Kaj narediti, če vas je prevaral?

Anja Kovačičspecialistka ...
30.11.2018, 7:51
0
Prevara spada med najbolj boleče življenjske dogodke in pošteno zamaje zaupanje v nasprotni spol. Ne glede na to, kako za prevaro izvemo, je ta vedno povezana z izjemno stisko, ki se ji pridruži nešteto vprašanj, med katerimi najbolj kriči beseda ’zakaj’? Za trenutek izgubimo tla pod nogami, takoj zatem pa se že pojavi vprašanje: odpustiti ali oditi? Te stvari niso nikoli enostavne in včasih pavšalni odgovor prijateljev, da te ni vreden, enostavno ni dovolj. Odnose drugih je vedno lažje gledati od zunaj, vse pa se spremeni, ko smo sami del tega. Razkrili smo nekaj napačnih prepričanj, ki veljajo za varanje in odpuščanje.

Velikokrat se zgodi, da po prevari prijatelji modro svetujejo, da ga čimprej zapustite.
Velikokrat se zgodi, da po prevari prijatelji modro svetujejo, da ga čimprej zapustite.FOTO: iStock

Nikoli se ne počutite krive

Ta stavek bi morali odeti v zlate črke, saj je pri prevaranih velikega pomena. Zapomnite si, da nikoli, ampak zares nikoli niste ve krive, če vas partner prevara. To je samo njegova odločitev in ne glede na to, kako močno vas skuša prepričati in hkrati sebi oprati vest, nikoli ne verjemite temu nesmislu. Morda vam bo skušal zbuditi krivdo, da ste bile ve tiste, ki ste ga pahnile v to dejanje, a vsak se v partnerskem odnosu odloča po svojih načelih in vrednotah. Če nekdo išče popestritev v drugih posteljah, pa čeprav je to le trenutek slabosti, je to vedno njegova odgovornost. Ne imejte slabe vesti, lahko jo ima le on.

Izognite se hitremu odpuščanju

Velikokrat se zgodi, da po prevari prijatelji modro svetujejo, da ga čim prej zapustite. »Še te bo prevaral. Ni zaupanja vreden. Zaslužiš si boljšega.« Zveni znano? Vse te besede pa je veliko lažje izreči zunanjim opazovalcem, ki niso čustveno vpeti v odnos. Res je, da ti želijo le najboljše, res pa je tudi, da ve same veste, kako je v vajinem odnosu. Kaj vse sta zgradila, kakšna je vajina zgodovina, kako funkcionirata … Ve najboljše poznate vaju kot par. Res je, da se morda zdi odpuščanje norost, a z odpuščanjem ni nič narobe, če čutite, da ima zveza še vedno potencial in da sta se zanjo pripravljena boriti oba. Ne dajte partnerju občutka, da vam je vseeno, naj se potrudi in konkretno dokaže, da vas je vreden.

PREBERI ŠE
Je mikrovaranje res že varanje?

Ne glede na šo odločitev, se zavedajte, da v življenju moramo imeti preizkušnje, tudi tiste manj lepe, da lahko osebnostno rastemo.
Ne glede na šo odločitev, se zavedajte, da v življenju moramo imeti preizkušnje, tudi tiste manj lepe, da lahko osebnostno rastemo.FOTO: iStock

Razmislite, kaj je bilo v zvezi narobe

Ker vsak od partnerjev prinese v zvezo nekaj svojega, oba soustvarjata dinamiko, ki se odvija med njima. Prav zato za različne spore in konflikte ne moremo kriviti le enega. Vsak ima svoje slabe izkušnje, travme, čustvene rane, ki priplujejo na dan, ko drugi pritisne na boleče točke – to je del vsakega odnosa in s tem ni nič narobe. Je pa narobe, če si drugi zaradi nerazumevanja, nezadovoljstva in neizpolnjenosti poišče tolažbo drugje. To pa ni več vaša odgovornost. Zato v primeru odpuščanja in ponovne gradnje zaupanja razmislite, kaj se je v odnosu dogajalo. Kakšni so bili začetki? Kako sta se spoprijemala s konflikti? Sta reševala spore sproti ali raje pometala pod preprogo? S krajšim pregledom vajine preteklosti bosta veliko lažje našla ’temne luknje’, na katerih morata delati.

Nikoli se ne maščujte s prevaro

Ne glede na to, kako zelo ste besne na svojega partnerja, se nikoli ne maščujte. Maščevanje in čustvene igrice, s katerimi bi mu želele vrniti milo za drago, so le odraz nezrelosti in otročjega vedenja. On ve, kaj je storil in s to krivdo bo moral sam živeti. Ne potrebujete igric, manipulacije, niti maščevanja v obliki varanja z drugim, da bi mu dokazale, kako ste se počutile ob tem. Veliko boste naredile že s svojo odločitvijo, pa naj bo kakršna koli že – ostanete in odpustite ali pa začnete novo življenje same. Ne potrebujete poniževanja same sebe v obliki maščevanja, ker ste veliko nad tem.

PREBERI ŠE
Moški, ki varajo, vedno varajo z mlajšimi in privlačnimi?

Prevara spada med najbolj boleče življenjske dogodke in pošteno zamaje zaupanje v nasprotni spol.
Prevara spada med najbolj boleče življenjske dogodke in pošteno zamaje zaupanje v nasprotni spol.FOTO: iStock

Nikoli se ne primerjajte z drugo

Ste unikatne in neponovljive osebe, zato se zares nikoli ne primerjajte z drugimi. Tudi če s svojim dejanjem partner zaseje v vas seme dvoma, da niste dovolj dobre, privlačne, simpatične, pametne ... Vedite, da ste popolne prav takšne, kot ste. Tisti, ki bo za vas pravi, bo to znal opaziti in vas ceniti. Najprej pa ste na vrsti ve, da se vzljubite, saj boste z zadovoljstvom in pomirjenostjo izžarevale energijo, ki bo k vam pripeljala pravega partnerja. 

Pred vami je še veliko lepega

Oprostite in prebolite ali pa odidite in začnite na novo. Vseeno je. Ne glede na vašo odločitev, se zavedajte, da v življenju moramo imeti preizkušnje, tudi tiste manj lepe, da lahko osebnostno rastemo. Ne nosite za seboj težkih občutkov, ki nimajo druge funkcije kot to, da vas ne pustijo naprej. Odvrzite breme in zadihajte. Morda je v stiski to težko sprejeti, a je tako zelo enostavno, le priti morate do tega. Vse ima svoj namen, morda v tem trenutku le še ne veste, kakšen. Obkrožite se z ljudmi, ki vas podpirajo in imajo radi, ukvarjajte se s seboj, uživajte vsak trenutek. To je tisto, kar osmisli življenje.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.