6 znakov, da vas partner spoštuje

A.K
19.09.2018, 8:04
0
Priznani ameriški psiholog Steve Hall je nekoč dejal, da se pristna in resnična oblika ljubezni ne kaže v tem, kaj do nekoga čutimo, temveč kako se do njega obnašamo. Nekateri bi se s tem strinjali, drugi ne, zagotovo pa drži, da v ljubezni brez spoštovanja ne gre.

Umetnost odnosa se kaže ravno v tem, kako potrebe obeh prepletemo in s skupnimi močmi zadovoljimo.
Umetnost odnosa se kaže ravno v tem, kako potrebe obeh prepletemo in s skupnimi močmi zadovoljimo.FOTO: iStock

1. Zaupanje in podpora

O zdravem partnerstvu govorimo takrat, ko v njem ni manipulacije in posesivnega nadzora. V odnosu je ljubosumje in kontrola v smislu nenehnega poročanja, kam greš, s kom greš in zakaj greš, vedno znak za alarm. Vprašljivo je tudi, če te partner nikamor ne pusti same ali vedno želi zraven, kar kaže na občutek nesuverenosti in nezaupanja. Partner, ki vas spoštuje in ima zdravo samopodobo, ne bo kontroliral vašega življenja - ravno nasprotno - vzpodbujal bo vašo neodvisnost in vas v dejanjih podpiral.

2. Ali ne res pomeni NE?

Partner, ki vas spoštuje, pozna vaše meje, ve, česa ne tolerirate, kaj vam ni všeč, in se tega skuša tudi držati. Konkretno to pomeni, da če vam določena stvar v spolnosti ni všeč, vas v to ne bo silil. Če se v njegovi družbi prijateljev ne počutite najbolje, ne bo pričakoval, da boste zraven. Gre za sprejemanje drugačnosti drugega in njegovih potreb. 

Če se v partnerskem odnosu počutite spregledane, nerazumljene, osamljene in nespoštovane ter čutite, da si zaslužite več, potem temu tudi sledite. Ne vztrajajte v odnosu, ki vas ne osrečuje.

3. Aktivno poslušanje je umetnost

Ste imeli pri pogovoru s partnerjem kdaj občutek, kot da govorite zidu? Je bil ob vsem, kar ste mu povedali, popolnoma neodziven in odsoten? Če to počne, pomeni, da vas ne posluša ali ne zna poslušati. Prvo je znak nespoštovanja in nezanimanja, drugo pa, da veščin poslušanja pač nima. A včasih se stvari ne da tako enostavno posplošiti, zato je treba upoštevati tudi, kakšen dan je imel vaš partner. Lahko je le utrujen in nerazpoložen ... Pravo poslušanje je mirno, brez vpadanja v besedo, brez nepotrebnih vmesnih sodb. Partner, ki zna poslušati, zna tudi slišati in razumeti.

PREBERI ŠE
Spoznajte lastnosti popolnega moškega!

4. Ponosen je na tvoje dosežke

V zdravem odnosu partnerja odkrito delita svoje potrebe, želje in tudi zastavljene cilje, najsibodo profesionalni, osebnostni, športni ali akademski. Pri tem se odkrito in v celoti podpirata, vzpodbujata in si stojita ob strani. Uspeh enega od partnerjev je tudi uspeh drugega, zato tudi odkrito izražata ponos. Pohvala in izraz spoštovanja tvojega partnerja pred prijatelji ali sodelavci je znak, da je iskreno ponosen na tvoje uspehe in dosežene cilje.

Največja sreča se skriva v tem, da smo lahko ob partnerju to, kar smo.
Največja sreča se skriva v tem, da smo lahko ob partnerju to, kar smo.FOTO: iStock

5. Zanesljivost in trdna opora

Partner, ki svojo najdražjo spoštuje, se odziva na njene telefonske klice ali sporočila. V razmerju, kjer stvari niso razčiščene in med partnerjema tli neizrečen konflikt, se bo zelo verjetno pojavljalo ignoriranje in namerno preziranje klicev, sporočil, prošenj za uslugo. V tem primeru ne moremo govoriti o spoštovanju in funkcionalnem odnosu.

6. Funkcionalno prepiranje

V vsakem odnosu pride kdaj pa kdaj do večjih ali manjših konfliktov, ki ne pomenijo nič drugega kot usklajevanje potreb, mnenj in interesov dveh oseb. Narobe je, če konfliktov ni, saj to zelo verjetno kaže na to, da so ti potlačeni in da bodo - ko bo mera polna - izbruhnili. Seveda pa ni povsem nujno, da je tako. V umirjenih zrelih odnosih, kjer sta partnerja že dlje časa skupaj, konflikte, nestrinjanja in spore velikokrat nadomestijo razumevanje, spoštovanje in vzajemnost.

Spoštovati v odnosu pomeni zavedati se, da partner ni odsev nas samih, ni naš podaljšek, ni igrača ali ljubljenček. Je edinstven posameznik s svojimi potrebami, željami, cilji. Umetnost odnosa pa se pokaže ravno v tem, kako potrebe obeh prepletemo in s skupnimi močmi zadovoljimo.

PREBERI ŠE
Recept za uspešen zakon

 

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.