Kako pomembna je zate privlačnost v zvezi?

Ana Čertanec
20.04.2018, 8:07
0
Privlačnost je težko opisati. Še najbolje jo lahko opišemo kot tisti nori občutek, ko nam spodnese tla pod nogami. Ko nam je oseba tako všeč, da nekaj časa ne moremo trezno razmišljati. Ko nam požene kri po žilah in zaradi nje naše srce vztrepeta. Si to želimo? Nam je to v zvezi pomembno ali dajemo prednost ostalim stvarem, kot so zaupanje, spoštovanje in toplina?

Moški in ženska v postelji - 1
Moški in ženska v postelji - 1FOTO: iStock

Ljudje gremo zaradi privlačnosti marsikdaj prek sebe in svojih načel. Zaradi nje delamo stvari, ki jih drugače nikoli ne bi. Zamegli nam razum, saj nas vleče k človeku, čeprav razumsko vemo, da človek ni primeren za nas. Morda gre za vonj, gibanje telesa, mimiko obraza, nekaj na človeku pritegne našo pozornost. Ni nujno, da je to fizična privlačnost, lahko je tudi druge vrste privlačnost. Človek lahko pritegne našo pozornost zaradi njegove karizme ali njegove inteligence. Pravila ni, vsaki osebi bo privlačno nekaj drugega, tudi v odvisnosti od življenjskega obdobja, v katerem smo. Neizbežno dejstvo je, da obstajajo osebe, ki nas privlačijo, in osebe, ki nas žal ne. Čeprav si morda še tako želimo, da bi nas. Ker vidimo, da bi bila oseba karakterno prava za nas, ampak kaj, ko ne čutimo te privlačnosti. Človek, ki bo nas noro privlačil, druge osebe morda sploh ne bo pritegnil. In to je poseben čar privlačnosti.

Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.
Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.

Za nekatere je privlačnost najbolj pomemben element v zvezi.

Take osebe se v zvezo ne bodo spustile, če jim druga oseba ne bo noro privlačna. Tudi če bodo videle, da se sijajno razumejo z osebo, da lahko zaupajo osebi in od nje dobijo želeno ljubezen, jim bo odsotnost nore privlačnosti preprečevala, da bi z osebo navezali globlje odnose. Takim osebam je praviloma spolnost zelo pomembna in jim zvezo lahko prepreči že občutek malenkostnega fizičnega neujemanja.

Če že spadamo med osebe, ki veliko dajejo na privlačnost, moramo biti pozorni na to, da samo privlačnost ni zagotovilo za uspešno zvezo, je zgolj delček v mozaiku. Izredno pomembno je, da nas ta privlačnost ne zapelje preveč. Kljub privlačnosti moramo realno oceniti osebo, saj če osebo preveč kujemo v zvezde, lahko mehurček hitro poči. Partnerja morata imeti podobne poglede na svet, podobne interese in podobne cilje v življenju, saj se v nasprotnem primeru odnos med njima ne bo obnesel.

Za druge je bolj pomemben občutek zaupanja in spoštovanja, privlačnost pa ravno toliko, da obstaja.

V zvezo se spustijo trezno, pomembnejši jim je občutek topline, kot pa nora privlačnost. Če bodo videle, da s partnerjem nimajo globine odnosa, se z osebo ne bodo zapletle, ne glede na to, kako jih bo ta privlačila. Takim osebam praviloma spolnost ni tako pomembna, bolj pomembno jim je, da se razumejo z osebo in ji lahko zaupajo.

Čeprav je privlačnost le delček v mozaiku, bo taka zveza na dolgi rok težko uspešna, če tega delčka ni. Marsikdo se zaradi strahu pred osamljenostjo zadovolji z zvezo brez privlačnosti, vendar nas prav to lahko na koncu pripelje do konca zveze. Če nismo v zvezi z osebo, ki nas privlači, lahko zveza zelo hitro razpade, saj se dandanes neprestano srečujemo s skušnjavami in tem se uspejo upreti le redki.

Zaljubljen par
Zaljubljen parFOTO: iStock

Idealno je, da imamo noro privlačnost in zaupanje ter spoštovanje.

Vendar je takih zvez le malo. Večinoma se delajo kompromisi. Ljudje se zadovoljijo zgolj z enim ali zgolj z drugim, stvar, ki jim manjka, pa iščejo drugje. Če v zvezi ni vseh koščkov v mozaiku, obstaja bistveno večje tveganje, da bo zveza razpadla. Od nas je odvisno, ali se bomo za takšno zvezo odločili ali ne. Tukaj ni ene same poti, vsak zase se mora odločiti, koliko mu pomeni privlačnost. Ali se bomo zadovoljili z zvezo brez nore privlačnosti ali bomo čakali na nekoga, s katerim bomo imeli tisto noro privlačnost? Izbira je vedno na naši strani in zato je prav, da vedno stojimo za tistim, za kar se odločimo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.