Je mikrovaranje res že varanje?

A.K
31.10.2018, 8:00
0
Ste že slišali za izraz mikrovaranje? Ta oblika nezvestobe je običajno povezana z dvoumnimi opazkami, dopisovanjem in flirtanjem, kljub temu, da imamo partnerja. Pri tovrstnih dejanjih, ki velikokrat prekoračijo meje zdravega odnosa, se je treba vprašati, zakaj to počnemo in zakaj to tanko hojo po robu sploh potrebujemo?

Si pogosto dopisujete s prijateljem in to svojemu partnerju skrivate?
Si pogosto dopisujete s prijateljem in to svojemu partnerju skrivate?FOTO: iStock

Vsak od nas ima svoje predstave in poglede na varanje. Za nekatere je to skok med rjuhe, za druge pa je to lahko že odkrito spogledovanje. Prav zaradi nejasne meje, s katero se ukvarjajo vedenjski strokovnjaki, se je razvil izraz mikrovaranje. Varanje, ki je in obenem to ni. Poglejmo, katera so dejanja, ki se jih že uvršča v to obliko nezvestobe.

1. Dopisovanje, ki lahko vodi v …

Občasno pošiljanje sporočilc osebi nasprotnega spola ni samo po sebi nič spornega, težava pa nastane, če ste v partnerski zvezi in je to za vas vsakodnevna rutina. Še bolj nevarno postane, če vas prijatelj, s katerim se dopisujete, privlači do te mere, da bi se spustili v razmerje z njim, v kolikor bi bili samski. Če ste prišli že do stopnje, da ga imate v imeniku zaradi kamuflaže shranjenega pod drugim (skritim) imenom, se vprašajte, kam to pelje? V skok čez plot ali novo razmerje? Bodite pošteni do partnerja in razmislite, kako bi bilo vam v nasprotnem primeru?

PREBERI ŠE
Moški, ki varajo, vedno varajo z mlajšimi in privlačnimi?

2. Naokoli razlagate, da ste samski

Se vam pogosto dogaja, da v družbi postavnih mladcev razlagate, da nimate fanta, v resnici pa sta s tvojim dragim ravnokar praznovala drugo obletnico? Morda globoko v sebi ne mislite s tem nič slabega in si le želite pozornosti nasprotnega spola, a zavedati se morate, da na ta način tajite vajino zvezo in vse, kar sta skupaj ustvarila. To ni poštena igra, ki bi bila v zdravih odnosih sprejemljiva, pač pa igranje s čustvi drugih. V končni fazi ni pošteno do nobenega, niti do postavnih fantov, na katere želite narediti vtis.

Ali še vedno hodite skrivaj na zmenke?
Ali še vedno hodite skrivaj na zmenke?FOTO: iStock

3. Skrivnosti pred partnerjem

Vsak ima v življenju vsaj kakšnega prijatelja nasprotnega spola, kar je tudi prav. Prav pa ni, če druženje s prijateljem skrivate - če vas denimo povabi v kino ali gledališče, samo z namenom druženja, vi pa to partnerju skrijete. Zakaj? Se bojite njegovega ljubosumja? Se vam zdi, da počnete nekaj prepovedanega? S skrivanjem samo poglabljate vrzel med vama, zaupanje pa bo ob prvi priložnosti, ko bo izvedel, kaj počnete, splavalo po vodi. Ljubosumje se zmanjša z odkritimi pogovori, zaupanje pa bo raslo, če boš igrala na odprte karte.

PREBERI ŠE
'Zadnji 2 leti imam tri stalne ljubimce, ki seveda ne vedo drug za drugega'

4. Aktivno uporabljaš aplikacije za zmenke

Če si v zdravem in osrečujočem partnerskem odnosu, verjetno niti pomisliš ne, da bi si ustvarila profil na aplikacijah za zmenkarije. Če pa si aktivna uporabnica enega ali več aplikacij, s pomočjo katerih spoznavaš nove potencialne kandidate, verjetno v zvezi nisi srečna. Vprašaj se, kaj ti v resnici manjka?

Če greste na zabavo in neznancu trdite, da ste samski, je to že mikrovaranje.
Če greste na zabavo in neznancu trdite, da ste samski, je to že mikrovaranje.FOTO: iStock

5. Čustveno varanje

Za razliko od zgoraj omenjenega prijateljskega dopisovanja, je tu še seksting - čisto konkretno napeljevanje na skok med rjuhe, pošiljanje golih fotografij in vročih tekstov. Morda ste v fazi, ko sploh ne veste, kaj si od trenutnega partnerskega odnosa želite, ali pa ste ga že tako naveličani, da vam je čisto vseeno. V tem primeru je veliko bolje narediti konec, kot pa se igrati takšne igrice.

Za mnenje o vsem naštetem smo povprašali tudi Anjo Kovačič, spec. zakonske in družinske terapije.

"Če se odločimo za odnos z nekom, potem je prav, da v ta odnos vlagamo. Velikokrat ponazorim odnos z vožnjo v čolnu, kjer ima vsak od partnerjev eno veslo. Če veslata oba, gre čoln naprej, če se eden ustavi, se čoln začne vrteti v krogu, kar lepo ponazarja težave v partnerskem odnosu. Utopično je pričakovati, da bo odnos uspeval sam od sebe, potrebno je veliko vložka, angažiranosti in na koncu koncev zavestne odločitve, da si ta odnos sploh želimo. Če se pojavijo kakršnekoli čustvene igrice, v obliki spogledovanja, dopisovanja, namigovanja in tudi skrivanja, pomeni, da je odnos skrenil in da to ni to. Razlogov je toliko, kot je različnih odnosov: lahko so to slabe izkušnje iz preteklosti, lahko je neujemanje s partnerjem,naveličanost, lahko so čisto nefunkcionalne oblike vedenja, ki si sledijo že dolga leta, lahko je to strah pred intimo itd. Če se odločimo odnos zaključiti, je prav, da se s partnerjem o tem pogovorimo in odločitev udejanimo. Če naše potrebe v odnosu niso zadovoljene in jih iščemo drugje, potem s partnerjem odprimo to temo. Najslabše je zamere, žalost, jezo tlačiti v sebi in čakati boljši jutri. Ker ta ne pride, pride pa nezadovoljstvo, razočaranje, zagrenjenost, beg v različne oblike tolažbe, med katere sodi tudi ta. V odnosu je najboljša poštena igra. To si zaslužita oba."

PREBERI ŠE
44-letna bralka iskreno: 'Mislim, da me vara s 25-letnico'

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.