Simona pred oltar v rdečih salonarjih

zadovoljna.si
22.05.2013, 8:42
4
Simona in Robi, zmagovalca natečaja Sanjska poroka na Zadovoljna.si, sta priprave na enega najlepših in najpomembnejših dni v svojem življenju očitno vzela zelo resno. Z organizatorko porok sta dorekla podrobnosti okrog teme poroke, oba sta že izbrala poročna oblačila, tokrat pa je bilo na vrsti izbiranje čevljev, ki so še kako pomemben del poročnega dne. Nihče se namreč svoje poroke ne želi spominjati po bolečih nogah in ožuljenih stopalih, zato se je treba nakupa poročne obutve lotiti zelo premišljeno. Naš sanjski par se je odpravil v osrčje naše prestolnice.

Simoni in Robiju je tudi tokrat na pomoč priskočila organizatorka porok Urša Slapar.
Simoni in Robiju je tudi tokrat na pomoč priskočila organizatorka porok Urša Slapar.FOTO: Aljoša Kravanja

Simona Mihelčič in Robi Kresnik sta se v okviru priprav na sanjsko poroko na Ljubljanskem gradu, kjer bo za vrhunske jedi poskrbela Gostilna Na gradu, tokrat odpravila na lov za popolnimi čevlji, ki jima bodo na najpomembnejši dan v njunem življenju zagotovili lahek in sproščen korak vse do jutranjih ur. Poročni čevlji morajo poleg estetskega videza zagotoviti še dovolj udobja in prilagodljivosti, zato je njihovi izbiri treba posvetiti dovolj časa. Simona in Robi sta se odločila, da si želita unikatnih čevljev, izdelanih po meri, zato sta se odpravila v središče Ljubljane, v Boutuque Vodeb.

Simona navdušena in presenečena

Pri izbiri prave obutve za poročni dan je našemu sanjskemu paru svetoval izkušeni čevljar gospod Vladimir Vodeb, ki je bodoča zakonca najprej povprašal po njunih željah. Simona je iz torbe potegnila košček blaga svoje poročne obleke in z mojstrom sta najprej izbrala pravo barvo. Bodoča nevesta se je odločila za čevlje v rdeči barvi. „Da jih bom lahko obula tudi še kdaj po poroki,“ je razlagala, medtem ko ji je gospod Vodeb že meril nogo. Čeprav je zatrjevala, da nosi čevlje številka 38, jo je čevljarski mojster presenetil s podatkom, da njeno stopalo meri manj in je njena številka 'le' 36 in pol. Simona je bila zelo presenečena, a ji je gospod Vodeb hitro pojasnil, da gre to razliko pripisati njenemu nekoliko širšemu stopalu. Simona je bila vesela, da bo končno enkrat dobila obutev, ki ji bo kot ulita.

Simona je bila zelo presenečena, ko ji je gospod Vodeb povedal, da ima številko noge 36 in pol.
Simona je bila zelo presenečena, ko ji je gospod Vodeb povedal, da ima številko noge 36 in pol.FOTO: Aljoša Kravanja

Brez pomoči čevljarskega mojstra ne gre

Nato je bilo treba izbrati še pravi model. Simpatična Štajerka si je najprej želela 10-centimetrsko peto s platformo, a glede na to, da ima precej kratko stopalo in bi se njeni prstki v tako visokih čevljih komajda dotikali podlage, se je na koncu odločila za nekoliko nižjo peto z malo platforme. V pestri ponudbi različnih modelov salonarjev se je Simona ob pomoči gospoda Vodeba odločila za model, ki je spredaj odprt, da je videti nekaj prstkov, zadaj pa zaprt, da je noga bolj stabilna. Čevelj bo, ko bo narejen, okrog gležnja zaobjemal pašček, ki bo skrbel za dodatno stabilnost in nevestin lahni plesni korak. Izbrani model z vsemi detajli in podrobnostmi vred je čevljarski mojster nato še skiciral in Simonino naročilo je bilo pripravljeno za obdelavo.

Robiju je v oči padel prav poseben model

Ko so bile želje bodoče neveste zadovoljene, je bil na vrsti še bodoči ženin. Tudi Robiju je gospod Vodeb najprej naredil obris stopala in nato na več mestih izmeril še njegovo širino. Ker je Robi, medtem ko je njegova boljša polovica oddajala naročilo, imel dovolj časa, da podrobno pregleda pestro ponudbo svečanih moških čevljev in ker mu je v oči padel model v kombinaciji usnja, lakiranega usnja in semiša, usklajevanje glede prave obutve za poroko ni bilo potrebno. „Ta čevelj mi je takoj padel v oči, ker je klasičen in poseben hkrati. Takega ne vidiš povsod,“ je očarano pripovedoval Simoni, ki je bila nad njegovo izbiro prav tako zelo navdušena.

