. Ker sem začela tekmovati že zelo mlada, je bilo moje odraščanje usmerjeno v plesna tekmovanja. Najbolj ponosna sem na naslov svetovne prvakinje v kategoriji show dance solo med člani. Ker sem bila isto leto tudi državna in evropska prvakinja, sem prejela tudi priznanje za solistko leta 2010.

Marko: Za plesno pot sem se odločil, ker se mi je ples zdel fajn. Najprej sem treniral bolj za hobi, ko pa sem začel tekmovati, sem odkril, da mi ples predstavlja veliko več in da želim to početi celo življenje. Zato sem začel tudi poučevati. Do sedaj sem najbolj ponosen na to, da sem trikratni državni prvak v kategoriji hip hop solo člani. Ponosen sem tudi na najin duet, ki sva ga tokrat odplesala za vas.

Kakšen je življenjski stil plesalca?

Življenjski stil plesalca je predvsem zelo razgiban. Midva veliko časa preživiva na cesti, saj Klara prihaja iz Ljubljane, jaz iz Celja, učiva pa oba v Mariboru. Veliko vikendov preživiva v plesni dvorani – na treningih ali tekmah. Jesti se trudiva zdravo, kolikor gre, ampak bi si želela včasih malo več časa za to. Ker sva oba trenerja v isti plesni šoli in veliko tudi delava skupaj, imava to srečo, da ko oba delava, delava, in ko sva oba prosta, sva prosta. Ob prostih dnevih se najraje odpraviva v naravo, kjer najdeva sprostitev in inspiracijo za nadaljnje delo.

Ples v paru je včasih zahteven … zakaj sta vidva dobra kombinacija?

V paru sploh ni zahtevno plesati, če se dobro ujameš s soplesalcem in imaš podobno vizijo glede plesa in koreografiranja. Za naju je plesati v paru predvsem zelo zabavno. Ker sva prvič koreografirala duet za naju (pred tem sva že skupaj sestavljala koreografije za najine plesalce), je bil celoten proces poln smeha. Ker sem jaz hip hop plesalec, Klara pa prihaja iz jazza, sva v celotnem procesu iskala skupno nit, neko mešanico stilov, ki bo obema odgovarjala. Zato sva se veliko naučila drug od drugega. Glede tega, kako želiva, da koreografija na koncu izgleda, pa sva si bila enotna in ravno zaradi tega je bil proces ustvarjanja lahek in zabaven. Ker prihajava iz različnih stilov, se nama zdi, da sva dobra oz. bolj kot to ... zanimiva kombinacija.

Vajini plesni načrti?

Trenutno so v najinem prvem načrtu najini plesalci v plesni šoli Pingi. Za njih imava še veliko planov in ker iz meseca v mesec postajajo vedno boljši, komaj čakava, da vidiva, kaj vse bomo še skupaj ustvarili. Glede najine skupne poti kot duet pa večjih planov še nimava. Kot sva že prej omenila, sva to točko sestavila zaradi sebe, zato naju je presenetilo, kako dobro so jo sprejeli ostali ljudje. Vsa podpora, ki sva jo prejela, naju je navdihnila, da bova nadaljevala najino skupno ustvarjanje. Kam pa naju bo pot zanesla, bova še videla.

Ali se v Sloveniji lahko živi od plesa?

V Sloveniji se lahko živi od plesa, če se mu povsem predaš.

PREBERI ŠE
Zalka Kužnik: Ko plešem, sem to, kar sem!

PREBERI ŠE
Jakob Kavšek živi za ples

PREBERI ŠE
Skupina Alter Ego pleše že od malih nog