Robi je zelo hitro našel prave poročne čevlje.
Robi je zelo hitro našel prave poročne čevlje.FOTO: Aljoša Kravanja

Sprehod po delavnici

Simono in Robija je, potem ko sta oddala vsak svoje naročilo za unikatne poročne čevlje, zanimalo, kako poteka sama izdelava čevljev, zato ju je gospod Vodeb rade volje popeljal v svojo delavnico. Razložil njima je, da predstavlja že tretjo generacijo čevljarjev v družini, saj sta bila temu poklicu predana že njegov dedek in oče. „S čevljarskim poklicem sem se seznanil že kot otrok, ko sem pomagal pri očetu v delavnici,“ je ponosno razlagal izkušeni mojster, ki verjame, da bo njegovo obrt prevzel kateri izmed sinov. Trojica se je sprehodila mimo lepo zloženih rol usnja različnih debelin, barv in struktur ter se po stopnicah povzpela v nadstropje nad prodajalno, kjer vsak dan znova nastajajo novi model kakovostne in unikatne obutve.

Kako nastanejo čevlji

Gospod Vodeb je našemu sanjskemu paru razložil, da bo njuni naročili v roke najprej dobil mojster, ki bo izdelal kroj za njuna čevlja. Robijev model že imajo, Simoninega pa bo najprej s skice treba prenesti na papir. Čevljarski mojster bo izdelal krojne pole, na podlagi teh pol pa bo nato iz usnja ročno izrezal izbrani model. Nato bo prišla na vrsto čevljarska šivilja, ki bo izrezane dele ustrezno sešila ter ustvarila zgornji, usnjeni del čevlja. Ta polizdelek bo nato predala čevljarskemu pomočniku, ki bo čevelj navlekel oziroma kot se pogovorno reče 'nacvikal' na kopito, zgladil nagubane dele in čevlju dodal podplat ter peto. Ko bo to delo končano, bodo čevlji sanjskega para že imeli končno podobo, a bodo morali počivati še vsaj 24 ur, da se vlakna in usnje uležejo. Potem bo čevljarski mojster iz čevljev izvlekel kopito, vstavil vložke in vsak čevelj namazal še s kremo, ki ga bo zaščitila pred vlago. Takrat bodo čevlji pripravljeni, da jih bodoča ženin in nevesta obujeta in se v njih sprehodita do oltarja.

Gospod Vladimir Vodeb je zelo predan svojemu poklicu, saj na delovnem mestu preživi dve tretjini življenja.
Gospod Vladimir Vodeb je zelo predan svojemu poklicu, saj na delovnem mestu preživi dve tretjini življenja.FOTO: Aljoša Kravanja

Na delu preživi dve tretjini življenja

Simona in Robi sta bila čevljarskemu mojstru hvaležna, da ju je poučil o fazah, skozi katere nastajajo čevlji. Gospod Vodeb jima je razložil, da za izdelavo enega para potrebujejo vsaj dva dni, saj je treba upoštevati tudi čas sušenja. Prav tako je poudaril, da je življenjska doba čevljev različna in poleg kakovosti odvisna tudi od načina nošnje in od tistega, ki jih nosi. Naš sanjski par je zanimalo, koliko časa gospod Vodeb preživi v prodajalni in ko jima je ta povedal, da bo na delovnem mestu zagotovo preživel dve tretjini življenja, sta vedela, da svoj poklic zares opravlja z največjim veseljem. „To znam, to je moje življenje,“ jima je z žarom v očeh pojasnil mojster.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

DivineDante
21.05.2013, 13:46:12
52
+3
Tudi Vodeb bi se lahko malo sprehodil med šihtom, sicer mu srce ne bo več prav dolgo bilo.
pixna
17.04.2013, 13:20:20
60
+6
Kakšne so pa kaj cene njegove obutve?
pricesaaa
15.04.2013, 17:25:47
103
+7
kaj pa posnetek?
Irena Šantl
13.04.2013, 16:26:50
257
+18
želim,in upam da bosta zelo lepa in srečna